Pogačar si v predposlednej etape napravil chuť: Vingegaard si poistil zisk žltého dresu

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard si v nedeľu príde pre druhý žltý dres z Tour de France v kariére. Obhajca si aj v sobotnej záverečnej ...
  • Zdroj: TASR/AP

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard si v nedeľu príde pre druhý žltý dres z Tour de France v kariére. Obhajca si aj v sobotnej záverečnej horskej skúške udržal pohodlný náskok pred svojím rivalom Tadejom Pogačarom a na spečatenie triumfu mu stačí prísť v nedeľu do cieľa na Elyzejských poliach.

Predposlednú etapu z Belfortu do lyžiarskeho strediska Le Markstein dlhú 133,5 km vyhral v špurte Pogačar, slovinský pretekár tímu SAE Team Emirates uspel pred Felixom Gallom (AG2R) a Vingegaardom.

FOTOGALÉRIA: Tadej Pogačar si v predposlednej etape napravil chuť

V sobotu bola na programe posledná etapa, v ktorej sa ešte dalo bojovať o pozície v celkovom poradí. Rozhodlo sa v nej aj o držiteľovi bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára. Cyklistov čakala krátka, no náročná trasa so šiestimi stúpaniami a takmer 3500 výškovými metrami. Najťažšia porcia bola v záverečných 35 km, kde sa nachádzali dve „jednotky" Petit Ballon (9,3 km, 8,1%) a Col du Platzerwasel (7,1 km, 8,3%).

Rovnako ako v piatok sa aj v sobotu išlo od úvodu naplno a situácia na čele sa neustále menila. Pred úvodným stúpaním na Ballon d´Alsace 2. kategórie to spôsobili jazdci tímu Lidl-Trek, ktorí pracovali pre lídra vrchárskej súťaže Giulia Cicconeho. Ten ich prácu zužitkoval a na vrchole získal ďalších päť bodov. Na následnom zjazde sa pelotón rozdelil na niekoľko častí.

V prvej išiel líder Vingegaard, no Pogačar sa do skupiny nedostal a v druhej strácal asi 20 sekúnd. Pretekári SAE preto tvrdo pracovali, aby sa čo najskôr spojili. V zjazde prišlo aj k pádu, na zemi skončili líder Ineosu a štvrtý muž celkového poradia Carlos Rodriguez i Vingegaardov pomocník Sepp Kuss. Obaja mali krvavé šrámy po celom tele aj na tvári, no pokračovali. Pod druhým kopcom sa pelotón pospájal.

(ilustračné foto)
Ďalšia tragédia vo svete cyklistiky: Pri pretekoch zomrel iba 17-ročný pretekár Zobraziť článok

Potom prišli ďalšie dve prémie 2. kategórie, na ktorých si postrážil situáciu Ciccone a získal ďalších desať bodov. Medzitým rozbehol únik mimoriadne aktívny Thibaut Pinot. Tridsaťtriročný rodák z neďalekého Lure totiž po sezóne ukončí kariéru a s poslednou Tour v domácom prostredí sa chcel rozlúčiť dobrým výkonom. K nemu sa pripojili ďalší deviati jazdci a vytvorila sa silná skupina s Cicconem, Thomas Pidcockom, Warrenom Barguilom či Mattiasom Skjelmosem.

Pinot mal k sebe aj tímového kolegu Valentina Madouasa. Na etapu si však robili zálusk pretekári SAE a tak únik nepúšťali na viac ako minútu a pol. Na štvrtej prémii Col de la Schlucht 3. kategórie bol prvý opäť Ciccone a keď ju preťal, víťazoslávne udrel päsťou do vzduchu. Už mal totiž istotu, že bodkovaný dres mu nikto nezoberie. Vrchársku súťaž na Grand Tour vyhral druhýkrát v kariére, v roku 2019 sa tešil na domácom Giro d'Italia.

Fanúšikovia Tourminátora stále húfne podporujú.
Zánický hľadá pozitíva v Saganovom výkone na jeho poslednej Tour: Bude mať šancu aspoň v Paríži?! Zobraziť článok

Nasledoval dlhý zjazd a potom už len dva záverečné kopce. Na prvom sa vedúca skupina roztrhala a vpredu zostala šestica Pinot, Madouas, Pidcock, Ciccone, Barguil a Chris Harper. Zredukovaný pelotón, ktorý ťahal SAE, na nich strácal minútu a 20 sekúnd a ďaleko vzadu išli šprintéri aj so Saganom, ktorí sa odpojili už v úvode etapy. Pinot ukazoval, že miestne kopce dobre pozná a od súperov sa odpojil už päť km pred vrcholom Petit Ballonu. Na kopec prišiel s náskokom 30 s pred Pidcockom, Barguilom a Harperom za mohutného povzbudzovania desiatok tisíc fanúšikov. V technickom zjazde spadol desiaty muž celkového poradia David Gaudu, vrátil sa na bicykel, ale na pelotón strácal minútu a pol.

Pinot prišiel pod záverečný kopec svojej kariéry na Tour len s malým náskokom necelých 20 sekúnd a zahodil všetku záťaž, dokonca aj rukavice. Pidcock s Barguilom však sťahovali manko a za nimi už išla hlavná skupina, v ktorej zostalo len desať pretekárov. Z nej zaútočil päť km pred vrcholom Pogačar, ale Vingegaard mu nedal ani meter priestoru a za chvíľu sa k nimi pridal ešte Felix Gall.

Peter Sagan.
Úprimné priznanie Sagana: Roky ma to už nebaví! Neviem sa dočkať, keď to zabalím Zobraziť článok

Medzitým Pinota dobehli prenasledovateľa a jeho sen o triumfe sa rozplynul. Za svoj výkon si však zaslúžil ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy. Trio čoskoro predbehla druhá trojica s Pogačarom a Vingegaardom a kúsok za nimi bojovalo o tretie miesto v celkovom poradí ďalšie trio Adam (SAE Team Emirates) a Simon Yatesovci (Jayco-AlUla) a Pello Bilbao (Bahrajn-Victorious). Bratia medzi sebou útočili, ale po chvíli išli spolu hneď za trojicou na čele. Ťažil z toho Simon, ktorý sa posunul na 4. priečku celkovo, bronzovú si udržal jeho brat. Yatesovci navyše skvele spolupracovali a po stúpaní sa dotiahli k trojici lídrov.

Tím SAE tak mal v päťčlennej skupine palebnú prevahu a najväčšiu šancu na etapový triumf. Útoky však neprišli a stavili na špurt, ktorý rozbehol Adam Yates pre Pogačara a ten v závere zdolal svojho konkurenta z celkového poradia a Galla. Dvadsaťštyriročný Slovinec si tak aspoň čiastočne napravil chuť a pripísal si jedenásty etapový triumf na Tour a druhý tento rok. V celkovej klasifikácii stratil na Vingegaarda 7:29 minúty, tretie miesto udržal pre SAE Team Emirates Adam Yates a na štvrté sa posunul jeho brat Simon.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});