Toews našiel pre bývalého spoluhráča a dobrého kamaráta len slová obdivu: Hossovo kúzlo stále funguje!

Kanaďan Jonathan Toews (35) patrí k skutočným velikánom svetového hokeja. Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára bol dlhoročným kapitánom ...
  • Zdroj: Milan Illík

Kanaďan Jonathan Toews (35) patrí k skutočným velikánom svetového hokeja. Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára bol dlhoročným kapitánom tímu Chicago Blackhawks v ére, kedy Čierni jastrabi zbierali jeden úspech za druhým.

FOTOGALÉRIA: Marián Hossa a Jonathan Toews

Aj on bol súčasťou minulotýždňovej rozlúčky Mariána Hossu (44) s kariérou. Toews v rozhovore odhalil nečakané detaily zo vzťahu s trenčianskou legendou, ale naznačil aj svoje vlastné plány v čase, kedy sa jeho kariéra vyvíja značne neistým spôsobom.

Aké to bolo vidieť po dlhšej dobe Mariána Hossu, ale aj ostatné známe tváre?

Marián sa za tie roky vôbec nezmenil. Je v špičkovej fyzickej forme a na ľade sme videli, že hokej hrať nezabudol. Som šťastný, že ma pozval na túto skvelú akciu, veľmi som si to tu celé na Slovensku užil.

Ako ste sa cítili na ľade v Trenčíne?

Po dlhej dobe som sa opäť ocitol na ľade od nášho posledného zápasu minulej sezóny, takže to nebolo z mojej strany vôbec ideálne. Na ľade som však stretol aj hráčov, ktorí majú okolo päťdesiatky, no napriek tomu ukázali nekonečnú energiu a majstrovstvo v hokeji. Takže nemám priestor na výhovorky.

Čo by ste ako dlhoročný kapitán Chicaga povedali o Mariánovom charaktere?

Účasť hráčov na jeho rozlúčkovom zápase dokazuje nielen jeho kvality na ľade, ale aj jeho skutočný charakter a spoluhráčsku povahu, ktorá sa prejavovala ako počas hry, tak aj mimo nej. Jeho vplyv na tím a spoluhráčov bol výnimočný.

Máte na neho spomienku, na ktorú nezabudnete do konca života?

Jeho bekčeking a spôsob, akým odopieral puky súperom okolo seba, sú v mojej mysli nezmazateľne zaznamenané. Bol to pôžitok hrať s ním v jednej formácii. Jeho prítomnosť výrazne uľahčovala moju úlohu a zjednodušovala aj moju prácu.

Oznámili ste, že si dávate prestávku od hokeja, nerozmyslíte si to?

Nemám v úmysle zmeniť svoje rozhodnutie. Potrebujem si dať chvíľu prestávku od hokeja. Cítim, že potrebujem určitý čas na zotavenie.

Čo stojí za týmto rozhodnutím?

Stráviť každý deň na ľade, absolvovať tréningy a neustále sa snažiť dosiahnuť úroveň potrebnú pre NHL, pričom sa takmer každý druhý deň hrá na najvyššej úrovni... to prináša so sebou veľký stres! Cítim, že potrebujem občas viac času pre seba a možno až na konci základnej časti budem môcť zhodnotiť, ako na tom momentálne som a či má zmysel zvážiť návrat späť do hry.

Aké sú teda vaše plány v blízkej budúcnosti?

Pracujem teraz postupne, deň po dni, a zameriavam sa na svoju hráčsku kariéru. Ešte som s hokejom neskončil. Musím však pracovať na svojom duševnom a fyzickom zdraví. Chcem si začať užívať aj iné veci a snažím sa nájsť cestu k tomu, aby som sa opäť cítil dobre.

Alfredsson ako kapitán Ottawy na Mariána vkuse dohliadal, bol totiž jeho obľúbencom.
Alfredsson mal Hossu pod dohľadom v čase, keď v NHL ešte len začínal: Z hanblivého chlapca je žijúca legenda! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});