Saganovi voperovali sledovací prístroj: Čo s ním bude ďalej?

Peter Sagan (34) sa pokúša o svoj olympijský sen, jeho snahu však preťali nečakané komplikácie so srdcom, pre ktoré musel vyhľadať zdravotnícku ...

Peter Sagan (34) sa pokúša o svoj olympijský sen, jeho snahu však preťali nečakané komplikácie so srdcom, pre ktoré musel vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Fotogaléria

A hoci slovenský cyklistický fenomén vyľakal svojich fanúšikov, prvotné informácie priamo z nemocnice naznačujú, že čoskoro by sme ho mali mať späť na bicykli. 

Sagan mal v nedeľu počas pretekov v horskej cyklistike v španielskej Chelve abnormálnu tachykardiu. V cieli mu opakovane namerali tepovú frekvenciu, ktorá prekonala hranicu 200 úderov za minútu. To sa doposiaľ v jeho kariére ešte nestalo.

Maximum sa vždy pohybovalo okolo 190 úderov za minútu. Údaje z meracích zariadení ako prvý zanalyzoval tréner Patxi Vila (48). Počas týždňa absolvoval sériu vyšetrení, ktoré potvrdili počas intenzívnych cvičení zdravotný problém v podobe pretrvávajúceho zrýchlenia srdcového rytmu. Potvrdil to kardiológ Roberto Corsetti.


V piatok sa tak podrobil procedúre na odstránenie problémov so srdcom v Univerzitnej nemocnici Marche v talianskej Ancone. „Sagan je v poriadku. Uskutočnila sa interná elektrofyziologická štúdia, ktorá vylúčila akúkoľvek supraventrikulárnu alebo komorovú arytmiu patologického významu.

Adam Ružička si poriadne zavaril.
Slovenský reprezentant nebude nadšený: Arizona s ním po kontroverznom videu zatočila! Zobraziť článok

Bol implantovaný podkožný záznamník udalostí, ktorý umožní budúce sledovanie športovca,“ uvádza sa v lekárskej správe, ktorú zdieľal na sociálnej sieti samotný pretekár.

Zákrok vykonal riaditeľ kliniky kardiológie v nemocnici v Ancone profesor Antonio Dello Russo. Prítomný bol aj doktor Corsetti, ktorý Petrovu srdcovú činnosť zaznamenával počas jeho kariéry. „Všetko je pod kontrolou a už o pár dní budem späť na mojom bicykli,“ oznámil svetu Sagan.


Že je Peter v poriadku, to potvrdil aj jeho mediálny manažér Gabriele Uboldi: „Približne o týždeň sa opäť posadí na bicykel a bude pokračovať v plánovanom programe. Všetko je pod kontrolou. Nebude nutná vážnejšia operácia.“

Ilustračná fotografia.
Veľká rana pre NHL: Zomrel viacnásobný víťaz Stanleyho pohára Zobraziť článok

Pôvodne mal štartovať už tento víkend na pretekoch vo francúzskom Banyoles. „Škoda, že sa Peter k nám nemohol pridať. Prajeme mu všetko dobré a skoré uzdravenie.

Už netrpezlivo čakáme na jeho návrat do tímu a na to, aby sa vrátil na ďalšie preteky,“ doplnil jeho tím Specialized Factory Racing, v ktorého farbách sa pokúša vybojovať si miestenku na olympijskú súťaž v horskej cyklistike na OH 2024 v Paríži.

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan.
Sagan išiel s pravdou von: Prvé slová po operácii! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});