Ragbyová tragédia: Hviezda Fidži prišla uprostred MS o syna († 7)

Svet športu len ťažko ponúkne morbídnejší príbeh. Jeho hlavným hrdinom je vo svete neznámy fidžijský hráč ragby, ktorý je však vo svojej ...
  • Zdroj: greb NČ

Svet športu len ťažko ponúkne morbídnejší príbeh. Jeho hlavným hrdinom je vo svete neznámy fidžijský hráč ragby, ktorý je však vo svojej domovine hviezdou, keďže je olympijským víťazom v sedmičkovom ragby z Ria de Janeiro 2016.

FOTOGALÉRIA: Josua Tuisova

Josua Tuisova (29) hrá v týchto dňoch na svetovom šampionáte vo Francúzsku. Ešte pred tým, ako sa vydal na dlhú cestu z oceánskeho ostrova Fidži do krajiny galského kohúta, riešil krutú dilemu – ísť na MS alebo ostať doma pri nevyliečiteľne chorom sedemročnom synčekovi Titovi.

Opora reprezentácie Fidži, ktorá vďaka svojim bežeckým schopnostiam a sile dostala prezývku „ľudský buldozér“, si vybrala svetový šampionát, kde ju zastihla smutná správa, že synček prehral dlhý boj s krutou chorobou a čoskoro ho pochovajú.

A tak riešil olympijský šampión ďalšiu dilemu – ísť alebo neísť na pohreb. Tuisova sa rozhodol na MS zostať. To sa môže javiť ako neľudské rozhodnutie, aj keď vezmeme do úvahy, že let do jeho rodnej krajiny má 16 500 kilometrov, čo znamená, že by sa určite nemohol vrátiť a pokračovať v turnaji. Podľa správ miestnej tlače si pohreb v meste Votua vzal na starosť Josuov otec Isikeli Ratulevu, zakladateľ klanu hráčov ragby na malom ostrove.

(ilustračné foto)
Najhoršie obavy sa potvrdili: Britského ragbistu († 37) našli mŕtveho! Zobraziť článok

Neľudské rozhodnutie a pre európske myslenie nepochopiteľné sa na Fidži považovalo za samozrejmé a minister športu Jese Saukuru dokonca poslal hráčovi odkaz na sociálne siete: „Celý národ stojí za vami a modlí sa za vás!“

Jedno je isté: Tuisova po správe o smrti synčeka na MS nastúpil v zápase proti Gruzínsku, ktorý Fidžijčania aj jeho zásluhou vyhrali 17:12. Najbližšie sa reprezentácia Oceánie predstaví proti outsiderovi z Portugalska a v tomto zápase C-skupiny jej stačí získať na istotu postupu do štvrťfinále bod. A smútiaci otec bude opäť pri tom.

Lukáš Matuský (v bielo-modrej) kombinácii na archívnej snímke z roku 2019.
Džokej Matuský je zmierený, že v nedeľu nebude v Pardubiciach: O rok opäť osedlám víťaza Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});