Ďalšie prvenstvo mladučkej Slovenky Tamary Mesíkovej: Stále sa iba učím!

Kým Slovensko na mostíkoch konkurencieschopného mužského zástupcu nemá, v ženskej verzii má pretekárku, ktorá si právo štartu vybojovala. ...
  • Zdroj: archív tm

Kým Slovensko na mostíkoch konkurencieschopného mužského zástupcu nemá, v ženskej verzii má pretekárku, ktorá si právo štartu vybojovala. Reč je o Tamare Mesíkovej zo Seliec, ktorej na konto pribudlo ďalšie slovenské prvenstvo.

Mala 15 rokov, keď si ako prvá Slovenka vybojovala právo štartu vo Svetovom pohári, a o rok neskôr sa v rakúskom Villachu stala prvou Slovenkou, ktorá štartuje na Silvestrovskom turné, čo je ženská obdoba prestížneho mužského Turné štyroch mostíkov.

„Takéto veci neregistrujeme. Sme vďační za každú šancu zatrénovať si na kvalitnom mostíku a v kvalitnej, vlastne tej najlepšej konkurencii na svete. Stále sa iba učím,“ skromne odpovedala Tamarka na otázku, či si svoj ďalší zápis do histórie nášho lyžovania uvedomuje.

Povedala to po stredajšom predpoludňajšom tréningu, ktorý jej nevyšiel tak, ako si predstavovala. Z kvalifikácie postúpila ako posledná 50., v 1. kole si polepšila o štyri priečky, no 69,5 m a 76,2 bodu na druhé kolo nestačilo. Najmä keď v k.o. systéme bola jej súperkou líderka SP Rakúšanka Eva Pinkelnigová, ktorá skočila 91,5 m.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu.
Skvelý výsledok v Semmeringu nezopakovala: Vlhová v repete obráku mimo pódia Zobraziť článok

Žiaden oddych

Doma v Selciach pobudli naozaj iba pár hodín. Už Druhý sviatok vianočný sedela s otcom a trénerom Mariánom v aute a mierili do Villachu, kde si po dlhom čase zatrénovala a zaskákala na kvalitne pripravenej snehovej stope. „To sme sa potešili. Je to tu naozaj výborne pripravené. Pochvaľujeme si to nielen my! Konečne to sú skoky na lyžiach, ako sa patrí,“ pridal sa otec a tréner v jednej osobe, ktorý si uvedomuje, že pre Tamaru je každý mostík novým testom odvahy. Veď z prípravy pozná len tie poľské, kde pravidelne trénujú, keďže na Slovensku žiaden mostík nemáme!

Dva vrcholy

„Pripravovali sme sa vo Wisle, kde nám poľský ženský šampionát odvolali. Potom sme sa presunuli do Szczyrku, odtiaľ domov k vianočnému stolu a potom do Villachu,“ dodal M. Mesík, ktorý naznačil, čo by chceli na Silvestrovskom turné dosiahnuť: zopakovať to, čo sa Tamarke podarilo v novembri vo SP vo Wisle, kde postúpila z kvalifikácie do 1. kola, a snom je aspoň jeden postup aj do druhého kola. Všetky štarty sú pre odvážnu Slovenku len prípravou na vrcholy sezóny: na juniorské MS vo Whistleri a zimný EYOF v Taliansku.

Miniturné žien

Silvestrovské turné je obdobou mužského Turné štyroch mostíkov. Na rozdiel od neho sa ženský miniseriál koná iba v dvoch dejiskách, kde sa skáče dvakrát. Vo Villachu budú skokanky o body do celkového poradia bojovať v stredu a vo štvrtok, ďalšie dva preteky sa uskutočnia cez víkend na Silvestra a Nový rok v slovinskom Ljubne.

Rovnako ako muži budú aj ženy v prvom kole zvádzať k. o. súboje, z päťdesiatky štartujúcich postúpi do druhého kola 25 víťaziek a päť porazených s najlepšími výkonmi.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});