Vlhová krotí očakávania: Musíme byť realisti! Shiffrinová kritizuje organizátorov

Tradičnou ľadovcovou ouvertúrou v Söldene odštartuje cez víkend nová sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Dve najväčšie ašpirantky ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Tradičnou ľadovcovou ouvertúrou v Söldene odštartuje cez víkend nová sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Dve najväčšie ašpirantky na celkové prvenstvo sú opäť Slovenka Petra Vlhová (28) a Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá obhajuje veľký glóbus z predchádzajúceho ročníka.

FOTOGALÉRIA: Petra Vlhová

V úvodnom obrovskom slalome bude štartovať aj Rebeka Jančová a Slovensko bude mať zastúpenie aj medzi mužmi v osobách bratov Adama a Andreasa Žampovcov.

Shiffrinová získala v uplynulej zime piaty celkový triumf v prestížnom seriáli (2017, 2018, 2019, 2022, 2023). V konečnom poradí predstihla Vlhovú o priepastných 1081 bodov, medzi rivalky sa ešte dostala Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka zaostala za Američankou o 989 bodov. Dvadsaťosemročná Shiffrinová suverénne triumfovala v hodnotení obrovského slalomu i slalomu a na konte má rekordných 88 triumfov. Celkovo získala 138 pódiových umiestnení v kariére, čím sa dostala o jedno pred krajanku Lindsey Vonnovoú a stanovila nový rekord medzi ženami. Absolútny drží Švéd Ingemar Stenmark (155). Vlhová skončila v slalome tretia, keď zaostala o 315 bodov za víťazkou a o 25 za druhou Wendy Holdenerovou zo Švajčiarska. V "obráku" bola štvrtá, na svoju rivalku stratila 314 bodov.

Tím Petry Vlhovej sa na sezónu pripravoval v Argentíne, kde našiel výborné podmienky. "Bolo to naozaj skvelé. Oceňoval som, v akom stave Petra nastúpila na prvú časť sústredenia po príprave v Liptovskom Mikuláši. Vyzerala dobre na lyžiach, ale bol aj skvelo fyzicky nachystaná. Aj preto sme mohli pokračovať v príprave presne tak, ako sme chceli a potrebovali," uviedol tréner Mauro Pini.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.
Shiffrinová zúri a posiela tvrdý odkaz: Nemá to zmysel! Búria sa aj ďalšie hviezdy Zobraziť článok

Záver prípravy však skomplikoval zhoršený zdravotný stav slovenskej lyžiarky. Choroba ju na niekoľko dní zastavila, no Pini povedal, že jeho zverenka chce absolvovať úvodné preteky, aby bola aj vďaka tomu maximálne pripravená na nasledujúce podujatie vo fínskom Levi. "Momentálne sa cítim veľmi dobre, ale choroba ma dosť poznačila. Naozaj mi to zobralo strašne veľa síl, už sa však cítim skutočne lepšie. Uvidíme, ako to pôjde. Samozrejme, som odhodlaná, ale musíme byť realisti. Naozaj pôjdeme deň za dňom a uvidíme, ako sa budem cítiť. Urobíme však všetko, aby som sa postavila na štart v Söldene a podala dobrý výkon," uviedla Vlhová.

V tejto sezóne čaká na lyžiarky 41 individuálnych súťaží, po desať slalomov, "obrákov" i super-G a jedenásť zjazdov. Finále SP sa uskutoční od 16. do 24. marca v rakúskom Saalbachu, kde sa o rok uskutoční svetový šampionát.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});