Dojímavá rozlúčka Sagana s cestnou cyklistikou: Peťo, takto si ťa budeme pamätať!

Posledné zbohom! Peter Sagan (33) odjazdil v nedeľu svoje posledné preteky na ceste. Po dlhej a úspešnej kariére, počas ktorej získal ...
  • Zdroj: getty images

Posledné zbohom! Peter Sagan (33) odjazdil v nedeľu svoje posledné preteky na ceste. Po dlhej a úspešnej kariére, počas ktorej získal tri tituly majstra sveta, sedem zelených dresov z Tour de France a niekoľkokrát stál na pódiu víťazov na najprestížnejších podujatiach sveta, prišiel čas na rozlúčku.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan

Za 13 rokov v cestnom pelotóne toho navystrájal viac než dosť. Čas na fanúšikov či rôzne zábavky s tým spojené mal Peťo vždy! Aj keď sa práve môžno nachádzal na trati, nemal problém rozdať zopár autogramov priamo v sedle, ale hitom internetu sa stal aj moment z roku 2019, keď Sagan prerušil svoj tréning, aby pomohol robotníkom so stavaním pódia na Tour.

Národné farby Peťovi náramne svedčia.
Sagan dal ceste zbohom: TOTO mu odkázali bývalí súperi Zobraziť článok

Saganova rozlúčka bola dojemným momentom pre všetkých fanúšikov cyklistiky. Jeho úsmev a gestá vďačnosti voči ľuďom, ktorí ho celé roky podporovali, boli pravdepodobne rovnako dôležité ako jeho víťazstvá. V nedeľu, keď na Tour de Vendée obsadil celkové 9. miesto, fanúšikovia v cieli doslova obkľúčili jeho autobus. Všetci si totiž chceli s trojnásobným majstrom sveta spraviť poslednú selfie. Hoci Sagan končí svoju profesionálnu kariéru na ceste, jeho odkaz a vplyv na svet cyklistiky zostanú žiť ďalej. Tourminátor bol totiž celý čas úplne iný ako jeho kolegovia - bláznivý a svojský! Svedčia o tom aj tieto momenty, vďaka ktorým si ho budeme všetci navždy pamätať.

Jazda na zadnom

Peter Sagan a jazda na zadnom kolese, to bolo niečo, na čo sa ľudia mohli vždy spoľahnúť! Rodák zo Žiliny za každých okolností vždy rád predviedol svoje technické zručnosti v sedle. Jazdu na zadnom kolese niekedy okorenil aj tým, že sa držal riadidiel iba jednou rukou.

Tím Soudal Quick-Step je neodmysliteľnou súčasťou Okolo Slovenska.
Čo spája Vlčiu svorku s našou krajinou? Vietor robí mladý Svrček, špekulácie o Saganovi nedopadli dobre Zobraziť článok

Štípanec hosteske

V roku 2013 vtedy iba 23-ročný mladík chytil na pódiu po pretekoch Okolo Flámska hostesku za zadok. „Najskôr som bola zmätená. Ak by som na to gesto odpovedala a jednu mu vylepila, ešte by som to zviditeľnila a znásobila,“ uviedla sexi Belgičanka Maya Leya.

Gumené medvedíky

Sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France bol známy aj tým, že po dojazde do cieľa s obľubou dobíjal energiu rýchlou konzumáciou gumených medvedíkov. Hviezda ako Sagan si z výživových doplnkov mohla určite vyberať, no on ostal vždy verný klasike.

Národné farby Peťovi náramne svedčia.
Je to oficiálne vonku: Objavil sa Sagan v nominácii Slovenska na ME? Zobraziť článok

Rýchlosť miluje

Nielen v divokých záverečných špurtoch si mohol Sagan naplno vychutnať rýchlosť. Všeobecne známy je aj svojou láskou k rýchlym autám, ktorých má v garáži niekoľko. No v minulosti sa bol prevetrať napríklad aj v stíhačke.

Bláznivé oslavy

Tourminátor, hlavne v začiatkoch svojej kariéry, rád oslavoval svoje fenomenálne víťazstvá vskutku svojským spôsobom. Vo svojom repertoári mal viacero originálnych spôsobov, ako pobaviť fanúšikov, za čo ho ľudia po celom svete milovali

Šoumen aj na pódiu

Vtipnú choreografiu vedel Peter vymyslieť aj na samotnom pódiu pre víťazov. Všetci si dobre pamätáme najmä na pamätný moment z konca Tour de France 2015. Sagan vtedy oslávil zisk zeleného dresu tým, že si z trofeje spravil samopal.

Národný dres Slovenska mu sadne ako uliaty.
Francúzi naložili na sociálnej sieti Saganovi: Zbytočne vyhodené peniaze Zobraziť článok

Našiel si čas

Čas na fanúšikov či rôzne zábavky s tým spojené mal Peťo vždy! Aj keď sa práve môžno nachádzal na trati, nemal problém rozdať zopár autogramov priamo v sedle, ale hitom internetu sa stal aj moment z roku 2019, keď Sagan prerušil svoj tréning, aby pomohol robotníkom so stavaním pódia na Tour.

Iný ako ostatní

Peter Sagan je proste zjav, aký sa vo svetovom pelotóne len tak nevidí. Od začiatku kariéry bol iný ako jeho súperi. Výsledkom sú tieto štatistiky:

- Etapové víťazstvá: 121

- Víťazstvá na Tour: 12

- Víťazstvá na Gire: 2

- Víťazstvá na Vuelte: 4

- Víťazstvá v klasikách: 36

- Trojnásobný majster sveta (2015, 2016, 2017)

- Sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk