Peter Sagan oznámil smutnú správu: Prečo končí s cestnou cyklistikou?! Slová brata Juraja vás prekvapia

Šokoval celý športový svet! Náš najúspešnejší cyklista Peter Sagan (33) oznámil, že táto sezóna bude na ceste jeho posledná. Svoju kariéru ...
  • Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Šokoval celý športový svet! Náš najúspešnejší cyklista Peter Sagan (33) oznámil, že táto sezóna bude na ceste jeho posledná. Svoju kariéru však nevešia na klinec úplne a na najbližšej olympiáde v Paríži sa chce ešte predstaviť na horskom bicykli.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan oznámil smutnú správu: Prečo končí s cestnou cyklistikou?! Slová brata Juraja vás prekvapia

Čo ho priviedlo k tomuto ťažkému rozhodnutiu a ako hodnotia jeho ďalšie smerovanie jeho brat Juraj a šéf slovenskej cyklistiky?! Robil nám radosť dlhé roky a mnohé deti priviedol k športu, ktorý patrí k najťažším. Náš najlepší cyklista v histórii Peťo Sagan ohlásil, že táto sezóna bude pre neho na ceste posledná.

„Chcel by som povedať, že nastala tá chvíľa, keď som sa rozhodol, že po tejto sezóne končím v pretekoch WorldTour. Všetci moji fanúšikovia a ľudia si zaslúžili vedieť už teraz, že to bude môj posledný rok na ceste. Preto som to oznámil v San Juane,“ oznámil neradostnú správu, ktorá rozvášnila a rozosmutnila množstvo jeho fanúšikov. „Nie! Sedím a je mi tak nejako divne smutno!“napísal jeden z jeho fanúšikov, ktorého dopĺňa hneď ďalší. „Tak toto je veľmi smutná správa. Tour de France bez Sagana si ani neviem predstaviť, už to nebude ono,“ napísal so smutným smajlíkom.

Laura Meseguer prežívala počas rozhovoru s Peťom Saganom veľké emócie
Sagan nezaprel svoj humor: Novinárka mala stiahnuté hrdlo, Peťova reakcia ale nemala chybu Zobraziť článok

Skončí, kde začal

Sagana pri oznámení odchodu do cyklistického profesionálneho dôchodku sprevádzali jeho tímoví kolegovia z TotalEnergies. Fanúšikov však Peťo potešil aspoň jednou dobrou správou. „Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na ňom aj začal. Budem robiť to, čo ma skutočne baví. Chcel by som sa pripraviť na olympijské hry, kde by som sa rád predstavil v horskej cyklistike,“ ozrejmil Sagan, ktorý vo štvrtok oslávil 33. narodeniny, svoje plány do budúcnosti.

Iné priority

Naša športová megastar priznáva, že po dosiahnutých úspechoch už necíti tlak a život si chce začať užívať aj iným spôsobom. „Je pre mňa dôležité tráviť čas so synom Marlonom a vidieť život z rôznych uhlov pohľadu, nielen ako cyklista. Nikdy nebolo mojím snom pretekať alebo byť profesionálnym cyklistom do štyridsiatky či päťdesiatky,“ dal svojím vyjadrením odpoveď mnohým ľuďom, ktorí sa pýtali, prečo ešte nepotiahol svoju kariéru na ceste ďalej. „Teraz nastal ten správny čas. A ak budem môcť ukončiť kariéru v Paríži na olympijských hrách, bude to pre mňa pekné.“

Slovenský cyklista Peter Sagan figuroval vo výsledkovej listine ako Slovinec.
Narodeniny oslávil zásadným rozhodnutím: Sagan končí a tomuto sa bude venovať! Zobraziť článok

Dočkáme sa ešte medaily?

 

Všetci teraz so zatajeným dychom budú sledovať, ako sa Peťo dokáže kvalifikovať a pripraviť na olympiádu. Aj keď on sám o vysokých cieľoch nehovorí, určite ho mnohí budú považovať za naše horúce želiezko.

„Nie je to o cennom kove či niečom podobnom. Je to skôr o tom, čo chcem robiť. Už necítim tlak na to, či vyhrám alebo prehrám,“ vysvetlil 7-násobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France s tým, že už všetko robí sám pre seba a pre nikoho iného, hoci jeho ďalšie výsledky sú podstatné pre jeho sponzora. „Ešte stále máme nejaký čas pred sebou a stále ešte môžeme zažiť veľa zábavy. Dnes je isté aj to, že po konci kariéry chcem byť súčasťou cyklistiky,“ uzavrel.

Najväčšie úspechy Petra Sagana

 

  •  Majster Európy (2016)
  •  3-násobný majster sveta (2015, 2016, 2017)
  •  7-násobný držiteľ zeleného dresu na TdF (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 a 2019)
  • Víťaz klasiky Paríž – Roubaix ( 2018)
  • Víťaz pretekov Okolo Flámska (2016)
  • Víťaz tour Okolo Poľska (2011)
  • Víťaz Okolo Kalifornie (2015)

Slovenský cyklista Peter Sagan
Olympiádu chce na horskom bicykli: Čo všetko musí Sagan urobiť pre Paríž 2024? Zobraziť článok

Chce cenné kovy aj z OH

Peter Privara, prezident SZC

Bolo už verejné tajomstvo, že Peťo chce na OH v Paríži štartovať v horskej cyklistike a, samozrejme, nemôže skočiť z jedného bicykla na druhý. Chce to nejakú prípravu a keďže je Peťo perfekcionista, tak sa chce poriadne pripraviť. A teraz vidí väčšiu šancu uspieť v horskej cyklistike ako cestnej. Chce zabojovať o najcennejšie kovy na OH práve v tejto disciplíne, a preto si dal tento plán. No a či mohol zostať na ceste ešte dlhšie?

Niekoho telo je schopné ešte v 40-ke víťaziť, ako to dokazuje Cavendish. Ale keď to Peťo tak cíti, je to v poriadku. Verím, že sa mu podarí ukončiť kariéru excelentne. O skončení kariéry si myslím, že mediálny tlak, ale aj ten fanúšikovský bol na neho taký silný, že musí byť z toho taký vyčerpaný, že na nejaký čas si bude chcieť žiť úplne iný život.

Čo ho mohlo ovplyvniť?

  • komplikácie s postcovidovým syndrómom
  • séria zranení
  • strata motivácie
  • rozpad manželstva s Katarínou
  • túžba venovať sa synovi
  • nový vzťah

Na archívnej snímke z 9. júla 2021 britský cyklista Mark Cavendish v zelenom drese vedúceho pretekára bodovacej súťaže víťazí v 13. etape cyklistických pretekov Tour de France v Carcassonne.
Saganov veľký rival sa ešte do dôchodku nechystá: Upísal sa tejto stajni Zobraziť článok

Juraj Sagan o pláne vedel, ale...

 

Prekvapilo vás rozhodnutie vášho brata Petra, že po tejto sezóne ukončí kariéru na ceste?

Rozhodol sa, ako sa rozhodol, a treba to rešpektovať. Mňa prekvapilo to, že to oznámil už teraz na začiatku roka. Ale na druhej strane má zase dostatok času na to, aby si hľadal sponzorov na horskú cyklistiku

Ale vedeli ste o tom, že táto sezóna bude posledná v jeho cestnej kariére?

Áno, samozrejme, že sme sa o tom bavili.

Prečo sa chce vrátiť k horskému bicyklu?

Keď vlani išiel preteky na ebikoch v horskej cyklistike, tak mi vravel, že ho to veľmi bavilo. Je tam totiž úplne iná atmosféra a to sa mu páči. Navyše, olympiáda v Riu mu nevyšla podľa jeho predstáv, takže to chce ešte raz skúsiť na letných hrách v Paríži 2024.

Čo predvedie skupina na čele s Petrom Saganom tento rok?
Sagan na predstavení tímu: Jazda na zadnom kolese musela byť! Zobraziť článok

Bude si teraz užívať posledný ročník?

Rozhodne. Sami vidíte, že úvod roka mu vychádza. V Argentíne sa mu momentálne darí, takže má našliapnuté na dobrú sezónu. Konečne mal kompletnú prípravu, nemal problémy s covidom a to sa ukazuje aj na výsledkoch. A netreba to vnímať tak, že končí kariéru, ako sa to niekde prezentuje. Nekončí, iba mení disciplínu. Cestný bicykel vymení za horský. To je všetko.

Bude teda olympiáda v Paríži 2024 bodkou za jeho kariérou?

Ťažko povedať. To teraz nevie ani sám Peťo. Uvidíme, ako ho to bude baviť a aké bude mať úspechy. Športovec skončí, keď už nemá výsledky a robota ho už nenapĺňa. A to nie je ešte Petrov prípad.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});