Vlhová si po sústredení užíva pár dní voľna: Najlepšie sa mi trénuje s chlapmi!

Po náročnom a intenzívnom trojtýždňovom tréningovom kempe v Argentíne si slovenská lyžiarska hviezda Petra Vlhová (28) vychutnáva od ...
  • Zdroj: smc 

Po náročnom a intenzívnom trojtýždňovom tréningovom kempe v Argentíne si slovenská lyžiarska hviezda Petra Vlhová (28) vychutnáva od začiatku tohto týždňa aspoň pár dní domácej pohody.

FOTOGALÉRIA: Petra Vlhová

Držiteľka štyroch krištáľových glóbusov v rozhovore pre Sport Management Company potvrdila, že si v Južnej Amerike vďaka unikátnym podmienkam, nízkej nadmorskej výške aj prítomnosti konkurenčných družstiev siahla na dno svojich síl. Lyžiarska sezóna 2023/24 sa úvodným obrovským slalomom v rakúskom Söldene rozbehne o necelý mesiac.

Ako hodnotíte prípravu?

Veľmi pozitívne. Podmienky boli naozaj skvelé. Áno, boli aj dni, keď počasie nebolo úplne stopercentné, ale aj to sa stáva. V súhrne bola príprava výborná. Stihli sme všetko, čo sme chceli, a odišli sme nanajvýš spokojní.

Vybrali ste si naozaj vzdialenú destináciu...

Priznávam, mala som aj mierne obavy, keďže cesta do Argentíny trvá takmer celý deň, takže dvojtýždňový pobyt bol po zrušení pôvodného čilského plánu na hrane. Nakoniec to vypálilo parádne. Následne som odletela domov, oddýchla som si, popracovala zasa na iných veciach a po návrate som sa opäť oprela do oblúkov.

Mohli ste vďaka nízkej nadmorskej výške absolvovať intenzívnejšie tréningové dávky?

Cítim, že keď som nižšie, viac zvládnem. Predsa len, keď trénujem vo vysokých nadmorských výškach, regenerácia je pomalšia. Musíme vtedy prispôsobiť počet jázd, aby ma neodpálilo po troch dňoch, ale aby som vydržala aspoň šesť. Keď však spíme v podstate na nule a trénujeme v sto-dvesto metroch, je to akoby nič. A vieme ísť na kvantitu aj kvalitu zároveň. Sú to spojené nádoby, ktoré dokopy dávajú fungujúci celok.

Ako sa nastaviť na takéto intenzívne tréningové plány?

- Každý pretekár vie, že na sústredenie ide trénovať a makať. Na nič iné nie je čas ani priestor. Možno ak by bolo v tíme viac dievčat, bolo by to trochu iné. Ja som tu v zásade sama s piatimi chlapmi, čo sa samozrejme nesťažujem, len konštatujem.

Slovenská reprezentantka Eliška Mintálová pózuje so striebornou medailou (vpravo) počas tlačovej besedy v Športovej hale na Štiavničkách v Banskej Bystrici.
Anketa NIKÉ Športovec mesiaca september 2023: Mintálová na tróne vďaka striebru i miestenke Zobraziť článok

Ako ste trávili voľno, ak sa počas sústredenia nejaké našlo?

Snažím sa vtedy robiť niečo iné než v bežný tréningový deň. Zároveň mám akoby vždy na pamäti, že nemôžem robiť príliš veľa, lebo potrebujem odpočívať, keďže na regeneráciu mám len jeden deň. To je potom jednoduchá matematika, či sa človek niekam vyberie, alebo nie.

Stihli ste ochutnať niečo z miestnych špecialít?

Argentínska kuchyňa sú stejky a víno, to sme si vyskúšali. Počas troch týždňov sme ochutnali rôzne špeciality, ale to sa, pochopiteľne, nedá stále. Jasné, domáca kuchyňa mi chýbala. Rovnako ako kondičnému trénerovi Marcovi Portovi, ktorý, keďže je Talian, v posledných dňoch neustále skloňoval dve slová: pizza a pasta…

Ako vyzeral váš denný program?

Ranný budíček zvonil o šiestej. Potom raňajky, rozcvička a presun na kopec, čo bolo asi tridsať minút jazdy autom, keďže ubytovanie sme mali dole v meste. Prezutie do lyží a doobedňajší tréning, ktorého dĺžka závisela od toho, čo sme jazdili. Následne obed a presun do hotela na krátky oddych. Popoludní tréning, regenerácia, masáž, video, večera a spánok. Toto bol môj každodenný kolobeh.

V Ushuaii sa zišli lyžiarske tímy z celého sveta. S ktorým sparingpartnerom sa vám najlepšie trénovalo?

Vždy je super, keď sa v tréningoch porovnávam s lepšími pretekármi, za ktorými sa môžem ťahať. Asi najviac sme trénovali so špecialistami na obrák z francúzskeho tímu. S chlapmi je to akoby iná príprava a ja osobne to vnímam ako najlepší tréning. Predsa len jazdia inak, majú iné fyzické dispozície. Preto sa veľmi teším, že sme mohli spolu jazdiť. Rovnako si však vážim aj všetky sparingpartnerky. Keďže v Argentíne sa zišiel takmer celý lyžiarsky svet, mohli sme si to vždy napasovať podľa potrieb.

Návrat domov a oddych vám po sústredení padli vhod?

Oddych už naozaj potrebujem. Je veľmi náročné byť tri týždne stopercentne koncentrovaná na každú jednu činnosť a zložku prípravy. Čiže cieľ je byť doma, relaxovať. Mám na to týždeň, posledný oddychový. Potom sa zastavím asi až v marci. Budem sa preto snažiť si to čo najviac užiť a vypnúť.

Pri havárii malého lietadla zahynul niekdajší šampión ligy amerického futbalu NFL Russ Francis.
Tragická udalosť: Letecká havária stála šampióna život († 70) Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk