Výzva europoslancov! Od Šatana chcú, aby zakázal štart hráčov z KHL na MS v Česku: Hokejisti sú bábkami režimu...

Informáciu pre TASR v stredu potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP)...

Informáciu pre TASR v stredu potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP)...

Fotogaléria

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby konal po vzore Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a nepozval slovenských hráčov z prevažne ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) do národnej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá sveta. Informáciu pre TASR v stredu potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP).

Štefanec pripomenul, že IIHF už rozhodla, že hokejisti Ruska a Bieloruska nebudú hrať na majstrovstvách sveta, a to ani v budúcej sezóne.
 

V tejto súvislosti vyvinul iniciatívu, ktorú podporilo ďalších sedem slovenských europoslancov z troch rôznych politických frakcií. Všetci v otvorenom liste vyzývajú prezidenta SZĽH Miroslava Šatana, aby zväz zakázal hráčom z KHL účasť v národnej reprezentácii.
 

"Obraciame sa na Vás nielen ako poslanci Európskeho parlamentu, ale aj ako športoví fanúšikovia, ktorí sú hrdí na našich reprezentantov a želajú slovenským farbám na majstrovstvách sveta čo najväčší úspech," uvádza sa v spoločnej výzve.
 

Štefanec spresnil, že poslanci "držia našim chlapcom palce", ale slovenský tím chcú vidieť medzi veľkými hokejovými krajinami nielen na ľade, ale aj v hodnotách fair play postavených na mierovom olympijskom duchu, nie na spolupráci s teroristickým režimom, ktorý má na rukách krv svojich susedov.
 

"Európsky parlament zaradil Rusko za svoje zločiny na zoznam krajín podporujúcich terorizmus. Pôsobením v KHL, ktorá je politicky zneužívaná na propagandistické účely, sa niektorí slovenskí hokejisti stali v lepšom prípade naivnými bábkami režimu, v tom horšom predĺženou rukou ruskej propagandy," uvádza sa v spoločnom liste, ktorý okrem Štefanca podpísali aj Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá/RE), Martin Hojsík (PS/RE), Eugen Jurzyca (SaS/ECR), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Peter Pollák (hnutie Slovensko/EPP) a Michal Wiezik (PS/RE).
 

Poslanci zdôraznili, že ochrana a úcta k životu musí znamenať vždy viac ako akýkoľvek šport. Podľa ich slov reprezentácia je elitou krajiny a je dôležité, aký signál vysiela všetkým občanom Slovenska a tiež do sveta.
 

"Naši susedia v Českej republike tak urobili už dávno a toto rozhodnutie učinili aj hokejové severské krajiny. Svet sa na nás dnes pozorne pozerá, kam chceme patriť a čo chrániť," odkázal Štefanec.

{{ poll.title }}

{{ question.text }}
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});