Sagan nezaprel svoj humor: Novinárka mala stiahnuté hrdlo, Peťova reakcia ale nemala chybu

Niektorých sklamal, niektorí to čakali. Slovenský cyklista a jeden z najlepších cestných cyklistov vôbec, Peter Sagan (33), v deň svojich ...
  • Zdroj: instagram/laura_meseguer

Niektorých sklamal, niektorí to čakali. Slovenský cyklista a jeden z najlepších cestných cyklistov vôbec, Peter Sagan (33), v deň svojich narodenín oznámil dôležité rozhodnutie.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan

"Chcel by som povedať, že nastala tá chvíľa, keď som sa rozhodol, že po tejto sezóne končím v pretekoch WorldTour. Chcel by som sa pripraviť na olympijské hry, kde by som sa rád predstavil v horskej cyklistike," uviedol Sagan na tlačovej konferencii počas voľného dňa na pretekoch Vuelta a San Juan v Argentíne. Rozhodnutie zverejnil aj na svojej facebookovej stránke.

Saganove rozhodnutie mnohých fanúšikov prekvapilo. Zaskočená zostala aj cyklistická novinárka Laura Meseguerová, expertka, ktorá sa cyklistike venuje už roky.

Slovenský cyklista Peter Sagan figuroval vo výsledkovej listine ako Slovinec.
Narodeniny oslávil zásadným rozhodnutím: Sagan končí a tomuto sa bude venovať! Zobraziť článok

„Prečo si taká smutná? Veď to nie je akoby som bol mŕtvy! Taká bola Petrova reakcia, keď videl moju smutnú tvár. Jeho oznámenie o odchode je smutná správa, pretože roky patril medzi popredné tváre svetovej cyklistiky a je skutočnou legendou,“ napísala Meseguerová na Instagrame. Sagan ani v rozhovore o svojom konci medzi profíkmi nezaprel svoj typický humor.

„Počas rozhovoru som mala stiahnuté hrdlo, lebo ma prepadli emócie. Za Petrom mi bude smutno. Povedal mi, že oznámenie o odchode urobil tak skoro preto, aby sa ľudia pripravili na jeho odchod, pretože má pred fanúšikmi obrovský rešpekt,“ dodala.

Peter Sagan.
Sagan potvrdzuje stúpajúcu formu, len tesne mu ušlo víťazstvo Zobraziť článok

Slovenský jazdec, ktorému plynie druhý rok z dvojročného kontraktu v tíme TotalEnergies, naznačil, že by chcel v tejto sezóne štartovať v jarných klasikách i na Tour de France. V roku 2024 by sa mohol predstaviť vo farbách TotalEnergies v pretekoch horskej cyklistiky a ojedinele v niektorých cestných pretekoch mimo série WorldTour.

"Všetci moji fanúšikovia a ľudia si zaslúžili vedieť už teraz, že to bude môj posledný rok na ceste. Musia to vedieť. Preto som to oznámil v San Juane. Ale ak budem budúci rok jazdiť na horskom bicykli, mohol by som sem ešte prísť pretekať možno s národným tímom alebo s tímom TotalEnergies," povedal trojnásobný slovenský Športovec roka.

V horskej cyklistike sa predstavil už na OH 2016 v Riu de Janeiro. Rozhodnutie skúsiť kvalifikáciu do Paríža 2024 bolo preňho jednoduché: "Nie je to o cennom kove či niečom podobnom. Je to skôr o tom, čo chcem robiť. Už necítim tlak na to, či vyhrám alebo prehrám. Vždy som chcel skončiť kariéru ako jazdec v horskej cyklistike a budúci rok je olympijský. Robím to pre seba, pre nikoho iného. Je však pravda, že Paríž a olympiáda vo Francúzsku sú dôležité pre môjho sponzora TotalEnergies." Všetky tohtoročné štarty chce dokončiť na vysokej úrovni: "Určite si nebudem tento rok len užívať."

Sagan na MS bojoval až do konca.
Peter Sagan prezradil, po čom túži: Chcem vyhrať Miláno - San Remo! Zobraziť článok

Slovenský cyklista je sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z TdF, šampión monumentov Okolo Flámska či Paríž-Roubaix, na konte má spolu 121 víťazstiev. Kariéru sa však ešte nechystá úplne ukončiť: "Toto ešte nie je koniec, toto ešte nie je zbohom. Ešte stále máme nejaký čas pred sebou a stále ešte môžeme zažiť veľa zábavy. Dnes je isté aj to, že po konci mojej kariéry chcem byť súčasťou cyklistiky."

Saganove úspechy

3x majster sveta (2015, 2016, 2017),

víťaz klasík Okolo Flámska 2016, Paríž – Roubaix 2018,

7-násobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France,

víťaz 12 etáp na Tour,

7x majster Slovenska

3x víťaz ankety Športovec roka – 2013, 2015 a 2017

juniorský majster sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross country (2008).

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});