Washingtonský turnaj vopred upozornil divákov: Tenistky si ruky nepodajú

Usporiadatelia tenisového turnaja vo Washingtone vopred upozornili divákov, že si ukrajinská hráčka Jelina Svitolinová a Bieloruska Viktoria ...
  • Zdroj: SITA/AP

Usporiadatelia tenisového turnaja vo Washingtone vopred upozornili divákov, že si ukrajinská hráčka Jelina Svitolinová a Bieloruska Viktoria Azarenková po skončení pondelňajšieho zápasu 1. kola nepodajú ruky.

FOTOGALÉRIA: Azarenková

Podľa agentúry AP tým chceli predísť negatívnym prejavom z hľadiska, ktoré podobné prípady vyvolali na iných turnajoch.

"Na konci tohto zápasu si hráčky nebudú podávať ruky. Vzhľadom na okolnosti ďakujeme za rešpekt k obom športovkyniam počas stretnutia aj po jeho skončení," objavilo sa už pred zápasom na svetelnej tabuli na kurte.

Po zápase, ktorý Svitolinová vyhrala 7:6, 6:4, zamierili obe tenistky priamo k rozhodcovi. Diváci im aplaudovali, niektorí mávali ukrajinskými vlajkami.

Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji ATP v Kitzbüheli.
Molčan zdolal v dvoch setoch Francúza a v Kitzbüheli si zahrá druhé kolo Zobraziť článok

Na niektorých predchádzajúcich turnajoch diváci bučali alebo pískali na ukrajinských hráčov, ktorí po stretnutiach s protivníkmi z Ruska či Bieloruska nepodali súperom ruku. Po wimbledonskej prehre so Svitolinovou, naopak pískali na Azarenkovú, keďže tá rovnako neprišla k sieti, ale opustila dvorec s vedomím, že sa tradičného gesta od ukrajinskej tenistky nedočká.

Wimbledonskí usporiadatelia odmietli tento krok divákom verejne vysvetliť, Svitolinová uspela až vo Washingtone. "Požiadala som WTA, aby toto naše rozhodnutie rešpektovali. A oni mi vyhoveli," povedala. Podľa AP nie je však jasné, či podobný odkaz uvidia tenisoví priaznivci aj na ďalších turnajoch.

 Rebecca Šramková si v rebríčku WTA polepšila.
Štvrťfinále vo Varšave prinieslo body: Šramkovej skok v rebríčku WTA Zobraziť článok

Azarenková vyhlásila, že vysvetlenie pre fanúšikov prišlo neskoro. "O koľko? O osemnásť mesiacov? Ale je mi to jedno. Ako dlho o tom ešte budeme stále dokola hovoriť? Zaujíma táto tému ešte vôbec niekoho?" uviedla bývalá svetová jednotka.

Bielorusko sa síce do vojny na Ukrajine aktívne nezapojilo, umožnilo však Rusku podnikať útoky zo svojho územia.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});