Ukrajina je proti oceneniu ruskej šampiónky: Podľa Rusov ide o nacizmus

Čoraz viac napätý konflikt medzi krajinami Ruska a Ukrajiny opäť zasiahol do športového diania. Tvrdú kritiku z ukrajinskej strany si ...
  • Zdroj: instagram.com/@anna__scherbakova_

Čoraz viac napätý konflikt medzi krajinami Ruska a Ukrajiny opäť zasiahol do športového diania. Tvrdú kritiku z ukrajinskej strany si tentokrát vyslúžila ďalšia medzinárodná federácia.

Napriek zákazu štartov ruských športovcov na medzinárodných súťažiach vznikol v medzinárodnej korčuliarskej únii (ISU) veľký rozruch. 

Vlna kritiky sa strhla po tom, čo bola ruská olympijská šampiónka Anna Ščerbakovová nominovaná na ocenenie „Najužitočnejší krasokorčuliar pre rok 2023.“ To rozbúrilo emócie na strane ukrajinskej krasokorčuliarskej federácie, ktorá okamžite požiadala o jej vyškrtnutie z nominácie.

Ruská krasokorčuliarka sa podľa ISU výrazne zaslúžila o zviditeľnenie športu v médiách a do nominácie sa dostala vďaka svojej mimoriadne úspešnej sezóne.

Ruský futbalista Arťom Dzjuba.
Ruským futbalistom došla trpezlivosť: Odchod z UEFA? Zobraziť článok

„Žiadame vás, aby ste venovali pozornosť tejto nominácii a umožnili vyradenie tohto športovca zo zoznamu nominovaných,“ uviedla ukrajinská krasokorčuliarska federácia v liste, ktorého adresátom bol prezident ISU Kim Jae-youl.

Ako reakciu na vyjadrenia z ukrajinskej strany obvinil predseda výboru Štátnej dumy pre telesnú výchovu a šport Dmitrij Sviščev predstaviteľov Ukrajiny z diskriminácie. „Aké sú dôvody takejto žiadosti zo strany Ukrajinskej federácie? Ak ide len o to, že Ščerbaková je Ruska, potom to zaváňa nacizmom a extrémizmom,“ povedal pre tlačovú agentúru TASS.

Vzápätí prišiel s požiadavkou tvrdších opatrení voči diskriminácii. „Nech sa ukrajinská federácia stará o kvalitu výkonov vlastných krasokorčuliarov, aby mala aspoň nejaké právo vyjadriť svoj názor na nominačné otázky,“ vyjadril sa rozhorčený Sviščev.

Lionel Messi.
PSG doprialo Lionelovi Messimu zaslúžené voľno: Vráti sa až v januári Zobraziť článok

 

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});