Jozef Štibrányi, futbalový vicemajster sveta z Čile, je v šoku: Prečo mu škrtli športový dôchodok?

K minulotýždňovým 83. narodeninám dostal nepekný darček! Futbalová legenda Jozef Štibrányi, vicemajster sveta z Čile 1962, už nemá od ...

K minulotýždňovým 83. narodeninám dostal nepekný darček! Futbalová legenda Jozef Štibrányi, vicemajster sveta z Čile 1962, už nemá od Nového roka nárok na poberanie športového dôchodku.

Fotogaléria

Štát mu mesačnú sumu vo výške 19,90 eura škrtol na základe valorizácie. Strelca gólu proti Španielsku na spomínanom šampionáte a držiteľa striebornej medaily to poriadne rozhnevalo.

Na sociálnej sieti zverejnil štipľavý status namierený proti súčasnej vláde. „Toto je len malá ukážka toho, v akom štáte žijeme. Vy si svoje platy s poslancami určite neznížite. Môžete sa hanbiť, ako sa staráte o dôchodcov. Žijete v inej dimenzii a verím, že skončíte na smetisku dejín a zvolíme si konečne vládu, akú si Slovensko zaslúži,“ napísal. Dostal kopu podporných reakcií z celého Slovenska a tvrdí, že chcel iba poukázať na to, čo sa stalo.

Ani v najhoršom sne si nemyslel, že sa tohto dožije. Práve naopak, v ťažkých časoch tajne dúfal vo zvýšenie príspevku. „Bol to pre mňa totálny šok, keď som sa to dozvedel. Dostal som výpis zo Sociálnej poisťovne, že mi v rámci valorizácie zvýšili dôchodok o takmer 12 percent. V mojom prípade to činí 68 eur. Prekročil som tak hranicu 600 eur, takže mi športový dôchodok odobrali. Ak by som sa zastavil na čísle 598 eur, vyplácali by mi dve eurá,“ povedal sklamaný Štibrányi pre Nový Čas.

Na snímke zľava Lukáš Fabiš (Ružomberok), Myenty Abena (Slovan) a Oliver Luterán (Ružomberok) v zápase 18. kola Fortuna ligy vo futbale ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok.
Zemetrasenie v kabíne ŠK Slovan: Obranca Abena odchádza, skúsený útočník mal dostať padáka Zobraziť článok

Zákon hovorí, že suma príspevku je rozdiel medzi sumou 600 eur a súčtom súm dôchodkových dávok podľa osobitných predpisov a obdobných dôchodkových dávok zo zahraničia, ak fyzická osoba získala striebornú medailu na MS. Inak povedané, ak poberateľ prekročí 600 eur, stráca nárok na športový dôchodok. „Volali mi aj z ministerstva školstva. Preskúmali to a povedali, že k žiadnemu porušeniu nedošlo. V praxi to posledných pár rokov fungovalo tak, že keď mi dôchodok o niečo zvýšili, tak zo športového mi ubrali. Som na Slovensku posledný žijúci ,Čiľan‘. Toto som si zaslúžil? Nikomu to nevadí?“

Štibrányi to berie aj ako zneuctenie svojej športovej zásluhovosti. Akoby striebro z Čile už dnes nemalo žiadnu cenu. „Zákon č. 112 sa nemenil a priamo v ňom sa píše, že sa vypláca rozdiel a ak sa zmenia skutočnosti, napríklad výška dôchodku, tak sa príspevok môže aj znížiť, aj zvýšiť, ak dôchodok klesne,“ odkazuje ikone československého futbalu Ivan Husár, nedávny štátny tajomník pre šport na ministerstve školstva.

Bývalý skvelý útočník čs. reprezentácie a Spartaka Trnava dostával v úvode za dosiahnutie medailového umiestenia na svetovom šampionáte 170 eur. Zmieril sa s tým, že mu z tejto sumy neustále ukrajovali. Rozhnevalo ho však, že mu ju zobrali úplne. „Pri zvyšujúcich sa dôchodkoch mohli znenie toho zákona zmeniť na pravidelnú rentu. Napríklad, že Štibrányi bude dostávať každý mesiac doživotne 100 eur. To by tento štát určite nezruinovalo,“ tvrdí rodák z Vlčkoviec.

Speváčka Shakira a futbalista Piqué spolu dlho tvorili pár.
Ako prišla Shakira Piquému na neveru? TOTO prezradilo futbalistu Zobraziť článok

Kto je Jozef Štibrányi?

  • strieborný medailista z MS 1962 v Čile
  • 6 rokov hral za Spartak Trnava
  • s Duklou Praha získal čs. titul
  • kariéru ukončil vo VŽKG Ostrava
  • v lige 121 duelov, dal 14 gólov
  • v repre nastúpil 9-krát, dal 1 gól
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk