Exútočník Martin Jakubko radí talentovanému synovcovi Jakubovi: Prvá zmluva nie sú iba peniaze!

Zdedil futbalové gény! Jakub Jakubko (18) je synovcom Martina Jakubka (47), bývalého slovenského reprezentanta a účastníka majstrovstiev ...
  • Zdroj: fckosice.sk, amj

Zdedil futbalové gény! Jakub Jakubko (18) je synovcom Martina Jakubka (47), bývalého slovenského reprezentanta a účastníka majstrovstiev sveta 2010 v Juhoafrickej republike.

Kým strýko bol obávaným hrotovým hráčom, jeho mladý nasledovník hráva na opačnej strane ihriska. Aj on do 15 rokov skúšal šťastie na poste útočníka, no časom sa preorientoval na obrancu.

FOTOGALÉRIA: Jakubko

V druholigových Košiciach, ktoré chystajú útok na postup, už má vo vrecku prvú profesionálnu zmluvu. Kapitán starších dorastencov si vyskúšal aj krst medzi seniormi. V drese áčka odohral posledné štyri zápasy jesennej časti. Jeho strýko Martin bol pri tom. „Mal v nich dobré štatistiky. Zvládal osobné súboje i rozohrávku. Vyžaroval z neho pokoj a rozvaha. Útočníci musia byť dravci, čo jemu chýbalo. V obrane je platnejší. Už ma výškovo doťahuje. Má okolo 190 centimetrov, ale ešte určite porastie,“ uviedol Martin pre Nový Čas.

Športovci zažívajú pri prechode z dorasteneckej kategórie do seniorskej rizikové obdobie. V ňom sa zvyčajne rozhoduje o tom, akým smerom sa bude uberať kariéra hráča. Martin Jakubko, ktorý strávil sedem rokov v piatich ruských kluboch, to pozná z vlastnej skúsenosti. „Zdôrazňujem mu, že prvá zmluva nie sú iba peniaze. Je to najmä záväzok, aby na sebe ďalej makal. Poznám veľa hráčov, ktorí hrali len pre peniaze. Mysleli si, že budú brať veľké milióny, no nakoniec padli na hubu.“

Mudryk sa už predstavil fanúšikom Chelsea.
Veľkorysé gesto prezidenta Šachtaru Doneck: Značná časť z rekordného prestupu pôjde ukrajinskej armáde Zobraziť článok

Dobré výkony Jakubka v košickom staršom doraste, ktorý vedie bývalý stredopoliar Miroslav Sovič, si všimli aj v reprezentácii do 19 rokov. Pred dvoma mesiacmi mu to vynieslo premiérovú pozvánku a účasť v dvoch prípravných dueloch proti Estónsku. „Všetkých v rodine nás teší, že sa dostal aj do národného tímu. Napriek tomu ho stále upozorňujem, aby nelietal v oblakoch. Rozumovo a mentálne je na tom veľmi dobre, tak mu hádam moje rady pomôžu,“ želá si Martin.

Jeho synovec sa na záver druholigovej jesene dobre uviedol v áčku, preto ho tréner Anton Šoltis zaradil aj do zimnej prípravy. Jej úvod musel vypustiť pre problémy so svalovým úponom. „Chcel by som podávať v príprave čo najlepšie výkony a začať jarnú časť ligy v základnej zostave. Podstatné je, aby bol s mojimi výkonmi spokojný tréner. Rád by som sa tiež dostal do nominácie reprezentačnej devätnástky na marcovú kvalifikáciu ME,“ prezradil pre klubovú stránku talentovaný Jakub.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});