Olympiáda aj vo Versailles: Zatieni otvorenie na Seine pred 500 000 divákmi Jamesa Bonda?

Paríž od stredy odpočítava dni do začiatku olympijských hier, ktoré chystajú mimoriadne zážitky.

Paríž od stredy odpočítava dni do začiatku olympijských hier, ktoré chystajú mimoriadne zážitky.

Fotogaléria

Po letných hrách 2021 v Tokiu a zimnej olympiáde 2022 v Pekingu, ktoré zväzoval covid, by to mala byť znovu olympiáda so všetkým, čo k nej patrí. Francúzski organizátori chcú, aby bol svet z tretích hier pod piatimi kruhmi v Paríži ohromený. Aby boli ešte lepšie než ospevovaný Londýn 2012.

Letné olympijské hry sa do Paríža vracajú po 100 rokoch a môžu byť v rodnom meste ich zakladateľa Pierra de Coubertina pre niekoľko generácií poslednými veľkými na starom kontinente. Tie ďalšie môžu byť totiž v Európe najskôr v roku 2036. Aj preto organizátori neustále opakujú slová ohromujúce a nezabudnuteľné.

Tým najohromujúcejším bude podľa ich želania už slávnostné otvorenie 26. júla 2024, aké svet ešte nevidel! Nebude ako tradične na štadióne, ale na rieke Seine a jej priľahlých brehoch, kam by malo prísť viac ako 500 000 divákov!

Francúzske plány sú úžasné, no mnohí si kladú otázku, prečo si tak komplikujú život v čase, keď je všetkým jasné, že to bude náročná operácia bezpečnostne, organizačne i logisticky a jej jediným cieľom je byť lepší ako zoskok Jamesa Bonda pred dvanástimi rokmi v Londýne.

Už dnes je jasné, že účasť si budú musieť premyslieť najmä športovci, ktorých na druhý deň čakajú zápolenia. Rozhodne to bude hodinka či dve, ale predpokladá sa, že to celé môže od zoradenia sa v olympijskej dedine po návrat do nej trvať aj osem hodín.

Ulice Paríža však budú žiť olympiádou aj potom. V centre mesta, ktoré turisti zvyčajne navštevujú, bude možné sledovať 14 športov. A týmto Paríž rozhodne prekoná Londýn 2012.

Place de la Concorde, Eiffelova veža, Grand Palais a iné miesta budú žiť olympiádou naplno. Hry sa dostanú dokonca aj do parku pri zámku Versailles, ktorý dá mimoriadnu kulisu súbojom v jazdectve a modernom päťboji. Vôbec neprekáža, že v čase krízy sa rozpočet olympiády pravidelne zvyšuje a mal by dosiahnuť 8,8 miliardy eur.

Šport v uliciach Paríža

Eiffelova veža: plážový volejbal, džudo a zápasenie

Versailles: jazdectvo a moderný päťboj

most Alexandra III.: finiš cyklistickej časovky

Invalidovňa: lukostreľba a cieľ maratónu

Grand Palais: šerm a taekwondo

Place de lan Concorde: basketbal 3x3, freestyle BMX, skateboarding, breakdance

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});