Športová revolúcia Juraja Kovala: Po hokejových úspechoch chce s Banskou Bystricou zlato v basketbale

Známy právnik a podnikateľ Juraj Koval sa rozhodol po získaných troch hokejových tituloch s Banskou Bystricou pozdvihnúť na piedestál ...

Známy právnik a podnikateľ Juraj Koval sa rozhodol po získaných troch hokejových tituloch s Banskou Bystricou pozdvihnúť na piedestál slávy aj ženský basketbal v meste pod Urpínom.

Fotogaléria

Klub ŠKP 08 premenoval na Sláviu, ktorá pod touto značkou vyhrala pred 33 rokmi federálny československý titul, a to ako prvý tím zo Slovenska. Teraz chce prerušiť hegemóniu titulov v podaní Ružomberka, Košíc a Piešťan. Nadviaže Koval na úspešné hokejové pôsobenie aj v ženskom basketbale? 

Koval vstúpil do banskobystrického hokeja v roku 2005, keď sa tím nachádzal na poslednom mieste v druhej lige. Zachraňoval ho z najhoršieho a zdvíhal nahor.

Wanda má na Instagrame takmer 17 miliónov sledovateľov.
Obvinenia voči sexy manželke futbalovej hviezdy: Upravené fotky? Zobraziť článok

„Na záver môjho pôsobenia sme päťkrát hrali finále a trikrát získali titul,“ hrdo si spomína na veľkolepý úspech, po ktorom však prišli ťažké časy: „Ako sa začal rekonštruovať zimný štadión, museli sme jednu sezónu odohrať vo Zvolene a bez divákov. Keď som zistil, že ani ďalšia sezóna nebude domáca, tak som si povedal, že bolo dosť provizória. Aj roky mi pribúdali, povedal som si, že 16 rokov pôsobenia pri hokeji mi stačilo.“

Koval našiel pokračovateľov v hokejovom klube, ktorý zakladal, a neplánoval prejsť do iného športu. „Mal som zrazu oveľa viac času a človeku chýba adrenalín. Zistil som, že juniorské basketbalistky v Banskej Bystrici sa stali majsterkami Slovenska.

Tak som si povedal, že by sme s priateľom Romanom Porubským pomohli našimi skúsenosťami. Napokon sme po dohode s predchádzajúcim majiteľom pánom Ubránim prevzali ženský basketbalový klub,“ priznal.

Hudáček sa s Třincom tešil z majstrovského titulu.
Fantázia v pohybe: V Lige majstrov sa konala šou slovenských hokejistov Zobraziť článok

Koval basketbal aktívne sledoval už v roku 1990, keď Banskobystričanky vybojovali historický československý titul. „Chodil som vtedy na basketbal, trénerom bol Tomáš Klein, a to bol môj učiteľ telocviku. Doteraz sme veľmi dobrí kamaráti. Dnes je čestným prezidentom súčasnej Slávie,“ prezradil nový šéf ženského basketbalu pod Urpínom, do ktorého vstúpil presne pred dvoma rokmi a dnes stojí pred novou veľkou výzvou.

„Vlani sme po 23 rokoch získali strieborné medaily, takže sme sa teraz snažili postaviť konkurencieschopnejší tím vlaňajším majsterkám z Piešťan. Angažovali sme na trénerský post osemnásobnú najlepšiu basketbalistku Slovenska Zuzanu Žirkovú, schopnú a ambicióznu ženu a v spolupráci s ňou sa vyskladal káder, aby sme naplnili najvyššie ciele. Určite sa chceme pobiť o majstrovský titul!“

Pri pondelkovom teroristickom útoku v Bruseli zahynula dvojica švédskych futbalových fanúšikov.
Spoveď rodiny zosnulého švédskeho fanúšika: Štvrťstoročie pôsobil ako tréner! Zobraziť článok

Juraj Koval

Založil hokejový HC ’05 Banská Bystrica v roku 2005

5x finále o majstra republiky s HC ’05

Tri majstrovské tituly s HC ’05

Odchod z hokeja na jar 2021

Vstup do ženského basketbalu v B. Bystrici na jeseň 2021

Premenovanie BK ŠKP 08 na Slávia Banská Bystrica

Zisk striebra so Sláviou v sezóne 2022/2023

Futbalisti sa zahalili do charakteristických saudských bielych šiat.
Šokujúce informácie: Benzema je sledovaný, vo vojne má spolupracovať s teroristami! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});