Ťažké skúšky kulturistu Križánka: Na život si zarábal v bani, v čase prípravy prišiel o otca

Užíva si veľký úspech, ktorý však je vykúpený tvrdou drinou a smútkom v duši... Slovenský kulturista Michal Križánek (33) obsadil nedávno ...
  • 9Galéria
  • Zdroj: instagram /@michalkrizokrizanek

Užíva si veľký úspech, ktorý však je vykúpený tvrdou drinou a smútkom v duši... Slovenský kulturista Michal Križánek (33) obsadil nedávno v hlavnej súťaži na naj prestížnejšej súťaži sveta Mr. Olympia 7. miesto, čím prekonal slovenské historické maximum.

Fotogaléria

Ani po úspechu nezaspal na vavrínoch, stále na sebe pracuje a absolvuje množstvo vystúpení. Novému Času dal nahliadnuť do súkromia, prehovoril o minulosti v bani, vzostupe kariéry, stravovaní aj o tragickej smrti otca, ktorý sa nedožil synovho megaúspechu.

Tohtoročná súťaž Mr. Olympia sa konala v americkom Orlande. Presun z Las Vegas si slovenský borec pochvaľoval. „Páčilo sa mi tam viac, keďže tam bolo teplejšie. Stretol som tam aj mnohé legendy nášho športu ako Dextera Jacksona, Flexa Wheelera či Kevina Levrona,“ povedal Križánek počas toho, ako nám dal nahliadnuť aj do svojho súkromia v Bojniciach.

Na rady sa ich nepýtal, v tomto športe panujú tvrdé, ale férové obchodné vzťahy: „Konzultácie dávajú svojim zverencom. Zadarmo ich nerozdávajú. Ja však mám svojho trénera, ktorého poslúcham, a k tomu aj svoju vlastnú hlavu!“

Krvavá streľba sa odohrala na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe.
Streľba v Prahe šokovala aj futbalový svet: Zápas Ligy majstrov odložili Zobraziť článok

Minulosť v bani

Športový príbeh bojnického rodáka, ktorý vyrastal v obci Vrícko v  Martinskom okrese, sa začal v prostredí, kde sa to tvrdými náturami len tak hemží: „Ja som najprv ako baník vyfáral a až potom som šiel cvičiť. Vtedy som však ešte nesúťažil, lebo to by sa ani nedalo,“ vysvetlil.

Cvičí od pätnástich, ale s kulturistikou začal až ako 27-ročný. V roku 2017 bol ešte amatér, o rok nato získal profesionálnu kartu.

"Neviem, či iní profesionálni kulturisti na Slovensku dokážu vyžiť, ale ja viem kráľovsky,“ povedal náš najlepší kulturista súčasnosti, ktorý sa však podľa vlastných slov necíti slávny.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (uprostred) oslavuje na pódiu so svojím tímom.
Fantastická Petra Vlhová: Svoje súperky doslova prevalcovala! Zobraziť článok

Pes Arnold

Aktuálne má po sezóne, trénuje štyrikrát do týždňa maximálne hodinu, čím sa dokáže udržiavať vo forme, a najmä udržiavať hmotnosť: „Mimo sezóny nikdy nejedávam diétne, rád si doprajem. Nie som taký striktný ako niektorí, že celý rok si dávajú pozor na jedlo,“ vysvetľuje.

Radosť mu robí aj štvornohý priateľ Arnold. Psíka však nepomenoval po sedemnásobnom víťazovi Mr. Olympia Schwarzeneggerovi, jeho idolmi sú iní borci: „Meno má také preto, že som päťkrát vyhral Arnold Classic. Za vzory som mal väčších chlapov, legendy 90. rokov ako Ronnieho Colemana, Doriana Yatesa či Flexa Wheelera.“

Andreea má na sociálnej sieti Instagram viac ako 80-tisíc sledovateľov.
Najkrajšia plavkyňa sveta ukázala sexi telo: TAKTO sa vyhrievala pri bazéne! Zobraziť článok

Tragédia v rodine

Tento rok bol preňho úspešný z pohľadu výsledkov, ale o to bolestnejší v súkromí. Po rodinnej tragédii prišiel o milovaného otca Jaroslava († 55). V lete, keď už tvrdo trénoval na Olympiu, šiel otec do hory na drevo, ale privalil ho konár.

Žiaľ, zranenia hlavy boli nezlučiteľné so životom... Michal tak prišiel o jedného z najväčších podporovateľov v čase vrcholiacej prípravy. Nepriazni osudu sa síce vzoprel, ale radosť z dosiahnutého úspechu bola menšia.

Reprezentácia na čele s Lobotkom (vľavo) a Škriniarom sa môže tešiť na tréningový kemp.
Slováci už si v Nemecku vybrali hotel: TENTO luxus bude stáť poriadny balík! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});