Húska o kritike za pôsobenie v KHL: Propaganda na oboch stranách!

Slovenský reprezentačný brankár Adam Húska (26) otvorene reaguje na kritiku za svoje pôsobenie v KHL. Keď sa bijú dve malé deti, tak ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenský reprezentačný brankár Adam Húska (26) otvorene reaguje na kritiku za svoje pôsobenie v KHL. Keď sa bijú dve malé deti, tak im predsa nedávame do ruky nožíky! Propaganda funguje na oboch stranách, tvrdí.

Slováci pôsobiaci v KHL čelia masívnej vlne kritiky za svoje rozhodnutia. Dôvodom je ruská agresia na Ukrajine. Na túto kritiku reagoval slovenský reprezentačný brankár Adam Húska (26) pre denník MY - Zvolen. „Osobne mi nikto nič nepovedal, nejaký nesúhlas alebo podobne. Samozrejme, ide aj o to, kde je uverejnený nejaký článok o mne," hovoril Húska.

„Vo facebookovských diskusiách ma niektorí chvália, iní dávajú dole. Ale povedal by som, že fanúšikovia, ktorí to odsudzujú sú v menšine. Necítim žiadny tlak verejnosti. Jasné, kebyže chcem, tak si nájdem komentáre, kde ma ľudia odsudzujú, ale v osobnom živote som sa s tým nestretol," dodal na margo kritiky verejnosti.

Libor Hudáček má údajne namierené do KHL.
Enkláva Slovákov v KHL sa má rozšíriť: Do Ruska údajne mieri tento reprezentant! Zobraziť článok

Húska si v sezóne 2021-22 pripísal premiérový štart v NHL. Bol aj jednotkou slovenskej reprezentácie na vlaňajších MS vo Fínsku. Čakal, že príde ponuka zmluvy od organizácie New York Rangers, no neprišla. A tak sa rozhodol prijať ponuku z ruského Novgorodu, kde odchytal uplynulý ročník s úspešnosťou zásahov 91,3 % v 28 stretnutiach.

Svoje rozhodnutie podpísať v KHL neľutuje. Ľutovať by podľa vlastných slov mohol v budúcnosti odmietnutie ponuky, ktorá môže prísť raz za život. „Neviem, kto udáva morálne hodnoty, čo je dobré a čo nie. Otvorene vojnu nepodporujem a som proti nej a taktiež mi vadia jej nevinné obete. Mne sa teraz naskytla príležitosť ísť tam a takáto ponuka môže prísť raz za život. Ak by som to odmietol, tak by som po kariére rozmýšľal, čo by mohlo byť, prípadne by som to ľutoval, že som to neskúsil. Keď sa skončí vojna myslím, že to nikto nebude riešiť do detailov," hovoril Húska.

Vedenie slovenského hokeja podľahlo tlaku verejnosti a pred majstrovstvami sveta v Rige a Tampere rozhodlo o zákaze štartu hráčov pôsobiacich v KHL. Húska tak prišiel o ďalšiu účasť na svetovom šampionáte. Toto rozhodnutie mu ale nedáva zmysel. „Ja hovorím, že môžeme zakázať reprezentovať tým, čo hrajú v KHL, len sa tým nič nevyrieši. Či budem hrať v KHL alebo nie, nič sa tým nezmení, vojna bude."

Podľa Húsku celú situáciu skresľuje na verejnosti propaganda, ktorá funguje na obidvoch stranách konfliktu. „Nebolo nič také, že by som sa tam bál. Takisto som videl, že všetko v meste normálne fungovalo, stavali sa tam nové budovy, nikde sa nevypínalo kúrenie, mestá boli normálne vysvietené, nikde sa nešetrilo. Peniaze tam sú. Nechcem nič hovoriť, ale propaganda funguje na oboch stranách," vyhlásil slovenský brankár.

Svoje tvrdenie chcel podložiť aj konkrétnym príkladom. „Na sociálnych sieťach sa objavili fotky, kde boli hráči postavení do tvaru písmena Z. A to je teda riadna hlúposť, je to výsledkom propagandy. Hral som tú ligu a v živote sa nič takého v KHL nestalo. Je pravda, že písmeno Z sa v meste nachádzalo, ale to, že hráči boli postavení do tvaru písmena Z, sa nestalo. Myslím si, že nik z hráčov vojnu nepodporuje."

Húska vysvetľuje, že vojnu v Rusku nejak zvlášť nepocítil, všetko fungovalo normálne. Ani hráči v kabíne sa o konflikte na Ukrajine nebavili. Až na výnimku, keď začali prichádzať spoluhráčom povolávacie rozkazy. „Je pravda, že počas sezóny prišli do klubov povolávacie rozkazy, riešilo sa to v celej lige, riešil to aj náš tím, ale napokon sa rozhodlo, že hokejisti na front nejdú a odvtedy sa s v súvislosti s vojnou neriešilo nič."

Na záver jasne vyjadril svoj postoj a pohľad na celú situáciu. „Som proti vojne a chcem mier. Zomierajú nevinní ľudia kvôli nezmyselnej vojne, je mi ľúto všetkých obetí na oboch stranách. Myslím si, že keď sa dve malé deti medzi sebou bijú, tak im nedáme do ruky nožíky."

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});