Shiffrinová splnila svoj sezónny cieľ: O rekorde Stenmarka nepadlo ani slovo

Druhá polovica aktuálne týždňa môže priniesť vyrovnania aj prekonanie absolútneho svetového maxima v počte víťazstiev v pretekoch Svetového ...
  • Zdroj: SITA/AP

Druhá polovica aktuálne týždňa môže priniesť vyrovnania aj prekonanie absolútneho svetového maxima v počte víťazstiev v pretekoch Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Američanka Mikaela Shiffrinová (27) sa o to pokúsi vo švédskom Aare, kde na ňu v piatok 10. marca čaká obrovský slalom a o deň neskôr aj slalom.

Sezóny Svetového pohára ovládla už piatykrát, za Rakúšankou Annemarie Moserovou-Pröllovou zaostáva už len o jeden veľký glóbus. "Teraz môžem zo svojich ramien sňať nejakú záťaž, celkový triumf v SP bol totiž jedným z hlavných cieľov tejto sezóny," hovorila Shiffrinová v Kvitfjelli.

Skutočnosť, že v Aare sa môže dostať pre Stenmarka, je nanajvýš symbolická, keďže práve tam ešte v decembri 2012 dosiahla svoje vôbec prvé víťazstvo v pretekoch SP ako sedemnásťročná. Zaujímavý je pohľad na inú štatistiku. V celej kariére dosiahla Američanka pri 244 štartoch v SP až 85 triumfov, na víťazstvo teda premenila viac ako tretinu štartov (35 percent, pozn).

V Aare má Shiffrinová šancu prekonať Stenmarka ešte ako 27-ročná, v pondelok totiž oslávi 28. narodeniny a finále SP v andorrskom Soldeu (15.-19.3.) tak absolvuje už o rok staršia. "Myslím si, že v kariére môže pokoriť aj stovku víťazstiev vo Svetovom pohári. Záležať bude na tom, koľko rokov ešte zostane na súťažných zjazdovkách. Na stovku určite má," myslí si Stenmark.

Spomenutá stovka v podaní Shiffrinovej ozaj nie je nereálna, ak sa pokúsi prekonať Moserovú-Pröllovú v počte veľkých krištáľových glóbusov. Ak by si stanovila taký cieľ, znamenalo by to, že v kolotoči SP strávi ešte minimálne dve sezóny.

Jakub Kos (v strede) v zápase MS hráčov do 20 rokov proti Kanade.
Český hokejový talent iba zázrakom neochrnul: Kariéra v ohrození! Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});