Dôvod, prečo sa Vlhová zranila? Vedci prišli s prekvapujúcim objavom

Sezóna sa pre slovenskú lyžiarsku hviezdu Petru Vlhovú (28) skončila predčasne, keď sa v januári zranila na domácej zjazdovke v Jasnej. ...

Sezóna sa pre slovenskú lyžiarsku hviezdu Petru Vlhovú (28) skončila predčasne, keď sa v januári zranila na domácej zjazdovke v Jasnej. Operácia kolena dopadla úspešne a už začala rehabilitovať. Odhalili, čo mohlo byť za jej zranením!

Fotogaléria

Pred mesiacom vyšiel lekár Olivier Siegrist, ktorý operoval koleno Petry Vlhovej, so šokujúcim vyhlásením. Dôvody jej zranenia videl v zmene typu lyží, neprimerane nabitom programe a upozornil, že lyžiarky sú náchylnejšie na zranenia z dôvodu svojej morfológie, menštruačného cyklu a hormónov.

Čítajte aj na webe Šport24.sk

"Štúdie v lekárskych publikáciách ukazujú, že z hormonálneho hľadiska skutočne existuje riziková zóna počas pred a postovulačnej fázy, kde zaznamenávame oslabenie väzivových štruktúr. Pozornosť musíme venovať aj kostrovej architektúre ženy: široká panva a tendencia mať nohy trochu viac v tvare písmena V. Vieme tiež, že vo vnútri kolena je akýsi most, ktorý tvorí oblúk a vo vnútri je známy predný krížny väz. U žien je tento priestor obmedzený. Pri vnútornom alebo vonkajšom pohybe môže väzivo naraziť na stenu a viesť k prasknutiu ľahšie ako mužov, kde je viac miesta," vysvetlil švajčiarsky odborník.

Viac sa téme venuje Francúzsky Národný inštitút športu (INSEP), ktorý od roku 2020 v programe Empow'her vplyv menštruačného cyklu na výkonnosť športovkýň. Do výskumu sa zapojila napríklad aj vytrvalostná plavkyňa Caroline Jouisseová, ktorú na olympiáde v Paríži čakajú preteky na 10 kilometrov.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});