Portugalci naďalej stopercentní, istotu postupu na EURO 2024 majú aj naši južní susedia

Futbalisti Portugalska zvíťazili vo štvrtkovom zápase v „slovenskej J-skupine kvalifikácie ME 2024 vo Vaduze nad domácim Lichtenštajnskom ...
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti Portugalska zvíťazili vo štvrtkovom zápase v „slovenskej" J-skupine kvalifikácie ME 2024 vo Vaduze nad domácim Lichtenštajnskom 2:0. S plným počtom 27 bodov sú lídri skupiny a o túto pozíciu už neprídu ani po posledných zápasoch.

FOTOGALÉRIA: Lichtenštajnsko - Portugalsko

Istotu druhého miesta v tabuľke a zároveň aj postupu už majú aj slovenskí futbalisti, ktorí ich získali štvrtkovým víťazstvom nad Islandom 4:2. O účasť na ME naďalej bojujú futbalisti Čiernej Hory, ktorí si víťazstvom nad Litvou 2:0 udržali nádej na postup z G-skupiny.

Portugalci mali hernú prevahu počas celého zápasu, no gólmi ju potvrdili až v druhom polčase. Krátko po zmene strán sa presadil Cristiano Ronaldo, na ktorého nadviazal v 57. minúte Joao Cancelo. Portugalci sú spoločne s Francúzskom jediné dva tímy, ktoré v doterajšom priebehu kvalifikácie nestratili ani bod. Súboje o účasť na ME v Nemecku sa pre nich skončia v nedeľu 19. novembra domácim zápasom proti Islandu. Na tretej priečke J-skupiny sa umiestni Luxembursko, ktoré zvíťazilo nad Bosnou a Hercegovinou 4:1.

Slovenskí futbalisti proti Islandu spečatili postup na EURO 2024!
Willkommen Slowakei! Po veľkom víťazstve sme postúpili na majstrovstvá Európy do Nemecka Zobraziť článok

Z tretieho postupu na ME sa radujú futbalisti Maďarska. Na potvrdenie účasti na šampionáte v Nemecku im stačila štvrtková remíza v Sofii s domácim Bulharskom 2:2. Po nej už v základnej G-skupine nespadnú z dvoch postupových priečok. Deľbu bodov dosiahli v 7. minúte nadstaveného času, keď si bulharský obranca Alex Petkov strelil vlastný gól. O druhú postupovú priečku budú v nedeľu 19. novembra na diaľku súperiť Srbi a Čierna Hora. Reprezentanti Čiernej Hory si udržali postupovú nádej víťazstvom nad Litvou 2:0 a na Srbov strácajú 2 body. Srbi nastúpia na záverečný zápas G-skupiny doma proti Bulharsku, Čierna Hora bude hrať v Maďarsku.

V A-skupine sú naďalej suverénni Španieli, ktorí dosiahli na Cypre piate víťazstvo za sebou. Outsidera skupiny „vybavili" už v prvej polhodine, keď sa postupne presadili Yamal, Oyarzabal a Joselu. S istotou postupu a 18 bodmi sú naďalej na prvom mieste tabuľky pred Škótskom. Hráči Cypru prehrali vo všetkých 8 doterajších zápasoch. Škóti vo štvrtok remizovali v Gruzínsku 2:2 po tom, čo o deľbe bodov rozhodol gólom v nadstavenom čase Lawrence Shankland.

Nikola Krstovič patril medzi najväčšie hviezdy slovenskej najvyššej futbalovej súťaže.
Obdivuhodný progres čiernohorského útočníka: Z Dunajskej Stredy až do Manchestru United? Zobraziť článok

Na prvé víťazstvo naďalej čakajú aj hráči Estónska, ktorí doma nestačili na Rakúsko. Lídrovi skupiny, ktorý už mal istý postup na ME, podľahli 0:2 a naďalej sú poslední. Pre Rakúšanov to bol posledný kvalifikačný zápas. O tom, či zostanú na prvej priečke rozhodne zápas Belgicko – Azerbajdžan. Belgičania, ktorí už takisto majú istú účasť na ME, strácajú na Rakúsko dva body. Hráči Azerbajdžanu dosiahli druhé kvalifikačné víťazstvo, no ani presvedčivý triumf nad Švédskom 3:0 im už nemohol pomôcť k postupu. V tabuľke sa so 7 bodmi vyrovnali Švédom.

Pred štvrtkovými zápasmi mali istú účasť na ME okrem domáceho Nemecka ako organizátora finálového turnaja Portugalsko, Francúzsko, Anglicko, Belgicko, Španielsko, Škótsko, Turecko a Rakúsko. Na ME (14. júna - 14. júla 2024) sa prebojujú prvé dva tímy každej z desiatich kvalifikačných skupín. Zvyšné tri miestenky získajú tímy, ktoré uspejú v marcovej baráži Ligy národov. Účasť v nej majú istú (v prípade nepostupu z kvalifikácie – pozn.) tímy Bosny a Hercegoviny, Gruzínska a Fínska. Žreb finálového turnaja ME sa uskutoční v sobotu 2. decembra o 18.00 h v Hamburgu.

Útočník Islandu Finbogasson.
Útočník Islandu Finnbogason má hlavu v smútku: Láva ničí jeho mesto Zobraziť článok

9. kolo kvalifikácie ME 2024:

A-skupina:

Gruzínsko - Škótsko 2:2 (1:0)
Góly:
15. a 57. Kvaratskhelia - 49. McTominay, 90.+2 Shankland

Cyprus - Španielsko 1:3 (0:3)
Góly:
75. Pileas - 15. Yamal, 22. Oyarzabal, 28. Joselu

F-skupina:

Estónsko - Rakúsko 0:2 (0:2)
Góly:
26. Laimer, 40. Lienhart

Azerbajdžan - Švédsko 3:0 (2:0)
Góly:
3. a 89. Mahmudov, 6. Dadašov. ČK: 57. Mustafazada (Azerb.) po faule

G-skupina:

Bulharsko - Maďarsko 2:2 (1:1)
Góly:
24. Delev, 79. Despodov (11 m) - 10. Ádám, 90.+7 Petkov (vlastný), ČK: 37. Antov po 2. ŽK - 57. Kerkez po 2. ŽK

Čierna Hora - Litva 2:0 (1:0)
Góly:
3. Kuc, 48. Jovetič

 J-skupina:

Lichtenštajnsko - Portugalsko 0:2 (0:2)
Góly:
46. Ronaldo, 57. Cancelo. Rozhodovali: Al-Hakim – Klyver, Wilde (všetci Švéd.), ŽK: Luchinger - Diogo Jota, 5749 divákov.

Luxembursko - Bosna a Hercegovina 4:1 (2:0)
Góly:
6. Olesen, 30. Rodrigues (11 m), 55. Martins Pereira, 90.+5 Rodrigues - 90.+4 Gojkovič. Rozhodovali: Treimanis – Gudermanis, Spasjonnikovs (všetci Lit.), ŽK: Martins Pereira, Mahmutovič, Thil - Hadziahmetovič, Cimirot, Gojkovič, Demirovič, Hajradinovič, Dedič

SLOVENSKO - Island 4:2 (2:1)
Góly:
47. a 55. Haraslín, 30. Kucka, 36. Duda (z 11 m) - 17. Oskarsson, 74. Gudjohnsen. ŽK: Dúbravka (SR). Rozhodovali: Pawson - Bennett, Betts (všetci Angl.), 21.548 divákov (vypredané).

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});