Slovensko v ňom má veľký prísľub: Hagara ide v stopách velikánov!

Traja slovenskí krasokorčuliari získali v minulosti medailu na zimných olympijských hrách. Teraz sa k nim pridal štvrtý, hoci treba uviesť, ...

Traja slovenskí krasokorčuliari získali v minulosti medailu na zimných olympijských hrách. Teraz sa k nim pridal štvrtý, hoci treba uviesť, že Adam Hagara (17) si striebro vybojoval na mládežníckom sviatku športovcov.

Fotogaléria

Talent z Bolerázu v Trnavskom okrese však má našliapnuté k tomu, aby sa v blízkej budúcnosti minimálne priblížil k našim krasokorčuliarskym velikánom.

V minulosti patrilo krasokorčuľovanie medzi naše najúspešnejšie olympijské športy. Veď vďaka trojici Karol Divín, Ondrej Nepela a Jozef Sabovčík sme sa mohli potešiť z kompletnej olympijskej medailovej zbierky. Ďalší cenný kov spod piatich kruhov prišiel teraz po dlhých 40 rokoch.

Čakanie na prebiehajúcich ZOH mládeže prerušil Adam Hagara. Ide síce len o mládežnícku verziu najväčšieho zimného sviatku, ale to dokonale pripravuje talentovaných športovcov na veľké ZOH.

Najlepším slovenským príkladom je Petra Vlhová, ktorá ako 16-ročná získala zlato na úvodných ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku a o dekádu neskôr vyhrala slalom aj na veľkej olympiáde.

Pod ruským dohľadom

Trnavský rodák sa stal po lyžiarovi Andrejovi Barnášovi a biatlonistovi Markusovi Sklenárikovi (obaja majú bronz) tretím slovenským medailistom zo ZOH mládeže 2024 v Kangwone a prvým našim krasokorčuliarom s cenným kovom v histórii týchto podujatí.

„Je to úžasný pocit, keď máte striebornú medailu na krku. Dlho som pracoval, aby sa mi ju podarilo získať. Odviedol som svoju prácu najlepšie, ako som mohol, a toto je odmena,“ povedal pre web olympic.sk s tým, že ho mrzí len polbodová strata na domáceho kórejského víťaza Kim Hjung-jeoma.

V danom momente bol však s výkonom spokojný. „Spravil som všetko, čo som mal a zajazdil veľmi dobre. Podarilo sa mi splniť všetky prvky. Možno len pri tom druhom trojitom axli som mohol mať lepší výjazd. Ale inak to bolo skutočne dobré,“ doplnil zverenec ruského trénera Vladimira Dvojnikova (57), ktorý už dlhšie pôsobí v našej krajine.

Rodinné zázemie

Hagara sa pod jeho vedením neustále zlepšuje, o čom svedčí aj to, že v decembri obsadil tretie miesto vo finále juniorskej Grand Prix v Pekingu, čo bol historický úspech pre naše krasokorčuľovanie v ére samostatnosti.

Pred necelými tromi týždňami obsadil na mužských ME 11. miesto, pričom sa pred neho dostali len pretekári starší minimálne o tri roky. No a teraz prišiel tento strieborný úspech.

Za svoje napredovanie vďačí aj rodine, ktorá ho výrazne podporuje a drží mu palce. Jeho sestra Alexandra (24) je dokonca krasokorčuliarska trénerka a choreografka. Aj preto sa už teší domov.

„Skôr ako únava mi už chýba domov a najbližší. Dlho som už na cestách. Doma načerpám nové sily na ďalšie súťaže,“ doplnil s tým, že teraz ho čaká trojtýždňový oddych od pretekania. V sezóne sa ešte predstaví na juniorských MS v taiwanskom Tchaj-peji a seniorských MS v kanadskom Montreale.

Čoskoro napodobní Sabovčíka

Aby však mohol Hagara v budúcnosti dosahovať čoraz lepšie výsledky, bude musieť zaradiť do svojich zostáv štvoritý skok, čo má už v pláne od budúcej sezóny.

„Skoky nemôžem prestať trénovať. Mám v nich istotu, ale je to vec tréningu. Vždy sa môže niečo stať, treba byť na všetko pripravený. Možno by sa zaradil štvoritý skok aj teraz, ale ešte ma čakajú nejaké súťaže. Dôležité je však trénovať pravidelne každý prvok,“ konštatoval.

Ako vysvetlil prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig, Hagara je síce výborný skokan a štvoritý skok by zvládol už teraz, lenže do súťažnej jazdy ho treba zaradiť až vtedy, keď si bude pretekár takmer stopercentne istý, že ho skočí bez chyby.

Môže sa tak stať po Jozefovi Sabovčíkovi ďalším Slovákom, ktorý ho skočí v súťaži. Legendárny Jumping Joe bol dokonca prvý na svete, ktorý na vrcholnej súťaži (ME 1986 v Kodani) zvládol štvoritý skok.

Slovenskí medailisti na ZOH

Zlato: Ondrej Nepela - Sapporo, 1972

Striebro: Karol Divín - Squaw Valley, 1960

Bronz: Jozef Sabovčík - Sarajevo, 1984

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});