Alfredsson mal Hossu pod dohľadom v čase, keď v NHL ešte len začínal: Z hanblivého chlapca je žijúca legenda!

Švédsky hokejový gigant Daniel Alfredsson (50) bol taktiež súčasťou minulotýždňovej veľkolepej rozlúčky Mariána Hossu (44) s kariérou. ...
  • Zdroj: Getty Images

Švédsky hokejový gigant Daniel Alfredsson (50) bol taktiež súčasťou minulotýždňovej veľkolepej rozlúčky Mariána Hossu (44) s kariérou. Alfredsson mal ako kapitán tímu Ottawa Senators Hossu pod dohľadom v čase, keď v zámorí iba začínal.

FOTOGALÉRIA: Daniel Alfredsson

Neskôr ho Ottawa vymenila do Atlanty za Kanaďana Danyho Heatleyho. Alfredsson v rozhovore pre Nový Čas priznal, že z toho nebol vôbec nadšený, a odhalil aj to, že Hossa bol v začiatkoch svojej kariéry tak trochu hanblivý, aj keď na tempo náročnej profiligy sa v konečnom dôsledku dokázal v podstate hneď etablovať.

Mariána ste zažili v Ottawe ako mladého chalana. Ako ste ho vnímali vtedy, keď začínal, a ako ho vnímate teraz ako trojnásobného držiteľa Stanleyho pohára a člena siení slávy?

Všetci, ktorí Mariána zažili ako mladého chlapca, vedeli hneď, že z neho bude skvelý hráč. Čo je však dôležitejšie, je to najmä skvelý človek. Do kabíny doniesol veľa energie, aj keď musím povedať, že zo začiatku bol trochu hanblivý. Netrvalo však dlho, kým si zvykol na NHL, veľmi rýchlo sa naučil všetkému. Navyše to bol tvrdý pracant, hokeju dal všetko. Verím, že je hrdý na všetky úspechy, ktoré dosiahol. A darí sa mu aj teraz v osobnom biznise, do ktorého investuje veľa času a energie.

Pamätáte si na moment, keď ste sa dozvedeli o tom, že Ottawa vymenila Hossu za Heatleyho?

Bol som vtedy na golfovom ihrisku v Ottawe. Poviem pravdu, nebol som vôbec šťastný, keď som sa dopočul tú novinu. Cítil som, že Marián je jeden z tých hráčov, ktorí sú jednoducho špeciálni. Heatley prišiel do Ottawy za neho a spravil tiež dobrú robotu, ale Mariána som si za ten čas v Ottawe obľúbil, od jeho štýlu hry až po jeho vystupovanie... Takže opäť - nebol som z tejto výmeny vôbec nadšený.

Máte špeciálnu spomienku s Mariánom, ktorú si budete pamätať do konca života?

Pamätám si hlavne na to, ako sa staval ku každému jednému dňu. Aj vďaka nemu boli všetci okolo neho v tíme lepší. Dával tlak hlavne na seba, čo prinútilo aj ostatných chalanov makať o to viac. Navzájom sme si v jednom kuse pomáhali a bola s ním zábava. Spomienok mám s ním naozaj veľa.

Ani postupom času si v NHL nevyvinul žiadne zlozvyky?

Nemôžem povedať, že by som si niečo také všimol. Marián má proste dobré srdce a je mimoriadne autentický. Na nič sa nehrá. Nezmenila ho ani sláva, keď začal byť v NHL naozaj mega úspešný a bol doslova jedným z najlepších hráčov na svete. Určite za to môže aj jeho výchova. Rodičia na neho musia byť naozaj hrdí.

Okrem Hossu ste boli v tíme aj s Chárom, Bondrom či Demitrom... Čo si myslíte o Slovákoch vo všeobecnosti a kto z nich bol najtvrdší?

Najtvrdší bol Zdeno, o tom sa nemusíme ani baviť. Slováci boli vo všeobecnosti veľmi šikovní a vedeli tvrdo makať. Silní na puku a skvelí korčuliari. Chára si našiel svoju vlastnú špecifikáciu a stal sa legendou... Navyše taktiež pochádza z Trenčína. Po mojej návšteve už viem, prečo toto mesto vychovalo tak veľa svetových šampiónov.

Ako sa vám teda páči tu v Trenčíne?

V Trenčíne som po prvýkrát. Je to nádherné mesto. Aj ľudia sú tu mimoriadne priateľskí, určite by som sa sem niekedy rád vrátil.

Ako ste reagovali, keď vám Marián zavolal a požiadal vás, aby ste si sem prišli zahrať?

Pre mňa to bola pocta, pretože voči nemu prechovávam obrovský rešpekt. Musel som sa však pred tým opýtať svojej manželky, čo si o tom celom myslí, ale našťastie mi rýchlo dala povolenie. (smiech)

Marián Hossa si užil svoju rozlúčku.
Uvidí Trenčín ďalšiu veľkú hokejovú rozlúčku? V hre dve slovenské legendy Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});