Povinný vojenský výcvik neminie ani národného hrdinu: Fínskeho basketbalistu čaká netypická príprava

Žiadne výnimky. Hviezdny fínsky basketbalista Lauri Markkanen (25) po skončení sezóny najlepšej ligy sveta NBA absolvuje vo svojej vlasti ...
  • Zdroj: TASR/SITA/AP

Žiadne výnimky. Hviezdny fínsky basketbalista Lauri Markkanen (25) po skončení sezóny najlepšej ligy sveta NBA absolvuje vo svojej vlasti povinný vojenský výcvik.

Opora Utahu Jazz to prezradila v rozhovore pre ESPN. Vo Fínsku, ktoré sa v utorok stalo 31. členskou krajinou NATO, musia totiž všetci muži prejsť službou v armáde do svojich 30 rokov.

FOTOGALÉRIA: Lauri Markkanen

Je to povinné, takže to musíme splniť, ale zároveň sme na to hrdí," povedal Markkanen. „Myslím, že to dáva dobrý príklad. A som presvedčený, že to dokážem zvládnuť tak, že to ani v najmenšom neovplyvní moju prípravu na ďalšiu sezónu," dodal.

Po výmene z Clevelandu Cavaliers do Utahu Jazz prežíva Lauri Markkanen životný rok s priemermi 25,6 bodu a 8,6 doskoku na zápas. Na základňu v Helsinkách nastúpi podľa toho, kedy Utahu skončí sezóna – buď 17. apríla, alebo až v júli. Tri zápasy pred koncom základnej časti figuruje jeho tím na 12. mieste Západnej konferencie a zaostáva tak za priečkami zaručujúcimi postup do play-off.

(ilustračné foto)
Talentovaného basketbalistu († 16) prechádzka mestom stála život: Zomrel tesne pred oslavou narodením Zobraziť článok

Vojenskú službu by mal Markkanen absolvovať v rámci športového strediska obranných síl, ktorého hlavným cieľom je podľa fínskej basketbalovej federácie výcvik prieskumných jednotiek pre nasadenie v krízových situáciách či vo vojnových podmienkach.

„Samozrejme, radšej by som sa pripravoval typickým spôsobom, ale počul som, že tu dokážu zabezpečiť výbornú kombináciu oboch. Môžete tu zvládnuť svoju prácu ako športovec a zároveň aj základný výcvik," povedal Markkanen na margo armádneho strediska, kam sa k výcviku zvyčajne hlásia profesionálni aj amatérski športovci.

Ako dlho bude Markkanen vo Fínsku, zatiaľ nie je jasné. Povinná je šesťmesačná služba. Fínski hokejisti z NHL si však v minulosti mohli jej splnenie rozložiť do niekoľkých rokov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});