Dôvod, prečo sa Vlhová zranila? Vedci prišli s prekvapujúcim objavom

Sezóna sa pre slovenskú lyžiarsku hviezdu Petru Vlhovú (28) skončila predčasne, keď sa v januári zranila na domácej zjazdovke v Jasnej. ...

Sezóna sa pre slovenskú lyžiarsku hviezdu Petru Vlhovú (28) skončila predčasne, keď sa v januári zranila na domácej zjazdovke v Jasnej. Operácia kolena dopadla úspešne a už začala rehabilitovať. Odhalili, čo mohlo byť za jej zranením!

Fotogaléria

Šesť mesiacov s výskumníkmi zdieľala hormonálne a srdcové dáta a aj informácie o psychike, ktoré nakoniec porovnali s fázami jej menštruačného cyklu. Výsledok? Údaje jej pomáhajú naplánovať si najlepší čas na budovanie svalov, ideálne medzi stredom a koncom menštruačného cyklu, keď sú hladiny testosterónu najvyššie. "Je dôležité vedieť, kedy môj testosterón vrcholí, pretože vtedy sa cítite najlepšie a ste na tréningu najsilnejší," povedala 29-ročná plavkyňa.

„Predtým, ako som s programom začala, nevedela som, že existujú všetky tieto fázy,“ hovorí Jouisseová, ktorá v súčasnosti absolvuje 10 plaveckých a tri silové tréningy týždenne v rámci prípravy na parížske hry.

Nemá to vplyv len na plavkyňu. V projekte je zapojená aj bežkyňa na lyžiach Juliette Ducordeauová, ktorá si pochvaľuje, že viac pochopila svoje telo: "Optimálne časy na moje tréningy sú vo fáze ovulácie, od prvého do pätnásteho dňa cyklu."

Prominentný pár spolu ešte absolvoval prvotné vyšetrenia pred operáciou vo Švajčiarsku.
Všade dobre, doma najlepšie: Kyselica opäť vo Vlhovej náručí! Zobraziť článok

Do Empow'her sa zapojilo už viac ako 130 francúzskych športovkýň. Riaditeľka programu Juliana Anterová sa snaží zalátať dieru vo vedeckých štúdiách športovcov, z ktorých sa za posledných 5 rokov len 9% týkalo žien. "V súčasnosti neexistuje konsenzus o vplyve menštruačných cyklov na športový výkon," povedala Anterová.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});