Slováci spoznali súperov v boji o ZOH 2026: Stretneme sa aj s vylúčeným tímom

Čaká ich kvalifikácia skôr, než sa dostanú k tomu, aby obhajovali bronz. Hokejisti Slovenska spoznali súperov v boji o účasť na ZOH 2026 ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Čaká ich kvalifikácia skôr, než sa dostanú k tomu, aby obhajovali bronz. Hokejisti Slovenska spoznali súperov v boji o účasť na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d’Ampezzo, a to na turnaji, ktorý sa bude konať na Slovensku.

Kvalifikácia našich neminie preto, lebo Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) podmienečne ráta s tým, že Rusko sa zúčastní na ZOH v Taliansku. 

Slovenská reprezentácia absolvovala kvalifikáciu aj pred predchádzajúcimi ZOH v Číne. V závere augusta 2021 postúpila z bratislavskej vetvy a o polroka neskôr v Pekingu dobyla historický bronz. Slováci aktuálne figurujú na 9. priečke rebríčka IIHF a v kvalifikačnej D-skupine by sa od 29. augusta do 1. septembra 2024 v Bratislave stretli aj s Bieloruskom, ktoré IIHF vylúčila pre podporu Ruska vo vojne na Ukrajine.

Ďalšími súpermi budú Kazachstan a úspešný kvalifikant z 3. eliminačného kola. Ruské a bieloruské tímy sa predstavili naposledy na podujatí pod hlavičkou IIHF vo februári 2022, keď štartovali na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Hokejista Adam Johnson so snúbenicou Ryan.
Šokujúce vyhlásenia pribúdajú: Podrezaný krk Johnsona (†29) mohol byť úmyslom! Zobraziť článok

Obe krajiny sú vylúčené z podujatí IIHF predbežne do konca roka 2024 a o predĺžení na ďalší rok sa rozhodne budúci rok na jar. V prípade, že bude zákaz pokračovať, vytvorí sa nové zoskupenie.

Najbližší olympijský hokejový turnaj sa bude hrať rovnakým systémom ako na ZOH 2022 v Pekingu, teda zúčastní sa na ňom tucet krajín, ktoré sa stretnú v základnej fáze v troch štvorčlenných skupinách.

Taliansko má ako organizátor hier v roku 2026 isté miesto. Spolu s ním aj osmička tímov podľa rebríčka na konci uplynulého šampionátu v Tampere a Rige.

Mladý obranca Dravecký (s košíkom) zapadol medzi starších hráčov Košíc.
Iba 15-ročný Dravecký druhým najmladším strelcom extraligy: Koľko zaplatí za historický gól? Zobraziť článok

Dejiská turnajov

Termín je 29. augusta - 1. septembra 2024.

D-skupina (Bratislava):

SLOVENSKO, Bielorusko, Kazachstan, kvalifikant

E-skupina (Riga):

Lotyšsko, Francúzsko, Rakúsko, kvalifikant

F-skupina (Aalborg):

Dánsko, Nórsko, Slovinsko, kvalifikant

Weiss naposledy reprezentoval na ME pred dvoma rokmi proti Španielsku.
Reakcie osobností na vojnu medzi Calzonom a Weissom: Pozrie sa ešte kapitán Slovana do repre? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});