Mám zlato v krvi – Ty ho máš tiež! Podporte kampaň NTS SR a Nadácie SOŠV

„Mám zlato v krvi,“ svorne hovoria olympijskí víťazi Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Tóth. A odkazujú, až aj vy máte zlato v krvi. Ak ...
  • Zdroj: NTS

„Mám zlato v krvi,“ svorne hovoria olympijskí víťazi Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Tóth. A odkazujú, až aj vy máte zlato v krvi. Ak sa rozhodnete stať jeho darcom, vyrobia sa z neho lieky, ktoré chorým zlepšia kvalitu života, niektorým ho dokonca zachránia.

FOTOGALÉRIA: SOŠV

Krvná plazma je unikát, ktorý sa nedá vyrobiť a je súčasťou vašej krvi. Darovať plazmu môže každý, kto má viac ako 18 rokov, váži viac ako 50 kg, absolvuje pred odberom lekárske vyšetrenie a má urobené krvné testy.

Telo po odbere krvnej plazmy rýchlo zregeneruje

Po odbere plazmy sa telo dokáže rýchlejšie zregenerovať ako po odbere krvi. Je to tak preto, lebo sa daruje len jedna zložka krvi – plazma. Okrem dobrého pocitu zo záchrany života je darca pravidelne informovaný o svojom zdravotnom stave. Po darovaní krvnej plazmy je darcovi poskytnuté chutné občerstvenie, doplní si pitný režim a obdrží stravný lístok a náhradu výdavkov za cestu.

Národná transfúzna služba SR s podporou Slovenského olympijského a športového výboru a Nadácie SOŠV spustila minulý rok na jeseň informačnú kampaň „Mám zlato v krvi“ zameranú na podporu darovania krvnej plazmy, pomysleného zlata. Ambasádormi kampane sú zlatí olympijskí medailisti Zuzka Rehák Štefečeková a Matej Tóth.

Čo je krvná plazma

Krvná plazma je žltkastá číra tekutina, ktorá tvorí 55 % až 60 % našej krvi. Túto životne dôležitú tekutinu môžu poskytnúť iba darcovia plazmy, nemožno ju synteticky vytvoriť ani vyrobiť v laboratóriu. Vyrábajú sa z nej lieky ako albumíny, imunoglobulíny, faktory ovplyvňujúce zrážanie krvi. Plazma je potrebná v chirurgii, pohotovostnej medicíne a pri mnohých závažných a chronických ochoreniach. Lieky vyrobené z plazmy liečia a zachraňujú život ľuďom, ktorí trpia život ohrozujúcimi stavmi, ako sú hemofília a iné poruchy zrážania krvi, imunitná nedostatočnosť, autoimúnne ochorenia, ťažké krvácania. Krvná plazma, ktorá sa odoberie na Slovensku, sa po následnom spracovaní v zahraničí vracia späť v podobe liekov pre potreby pacientov v Slovenskej republike. V krvi každého z nás koluje tekuté zlato a odkázaný na darovanú plazmu môže byť jedného dňa každý z nás.

O darovaní krvnej plazmy

Rozdiel medzi darovaním krvnej plazmy a darovaním celej krvi je v tom, že pri darovaní plazmy sa odoberá krv, z ktorej sa oddelí krvná plazma a zvyšná krv už bez plazmy sa vracia darcovi spať do žily. Kým pri darovaní celej krvi odoberáme darcovi celú krv so všetkými zložkami. Celý odber plazmy trvá cca 45 min a darcovi sa odoberie 600 ml plazmy. Za 1 rok môže darca darovať plazmu 17 krát.

Najlepšie je sa na darovanie plazmy objednať prostredníctvom online objednávkového systému prostredníctvom webovej stránky www.ntssr.sk alebo cez mobilnú aplikáciu Národnej transfúznej služby SR.

Podporte Nadáciu SOŠV

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru, ktorá spoločne s Národnou transfúznou službou SR spolupracuje v kampani Máš zlato v krvi, je tu už 15 rokov pre mladých športovcov, ale aj pre bývalých olympionikov, aby im pomáhala na ich športovej ceste životom. Veľký úspech sa začína obutím športových topánok, chytením lopty alebo oblečením si plaviek. Ešte väčší úspech je udržať deti pri športe a pomáhať im plniť sny. Za posledných 5 rokov splnila sny viac ako 500 mladým ľuďom, medzi ktorých prerozdelila takmer pol milióna eur. Ambasádorom Nadácie je hokejista Montrealu Canadiens a olympijský medailista Juraj Slafkovský.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});