Bývalý rozhodca Jonák o filmovaní: Na simulantov treba ukázať, aby sa hanbili!

Bitka o titul sa začína! Už dnes sa o 18.00 h prvým duelom odpáli na Spiši vojna o nového majstra. Sily na ľade si zmerajú hráči Spišskej ...
  • Zdroj: Tony Štefunko

Bitka o titul sa začína! Už dnes sa o 18.00 h prvým duelom odpáli na Spiši vojna o nového majstra. Sily na ľade si zmerajú hráči Spišskej Novej Vsi, ktorí môžu získať historický titul proti tímu z Nitry, ktorý už v roku 2016 oslavoval celkový triumf.

Na napínavé súboje na ľade budú pozorne dohliadať arbitri, ktorí mali pred play-off aj špeciálne školenie na tému filmovania hokejistov. Viac k tomu povedal pre Nový Čas aj bývalý medzinárodný rozhodca a člen komisie Peter Jonák (55).

FOTOGALÉRIA: Bývalý rozhodca Jonák pred štartom finále aj o filmovaní

Absolvovali rozhodcovia pred štartom play-off školenie ohľadne filmovania hráčov v zápasoch?

- Áno, pred štartom play-off extraligy sme mali seminár s rozhodcami i so zástupcami klubov, kde boli tréneri a lídri mužstiev, a riešilo sa aj filmovanie. Ukázali sme im tri názorné ukážky - ak hráč zacíti na sebe kontakt a vie tento súboj zvládnuť, ale spadne a predstiera filmovanie, tak rozhodca mu udelí dve minúty. Po druhé, ak je hráč naozaj reálne faulovaný, ale on to ešte prifilmuje, tak dostane trest hráč, ktorý sa previnil, ale aj faulovaný hokejista za filmovanie. A po tretie, ak hráč predstiera zranenie, leží na ľade a rozhodca nezapíska, on potom vyskočí na nohy a hrá ďalej, tak tiež môže byť potrestaný, ale toto je veľmi ťažké v okamihu posúdiť.

Pre rozhodcov je však filmovanie hráčov ťažko rozpoznať...

- Presne tak. V tej rýchlosti a v takom počte hokejistov na ľade to nie je ľahké. Rozhodca musí mať naozaj dobrý výhľad, aby videl, v akej intenzite sú tie zákroky. Navyše hráči si neuvedomujú, že ak filmujú a potom sú v danom momente naozaj faulovaní a arbitri to už nepískajú, tak sami sebe škodia, pretože v niektorých situáciach môže ísť aj o zdravie.

Slovenský obranca Martin Marinčin po tvrdom zákroku otrasený a ležal nejaký čas na ľade.
Zranil sa náš kľúčový obranca: Príde o šampionát v Česku? Zobraziť článok

Ako filmovaniu zabrániť?

- Potrebovali by sme aj odbornú hokejovú verejnosť, médiá a fanúšikov, aby tých hráčov, ktorí to robia, verejne odsúdili, písali o nich, aby sa potom hanbili, za svoje herecké výkony. U nás takýchto hráčov občas aj pochválime, že „vybojovali“ pre svoj tím presilovku. Ale oni v podstate podvádzajú a snažia sa zvíťaziť nešportovým spôsobom.

Dostávajú hokejisti aj u nás dodatočné finančné pokuty za herecké výkony?

- Áno. Disciplinárka sa každým trestom filmovania dodatočne zaoberá, pozrie si videozáznam a dáva aj finančné pokuty. A to sa netýka iba extraligy, ale aj nižších súťaží.

Je šanca, že v budúcnosti by bol aj v hokeji využitý VAR, že tréneri budú môcť požiadať rozhodcov o preskúmanie filmovania?

- To si nemyslím, že k tomu príde. Posudzovanie sporných momentov cez video je vecou medzinárodnej federácie, odkiaľ pravidlá preberáme aj my. Neviem o tom, že by sa v budúcnosti niečo také plánovalo.

Experti poukázali na „hercov“...

Na simulovanie hráčov upozornili počas tohtoročného play-off v televíznych štúdiách aj experti a bývalí hráči. V semifinále Nitry s Michalovcami rozobral ceruzkou spornú situáciu Michal Chovan, keď analyzoval zákrok na Čecha v službách Nitry Filipa Bajteka. V ďalšom dueli vypichol simulovanie aj Tomáš Záborský. Ten poukázal, ako filmuje hráč Nitry Róbert Bačo, pričom si rypol, že Corgoni vedia spadnúť... Bačo dostal trest za simulovanie, pričom zároveň

Kanaďan Max Newton z Michaloviec bol vylúčený za podrazenie. Hoci bolo v tohtoročnom play-off rozdaných už viacero trestov za nešportové správanie, zatiaľ len dva priamo za filmovanie. Prvým takto potrestaným bol hráč Michaloviec Matúš Paločko v prvom zápase semifinále proti Nitre, druhým spomínaný Bačo. „Môj názor je taký, že rozhodcovia počas sezóny dobre vedia, o ktorých hráčov ide, takže si vo finále dajú na to pozor. Určite, keď budú okaté situácie, tak to odpískajú,“ vyjadril sa na túto tému pre Nový Čas gólman Rastislav Staňa, ktorý je tiež expertom v štúdiách.

Na snímke vľavo Branislav Rapáč (Spišská Nová Ves).
Hokejová mánia v Spišskej, kapitán Rapáč túži po titule: Naša jazda sa ešte neskončila! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});