Priekopník amerického futbalu u nás Ľudovít Galka žije na Floride: SuperBowl po prvý raz zažil ako občan USA!

Z búrliváka, rockera a manažéra klubu amerického futbalu je starostlivý otec, bankový úradník a držiteľ pasu Spojených štátov amerických! ...

Z búrliváka, rockera a manažéra klubu amerického futbalu je starostlivý otec, bankový úradník a držiteľ pasu Spojených štátov amerických! Bratislavský rodák, dnes už čerstvý Američan Ľudovít Galka (50), si nedal ujsť víkendový Super Bowl a triumf tímu Kansas City Chiefs nad Philadelphiou Eagles 38:35. Čo ho na finále NFL zaujalo a prečo sa cez polčasovú prestávku sústredil na niečo iné ako hlavnú hviezdu šou Rihannu?

Fotogaléria

FOTOGALÉRIA: Ľudovít Galka žije na Floride: SuperBowl po prvý raz zažil ako občan USA!

Mali ste pred finále svojho favorita?

- K tohtoročnému Super Bowlu som pristupoval ako k slovenským voľbám - volil som menšie zlo. Držal som palce Eagles, aby Chiefs nezískali svoj tretí Super Bowl. Vzhľadom na výsledok to teda nebol pre mňa najlepší večer. (smiech)

Čo rozhodlo o víťazovi?

- Lepší koučing, vyrovnanosť a skúsenosti. Pre quarterbecka Mahomesa to bol už tretí Super Bowl a štatisticky z neho vyšiel najlepšie. Hodil viac touchdownových prihrávok ako v prvých dvoch finále dokopy. Sklamaním pre mňa bola predná línia obrany Eagles, ktorá nedokázala vytvoriť na zraneného Mahomesa väčší tlak. Kríval, no pohodlne im utekal a prihrával.

Bola sezóna NFL v niečom iná? Zaujímavá, prelomová?

- Asi najviac zaujal ďalší odchod do dôchodku Toma Bradyho. Na NFL je úžasné, ako ju dokážu každoročne nanovo zatraktívniť tímy po sezóne obrovským premixovaním trénerských aj hráčskych kádrov. Súťaž sa omladzuje. Staršie hviezdy vrátane Bradyho či Rodgersa a iných veteránov na pozícii quarterbackov končia a prichádza k výmene generácie - najstarší z rozohrávačov v play-off mal len 27 rokov.

Aký je vývoj v tomto športe?

- Je to zďaleka najbohatší z amerických profesionálnych športov. Tu aj v nižších ligách vládne kapitál. Majiteľom klubov aj samotnej NFL ide o zisky s rozpočtom na úrovni NASA či ministerstva obrany USA, a tak im samozrejme ide o udržanie tohto kolotoča. Chceli by mať najväčšie hviezdy na ihrisku večne, bez zranení, bez únavy z veku...

Kam chce manažment NFL nasmerovať, aby bola úspešná v konkurencii iných profi súťaží?

- Je to najkomerčnejší šport na svete. Obrovská zábavná mašinéria a každý Super Bowl je toho ďalším dôkazom. Nečudo, že majitelia by chceli, aby sa hralo v play-off ešte viac zápasov a cinklo ešte viac dolárikov zo vstupného, televíznych práv a reklám. Lenže sezóny už sú na hrane toho, čo ľudské telo zvládne. Hráči sú síce špičkovo vytrénovaní, lenže preto sú ich zrážky v plnej rýchlosti katastrofálne! Desia ich situácie, k akej prišlo v zápase Buffala so Cincinnati, keď sa Damarovi Hamlinovi zastavilo srdce.

Polčasovú šou pozeráte?

- Ani som z nej neomdlel, ani ma nesklamala. Pre mňa bolo zaujímavejšie ako interpretku sledovať technickú realizáciu, na prípravu ktorej majú len 30 minút. A čo sa týka Rihanny, asi prvýkrát po čase sa šou obišla bez škandálov a bez kontroverzií.

Kde sledujú Američania finále? Doma pred TV alebo radšej chodia do nejakého podniku?

- Povedal by som, že je to viac domáca záležitosť, keďže finále trvá ešte o pol hodiny dlhšie ako bežný zápas. Organizujú sa skupinové večierky v domácnostiach, kde sa stávkuje, konzumujú haldy jedla, popíja sa... Mňa zaujíma aj ten súboj spoločnosti s ekonomikou. Američania už roky žiadajú, aby bol pondelok po Super Bowle vyhlásený za štátne voľno. Aj tak sa 35 - 40 percent ľudí snaží zobrať si na ten deň dovolenku, aby stihli dospať opicu. Takže som zvedavý, ktorá vláda to v budúcnosti urobí.

Sledujete ešte, ako sa darí vášmu tímu Monarchs?

- Samozrejme, veď je to moja pýcha na Slovensku. Cez internet som pozeral nejaké dva zápasy. Ale generačná výmena v klube je taká rozsiahla, že pochybujem, že by si nejakí hráči pamätali moje meno.

Nechceli ste sa v USA - aspoň na lokálnej úrovni - angažovať v nejakom klube?

- Vôbec nie. Nemyslím si, že by potrebovali moje znalosti, a to nie som zbytočne hanblivý ani skromný. Túto etapu života už mám za sebou. Do Ameriky som sa sťahoval ako čerstvý otec, tak práve rodina je pre mňa v tomto pôsobisku hlavnou prioritou.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});