Ako hospodárili slovenské kluby? Slovan v obrovskej strate!

Dukla Banská Bystrica a MFK Skalica nezverejnili svoje hospodárenie za rok 2023...
  • Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Dukla Banská Bystrica a MFK Skalica nezverejnili svoje hospodárenie za rok 2023...

Hovorí sa, že investovaním do športu na Slovensku sa nedá zarobiť, o čom svedčia aj štatistiky hospodárenia futbalových klubovej najvyššej súťaže. Napriek tomu, že trnavský Spartak skončil v pluse vyše milióna eur, väčšina klubov bola stratová a hlavne pri pohľade na hospodárenie bratislavského Slovana sa fanúšikom zatočí hlava.
 

Trnavský Spartak Tak úspešný rok už dávno nemal. Z hľadiska hospodárenia má za sebou výnimočné obdobie. Trnava uvádza za rok 2023 na stránke Finstat.sk zisk 1,58 milióna eur. „Klub je od nástupu majiteľov Drobných vo veľmi dobrej finančnej kondícii. Spartak momentálne nemá žiadne dlhy. Zaplatili sme všetky záväzky. O to ľahšie sa nám bude do budúcna robiť. Chceme skvalitniť káder. Stačí sa pozrieť na posledné príchody,“ objasnil prezident Spartaka Peter Macho v rozhovore pre Sportnet.

Od roku 2019 sú šéfmi bratia Drobní, majitelia siete kín Cinemax. „Naši majitelia neboli z futbalového biznisu, ale priniesli racionalizmus. Chcú mať prehľad o každom investovanom eure. Majú triezve zmýšľanie, ktoré priniesli zo svojho biznisu. Takíto ľudia vám niekedy otvoria oči. Spoločnými silami sme sa zhodli na mnohých veciach,“ uviedol Macho.

Obhajca titulu bratislavský Slovan mal za rok 2022 stratu 6,5 milióna eur a údaje za rok 2023 nie sú o nič lepšie. Klub bol v mínuse 6,4 milióna eur, a to aj napriek tomu, že na odmenách z pohárových súťaží UEFA zarobil takmer 7 miliónov eur. Rozpočet belasých na sezónu sa pritom odhaduje na 20 miliónov eur, pričom drvivá väčšina peňazí je z vrecka majiteľa Ivana Kmotríka.

Najviac pochopiteľne z rozpočtu zhltnú platy. „Keď si to pozrieme naprieč Európou, všade sú to platy hráčov a realizačného tímu. Platí to o Reale Madrid i Slovane. Hýbe sa to okolo šesťdesiat až sedemdesiat percent,“ povedal Kmotrík starší dávnejšie pre Sportnet.

 

Ako hospodárili v roku 2023 kluby Niké ligy

 

Spartak Trnava - Trnavčania sa môžu pochváliť skvelými číslami, keď v roku 2023 boli v pluse 1,58 milióna eur.

MŠK Žilina - Klub spod Dubňa uvádza za rok 2023 zisk 101-tisíc eur.

ViOn Zlaté Moravce - Vypadávajúci klub sa taktiež dokázal dostať do zelených čísel, pričom uvádza zisk 3343 eur.

AS Trenčín - Trenčanom sa v poslednej dobe nedarí správne investovať na prestupovom trhu a taktiež veľa nasypali do nového štadióna. To sa odzrkadlilo i na ich hospodárení, keď za uplynulý rok vykázali rekordnú stratu 1,7 milióna eur.

DAC Dunajská Streda - Napriek veľkým výnosom, ktoré prekročili hranicu 10 miliónov, sa klub zo Žitného ostrova ocitol za rok 2023 v strate vo výške 7075 eur. 

MŠK Ružomberok - Ružomberok vykázal stratu 940-tisíc eur.

FK Podbrezová - Podbrezová sa rovnako nedokázala dostať v uplynulom roku do zelených čísel, pričom vykázala stratu 181-tisíc eur.

FC Košice - Nováčik Niké ligy z Košíc zaznamenal stratu 16-tisíc eur.

MFK Zemplín Michalovce - Zemplínčania vykázali za rok 2023 stratu vo výške 39-tisíc eur.

ŠK Slovan Bratislava - Staronový majster Slovan Bratislava opäť skončil v červených číslach. Strata klubu z Tehelného poľa bola za vlaňajšok až 6,4 milióna eur.

Odporúčame z TIVI.sk
 
});