Slovenský šport smúti: Zomrel juniorský šampión a úspešný tréner († 66)

Smutná správa z atletiky. Zomrel juniorský šampión v hode diskom vtedajšieho Československa a neskôr tréner Rudolf Sopko.
  • Zdroj: iStock

Smutná správa z atletiky. Zomrel juniorský šampión v hode diskom vtedajšieho Československa a neskôr tréner Rudolf Sopko.

Košický rodák zomrel v austrálskom Sydney vo veku 66 rokov. Počas aktívnej kariéry sa venoval desaťboju a neskôr sa zameral na hod diskom. V disciplíne zaznamenal aj prenikavý úspech, keď sa ako junior stal majstrom republiky.

Šport bol celý jeho život. Po konci aktívnej kariéry vyštudoval pedagogiku v Prešove a začal sa venovať trénerstvu. Bol mimoriadne zručný, o čom svedčia jeho výsledky. Objavil dvoch skvelých guliarov, neskorších olympionikov Milana Haboráka a Pavla Pankucha.

„Rudolf Sopko priviedol Haboráka v roku 1992 k 4. miestu na juniorských MS v juhokórejskom Soule, Pankuch skončil o dva roky neskôr na juniorských MS v Lisabone piaty. Práve v Soule ho však do svojich služieb zlanárili Austrálčania,“ píše web atletika.sk.

Soul sa stal pre Ruda Sopka osudovým míľnikom v profesijnom i osobnom živote. Ako šéftréner vrhačov pôsobil v Austrálii takmer dvadsať rokov. S tímom sa predstavil na štyroch olympiádach: Atlanta 1994, Sydney 2000, Atény 2004 a Peking 2008. Neskôr trénoval aj reprezentáciu Kataru a pomáhal aj viacerým austrálskym tenistom – napríklad talentovanému Bernardovi Tomičovi.

Nádejný slovenský basketbalista Andrej Blaško zomrel len vo veku 18 rokov.
Čo sa to deje, preboha?! Zomrel nádejný slovenský basketbalista (†18) Zobraziť článok

Bakerove bezvládne telo našiel v jeho byte kamarát.
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu Zobraziť článok

Senna
Od smrti Ayrtona Sennu ubehlo presne 30 rokov: Predpovedala si legenda vlastnú smrť?! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk