Šéf hokejového turnaja ZOH Nemeček: Prídu aj hviezdy z NHL?

Práce má vyše hlavy! Dlhoročný funkcionár a expert na medzinárodný hokej Igor Nemeček (62) bol v polovici marca vymenovaný za riaditeľa ...
  • Zdroj: anc

Práce má vyše hlavy! Dlhoročný funkcionár a expert na medzinárodný hokej Igor Nemeček (62) bol v polovici marca vymenovaný za riaditeľa hokejového turnaja ZOH Miláno a Cortina d’Ampezzo 2026.

FOTOGALÉRIA: Igor Nemeček a ZOH

V najnovšom rozhovore pre Nový Čas prezradil, že obavy o termíny výstavby hál pre potreby prestížneho podujatia sa, našťastie, rýchlo rozplynuli. Práce na stavbe idú totiž na plné obrátky, a výsledok by sme mohli vidieť už na testovacom turnaji v decembri 2025.

Nemeček tiež odhalil, že do tímu privádza slovenské posily a aktívne rokuje s hviezdami z NHL. Navyše, už čoskoro by mala padnúť aj definitíva ohľadom účasti Ruska na zimných hrách. Slovenskí fanúšikovia by mali v tomto prípade špeciálne zbystriť pozornosť...

V našom poslednom rozhovore v marci ste vyjadrili veľké obavy z toho, či sa výstavba hál pre potreby ZOH 2026 stihne v čas. Ako to vyzerá dnes?

Akurát som sa vrátil z kongresu IIHF v Portugalsku, kde sme všetkým prezentovali projekt hokejového turnaja. V auguste sa už začala stavať veľká hala. Odovzdaná by mala byť v októbri 2025. V decembri by sme tam chceli spraviť aj testovací turnaj.

Takže situácia sa zmenila výrazne k lepšiemu...

Áno, vidím to pozitívne. Jedna hala bude pripravená v októbri, druhá by mala byť dostavaná tiež na čas.

Ste teda už situovaný v Miláne na plný úväzok?

Ešte lietam hore-dole ako treba. Navyše, mám za sebou nespočetné množstvo onlajnov... Ale od roku 2025 už musím byť situovaný v Taliansku nastálo. Teraz, keď tam prídem, tak síce mám intenzívny program, ale tým, že nie je dostavaná hala, tak tam nemám čo robiť, lebo sa tam stavia. Koncom roka 2025 sa ale bude finišovať, takže moja prítomnosť už bude nutná.

Roman Čechmánek († 52)
Zvrat okolo smrti Čechmánka († 52): Skon 4 dni pred najťažším dňom! Bál sa, čo príde? Zobraziť článok

Zobrali ste si už do tímu aj nejakých Slovákov?

Svojich ľudí mám už schválených. Zo Slovenska ku mne od 1. apríla nastupujú ďalší kolegovia. Sú to ľudia, s ktorými som robil MS v Bratislave 2019. Plus mám ešte ďalších.

Ako to vyzerá s hráčmi z NHL?

Definitívne rozhodnutie o hráčoch z NHL by malo padnúť v marci budúceho roka. Ten turnaj dosiahne úplne iný rozmer, keď tam títo hokejisti budú. Ja som v tom optimista. Hviezdy z NHL majú záujem prísť, len treba doriešiť finančné veci. Treba tam okolo 20 - 25 miliónov eur na ich poistky a cestovné, keďže hráči prídu aj s rodinami a podobne. Ale najdôležitejšie sú tie poistky...

Funkcionári z NHL sú asi tvrdí vyjednávači...

Sú to hlavne veľmi dobrí funkcionári. V NHL sa ľudia ako Gary Bettman či Bill Daly nemenia, takže sa poznáme naozaj dlhé roky. Ale na druhej strane, čo sa povie, to sa musí dodržať.

A čo ruskí hokejisti?

Na budúci rok v marci by sa malo definitívne rozhodnúť aj o účasti Ruska. Zatiaľ to teda vyzerá tak, že Slovensko by malo hrať kvalifikáciu, ale môže sa stať, že sa povie, že Rusi nepôjdu na olympiádu a my sa na turnaj vďaka tomu dostaneme automaticky.

Hokejisti Humenného sú po štyroch kolách bez bodu.
Humennému má so záchranou pomôcť bývalý hráč Zvolena: Kde nie je veľa práce? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});