Dojímavé slová legendy NHL i draftovaných hráčov: Paľo Demitra († 36) bude navždy v našich srdciach!

Dojímavé slová! The Athletic zverejnil vyjadrenia hokejovej legendy a našich draftovaných hráčov o Pavlovi Demitrovi.

Dojímavé slová! The Athletic zverejnil vyjadrenia hokejovej legendy a našich draftovaných hráčov o Pavlovi Demitrovi.

Fotogaléria

 

Zámorských novinárov zaujímali názory slovenských hokejistov na našu legendu - Pavla Demitru. Okrem draftovaných hráčov vyspovedali aj bývalú hviezdu NHL.

"Často som ho sledoval na YouTube," hovorí Dvorský. "Bol to veľkolepý hráč, úžasný tvorca hry. Bol neuveriteľný."

Pre Juraja Pekarčíka to bol kúsok spomienok na Demitru.

"Moja mama dostala od Pavla hokejku," hovorí Pekarčík. "Stále ju mám vo svojej izbe."

Dve nedávne draftové jednotky Blues mali len 5 rokov, keď Demitra odohral svoj posledný zápas v NHL. Slovenskí rodáci ho však poznali ako hokejovú legendu a pamätajú si, ako jeho tragická smrť o rok neskôr otriasla svetovou hokejovou komunitou. Demitra bol jedným zo 44 ľudí, ktorí zahynuli pri havárii lietadla s klubom Lokomotiv v Jaroslavli. Mal 36 rokov.

"Plakal som, keď zomrel," hovorí Pekarčík. "Sedel som pri televízore a vidím správy na Slovensku. Nebol to pre mňa dobrý zážitok."

"Vždy, keď vidíte týchto Slovákov prichádzať, prvá myšlienka je Pavol," hovorí Keith Tkachuk, ktorý hrával s Demitrom a teraz pracuje pre klub ako amatérsky skaut. "Som rád, že títo mladí ľudia uznávajú Pavla a že jeho odkaz na Slovensku žije ďalej. Takým človekom a hráčom bol. Na Slovensku bol veľký chlap a sú po ňom pomenované klziská. Má tam veľkú históriu a je pekné to vidieť."

Tkachuk a Demitra boli viac ako len spoluhráči v jednej formácii. Od chvíle, keď sa Tkachuk dostal do St. Louis výmenou z Arizony v roku 2001, až do roku 2005, keď Demitra podpísal zmluvu s Los Angeles ako voľný hráč, boli veľmi blízkymi priateľmi. "Tešili sme sa zo vzájomnej spoločnosti na ľade aj mimo neho," hovorí Tkachuk.

Po Demitrovej smrti sa skupina odchovancov Blues vybrala na Slovensko a navštívila jeho rodinu, a práve odtiaľ podľa Tkachuka dostal kľúčenku, ktorú nosí aj po rokoch. Je to miniatúrny slovenský dres s Demitrovým menom, fotografiou a číslom 38 na prednej strane.

"Keďže jazdíte každý deň, tak vám to každý deň pripomína, takže na neho nikdy nezabudnete," hovorí Tkachuk. "Chcem na neho myslieť každý deň."

Demitru si však tento týždeň nepripomenuli len Tkachuk a zamestnanci Blues. Tieto spomienky prichádzajú aj od perspektívnych hráčov.

Po tom, čo bol Dvorský v stredu v Nashville vybraný v prvom kole draftu NHL z 10. miesta, bol pozvaný na po-draftovú recepciu s vedením tímu a skautmi.

"V rozhovore s perspektívnymi hráčmi draftu a ich rodinami sa objavilo niekoľko bývalých hráčov Blues," hovorí Tony Feltrin, riaditeľ amatérskeho skautingu Blues. "Či už je to Demitra, alebo Peter Šťastný (ďalší rodený Slovák), určite poznajú mená ikon. Sú to hráči, ktorí si uvedomujú históriu hry a sú to ikonickí hráči pre tento národ."

Potom, po druhom dni draftu, keď Pekarčík išiel v treťom kole na 76. miesto, sa obaja perspektívni hráči vybrali z Nashvillu do St. Louis a boli v úžase, že hrajú v rovnakom meste ako Demitra.

"Je naozaj super byť tu, kde hral on," hovorí Dvorský. "Cítim sa tu dobre. Je tu skvelé prostredie a skvelí ľudia. Zatiaľ sa mi tu páči."

"Je to neuveriteľný pocit," dodáva Pekarčík.

Dvorský bol ľudskou ozdobou, v hernej činnosti strelil minimálne štyri góly, vrátane toho z otočky, ktorý bekhendom umiestnil do pod hornú žŕdku.

"Som tu, aby som urobil dojem a jednoducho sa ukázal ľuďom, ktorí mi veria. Nie som tu len kvôli čiapke a tričku," povedal Dvorský

Tkachuk sledoval kemp z tribúny spolu s ďalšími zamestnancami Blues a hovorí, že Dvorský mu pripomína Demitru.

"Určite je mu podobný, tým, ako sú silní na puku," hovorí Tkachuk.

Dvorský sa začervenal, keď povedal o Tkachukovom porovnaní.

"Je to choré," hovorí. "Ťažko sa to opisuje. Bol to taký neuveriteľný hráč. Bolo by úžasné mať takú kariéru, akú mal on."

Demitra by bol hrdý nielen na svoje úspechy, ale aj na cestu, ktorú vydláždil mnohým ďalším, vrátane dvoch budúcich hráčov Blues. "Určite," reaguje Tkachuk. "Súčasťou toho, prečo sú tieto deti tu a žijú svoje sny, je sledovanie videí s Pavlom Demitrom, počúvanie o Pavlovi Demitrovi, videnie nápisov na Slovensku, domove Pavla Demitru. Takto získali veľký odkaz. Chýba mi. Želám si, aby tu ešte bol. Odišiel od nás príliš skoro, ale v našich srdciach bude žiť navždy."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});