Tak ešte raz a naposledy! Legendárny Rafael Nadal má o konci jasno

Vie, že sa blíži koniec. Španielska tenisová legenda Rafael Nadal (37) si pomaly, ale o to s väčšou istotou odškrtáva posledné dni svojej ...
  • Zdroj: Northfoto

Vie, že sa blíži koniec. Španielska tenisová legenda Rafael Nadal (37) si pomaly, ale o to s väčšou istotou odškrtáva posledné dni svojej neuveriteľnej kariéry. Držiteľ 22 grandslamových titulov sa pokúsi pridať 24., záverečnú sezónu. Rok 2024 bude podľa jeho vlastných slov tým úplne posledným.

FOTOGALÉRIA: Rafael Nadal

„Viete, neverím na zázraky, neverím, že sa moje telo zrazu zázračne spamätá do tej miery, že by som mal energiu a silu pokračovať. Pokračovať na takej úrovni, ako sa odo mňa očakáva. To už nepôjde. Rok 2024 bude mojím posledným. Definitívne. Tým som si stopercentne istý,“ vyznal sa nerobiac si ilúzie Rafa, ktorý dieru do tenisového sveta začal robiť v roku 2001, keď si v pätnástich rokoch vyskúšal vďaka voľnej karte turnaj v Madride.

Roger Federer a Novak Djokovič
Djokovič to konečne priznal: Pre TOTO nikdy nebudem kamarátom Nadala a Federera! Zobraziť článok

Nádejný mladík z Malorky bez jediného bodu v rebríčku vypadol hneď v prvom kole, no potom začal písať príbeh jedného z najväčších velikánov svetového tenisu, ktorý nenašiel premožiteľa na 92 turnajoch, vrátane 22 grandslamových. Jeho štrnásť triumfov z Roland Garros ostane celkom určite absolútnym rekordom na riadne dlhé obdobie, ak nie naveky, ako prorokujú niektorí znalci.

Španielsky tenista by mal začať svoju poslednú sezónu na Australian Open, čo nedávno potvrdil aj šéf prvého grandslamového turnaja roka Craig Tiley. O pár týždňov to však sám Nadal spochybnil.

Rafael Nadal podstúpil avizovanú artroskopiu zraneného ľavého bedra.
Zlý zdravotný stav tenisovej legendy: Občas ani nevládze vyjsť po schodoch! Zobraziť článok

„Vždy som bol rád pod tlakom. Či už sám od seba, alebo od fanúšikov. A mojím cieľom bolo vždy ukázať sa v čo najlepšom svetle. O to sa snažím aj teraz, ale moje limity sú, bohužiaľ, zrejmé,“ pokračoval rodák z Malorky, ktorý si naposledy zahral práve tento rok v Melbourne, kde prehral už v druhom kole pre zranenie bedrového svalu. A ten ho trápi stále, aj po operácii.

„Pravda je, že niekedy nedokážem ani vyjsť pod schodoch,“ priznal, aby vzápätí prezradil, čo je hlavnou motiváciou toho, že sa pustil do tréningu. „Je to olympiáda v Paríži, kde sa bude hrať v areáli Rolanda Garrosa,“ povedal Rafa, ktorý má v tom areáli majestátnu sochu na počesť svojich štrnástich víťazstiev. Tenisový génius však vzápätí pridal aj varovanie: „Moji fanúšikovia by si nemali robiť falošné nádeje. Naozaj som sa nevrátil v takom štýle, aby som bol schopný vyhrať Australian Open či Roland Garros. Toho som si vedomý.“

Srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a španielsky tenista Rafael Nadal.
Nadal nahneval Srbov! Posmešná reakcia na Djokoviča Zobraziť článok

Rafael Nadal

- 92 víťazných turnajov zo 123 finálových účastí

- 22 grandslamových triumfov z 28 finálových účastí

- 18. januára 2008 prvýkrát na 1. priečke rebríčka

- 209 týždňov bol svetovou jednotkou

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});