Bývalý kouč českej repre má nový džob: Návrat na dobre známe miesto

Staronovým trénerom hokejistov Liberca sa stal Filip Pešán (45), ktorý nahradí Patrika Augustu. Na lavičku Bielych Tigrov sa bývalý kouč ...
  • Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Staronovým trénerom hokejistov Liberca sa stal Filip Pešán (45), ktorý nahradí Patrika Augustu. Na lavičku Bielych Tigrov sa bývalý kouč českej reprezentácie vracia po štyroch rokoch, ešte v sezóne 2019/20 pôsobil na severe Čiech ako športový manažér.

Augusta sa na pozíciu hlavného kouča posunul z úlohy Pešánovho asistenta a svoj koniec v Liberci potvrdil už bezprostredne po štvrťfinálovom vyradení s Hradcom Králové po prehre 1:4 na zápasy.

"Návrat Filipa Pešána je po skončení angažmánu Patrika Augustu logickým krokom. Filip nadviaže na úspešný koncept práce, ktorý v klube sám zavádzal. Patrik na neho nadviazal a naďalej ho rozvíjal. Filip sa vráti do organizácie, kde hokejovo vyrástol nielen ako hráč, ale predovšetkým ako tréner," uviedol v tlačovej správe generálny manažér Liberca Ctibor Jech.

Pešán doviedol Bielych Tigrov v roku 2016 k historickému titulu. V máji 2019 bol vymenovaný za šéftrénera Českého zväzu ľadového hokeja a o rok neskôr prevzal bývalý tréner českej reprezentačnej dvadsiatky národný tím po Milošovi Říhovi. Po vlaňajších olympijských hrách v Pekingu, kde Česi prvýkrát v histórii na veľkom podujatí nepostúpili do štvrťfinále, bol odvolaný. Od začiatku minulej sezóny viedol švajčiarsky celok Ajoie, kde skončil v polovici decembra.

V Liberci Pešán pôsobil ako hráč, v roku 2005 sa stal asistentom trénera pri juniorskom tíme. K áčku sa presunul o štyri roky neskôr. V novembri 2012 ho povýšili na post hlavného kouča, na ktorom ale vydržal len dva mesiace. Následne prešiel do prvoligových Benátok nad Jizerou, viedol ale tiež reprezentačný tím do 19 rokov a v Liberci pôsobil aj ako asistent generálneho manažéra. Na striedačku Bielych Tigrov sa potom vrátil ako hlavný kouč na konci januára 2015, keď nahradil Rostislava Čadu, a prevzal aj úlohu športového manažéra po Jechovi.

"Poznáme jeho štýl práce, jeho hokejové a ľudské myslenie, vízie a ciele, ktoré chce s klubom dosiahnuť. Zo svojej pozície má plnú zodpovednosť za skladbu tímu v ďalších sezónach. Jeho hlavnou úlohou bude postupná prestavba a omladenie nášho kádra, a pritom udržanie Bielych Tigrov v špičke extraligy," vyhlásil Jech.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});