Tréner Kozák chce na jar ešte lepšie Košice: Nováčik očakáva niekoľko posíl!

Futbalisti FC Košice odštartovali počas prvého januárového týždňa spoločnú prípravu na jarnú časť Niké ligy zatiaľ bez nových tvárí.
  • Zdroj: TASR/Roman Hanc

Futbalisti FC Košice odštartovali počas prvého januárového týždňa spoločnú prípravu na jarnú časť Niké ligy zatiaľ bez nových tvárí.

FOTOGALÉRIA: FC Košice

Tréner Ján Kozák ml. očakáva posily na všetky posty, aby sa tímu podarilo naplniť hlavný cieľ, ktorým je záchrana v najvyššej súťaži. "Spoločnú prípravu sme začali testovaním hráčov. Chceme sa zlepšovať po všetkých stránkach a byť fyzicky pripravení na náročné zápasy. Ak to splníme a budeme aj zdraví, tak na jar uvidíme ešte lepšie Košice než v závere jesennej časti," uviedol tréner FC Košice.

Košičania sa v lete 2023 vrátili do najvyššej súťaže po ôsmich rokoch. V prvom kole získali cenný bod za bezgólovú domácu remízu s majstrovským Slovanom Bratislava, no neskôr ich zasiahla výsledková kríza, keď prehrali 10 zápasov za sebou. Zlomili ju až v závere, keď zvíťazili v "šesťbodovom" zápase proti Michalovciam (2:1) a následne získali body za remízy v Zlatých Moravciach (0:0) a s Ružomberkom (2:2).

Priebežne figurujú na 10. mieste a s 12 bodmi na konte majú osembodový náskok na posledné Michalovce. "Na konci jesennej časti sa nám niečo podarilo. Chceme na to nadviazať a podávať ešte lepšie výkony," uviedol obranca Martin Šindelář.

Hlboký prepad podľa CIES zaznamenal vicemajster sveta Mbappé.
Najdrahším futbalistom sveta je iba 20-ročný mladík: Prepad Mbappého! Zobraziť článok

Počas nevydareného úseku v jesennej časti došlo aj k zmene na trénerskom poste, na ktorom Ján Kozák ml. nahradil Antona Šoltisa. "Mal som čas spoznať mužstvo a pred zimnou prestávkou sme si s vedením niečo naznačili. Na kádri pracujeme od konca jesene. Verím, že postupne sa k nám pripoja hráči, ktorí zvýšia konkurenciu a kvalitu tímu. Na každom poste by sme sa chceli posilniť, prísť by mohli 3-4 hráči," prezradil Kozák.

Aj vzhľadom na výsledky v jesennej časti a postavenie v tabuľke je cieľ nováčika súťaže jednoznačný: "Prvý cieľ je jednoznačne záchrana. A zároveň aj zlepšovať sa a byť ťažký súper pre každý tím v lige. Urobíme maximum pre to, aby sme boli čo najlepšie pripravení. Obdobie prípravy bude krátke, bude v nej veľa faktorov. Naša úloha je pripraviť čo najlepšie hráčov, ktorých tu máme a keď prídu noví, potom sa im budeme venovať," poznamenal Kozák.

Práve Košická futbalová aréna bude na jar dejiskom finálového zápasu Slovenského pohára - Slovnaft cupu a táto skutočnosť znamená pre hráčov FC motiváciu navyše. V SP ich už začiatkom februára čaká domáci zápas 5. kola so Spartakom Trnava. Finálová účasť v domácom prostredí je pre Košičanov veľké lákadlo. "Majitelia a sponzori majú taký sen a budeme sa snažiť splniť ho. Samozrejme, chceme postúpiť aj v Slovenskom pohári, no náš prvoradý cieľ je záchrana," poznamenal Kozák.

Slovenský hráč PSG Milan Škriniar (vľavo) fauluje Ibrahima Koneho (vpravo) z Lorientu.
Zlé správy o Škriniarovi: Môže prísť o EURO v Nemecku! Zobraziť článok

Kormidelník FC Košice nemal v úvodný týždeň spoločne prípravy k dispozícii ani jedného nového hráča. Privítal však viacerých, ktorí sa vrátili po zdravotných problémoch. Patrí k nim aj obranca Dominik Kružliak, ktorý má za sebou náročný rok 2023. V lete sa vydal za zahraničným angažmánom do Grécka, ktorý mu však vôbec nevyšiel a krátko na to sa upísal Košiciam.

Už v prvom zápase v drese FC na ihrisku Ružomberka si privodil zranenie kľúčnej kosti, ktoré ho vyradilo na zvyšok jesennej časti. "Už sa cítim veľmi dobre. S mužstvom trénujem naplno, no ešte to musím docvičiť, no ide to dobre a podľa plánu. Celkovo bol minulý rok pre mňa smoliarsky. Po zranení som bol tri mesiace mimo a hoci by som možno ešte niečo stihol odohrať už v decembri, rozhodli sme sa radšej nič neunáhliť a radšej sa poriadne pripraviť na jarnú časť. Teraz som rád, že som už konečne zdravý a teším sa na to, čo máme pred sebou," poznamenal Dominik Kružliak.

Aktuálny káder FC Košice:
brankári:
Matúš Kira, Matúš Putnocký, Frederik Valach
obrancovia: Lukáš Fabiš, Jakub Jakubko, Michal Jonec Ján Krivák, Dominik Kružliak, Ján Mizerák, Bernard Petrák, Martin Šindelář
stredopoliari: Michal Faško, Dávid Gallovič, Oleksandr Golikov, Lukáš Greššák, Erik Liener, Erik Pačinda, Kristi Qose, Šimon Sabolčík, Miroslav Sovič ml., Péter Varga, Marcel Vasiľ
útočníci: Žan Medved, Sagna Landing, Rastislav Korba

realizačný tím:
hlavný tréner: Ján Kozák ml., asistenti trénera: Xavier Simoes, Miroslav Kuza, tréner brankárov: Marián Kello

odchody pred jarnou časťou: Boris Turčák (ukončenie zmluvy), Tidjani Anane (Al Rayan, Saudská Arábia)

Plán prípravných zápasov FC Košice pred jarnou časťou sezóny 2023/2024:
piatok, 12. januára: Spartacus Nyíregyháza (Maď.) - FC Košice
sobota, 20. januára: Mezőkövesd-Zsóry SE (Maď.) - FC Košice
streda, 24. januára: Resovia Rzeszów (Poľ.) - FC Košice (v Sanoku)
sobota, 27 januára: Kzincbarcika SC (Maď.) - FC Košice
sobota, 3. februára: FC Košice - FC Spartak Trnava (5. kolo Slovenského pohára - Slovnaft cupu)

Vinicius Junior a jeho gólová radosť.
Športové ikony na jednom chrbte! Monumentálna kerka Viníciusa Júniora má jednu chybu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk