Willkommen Slowakei! Po veľkom víťazstve sme postúpili na majstrovstvá Európy do Nemecka

Slovenskí futbalisti to dokázali! V kľúčovom zápase proti Islandu zvíťazili 4:2 a ziskom troch bodov si zabezpečili postup na majstrovstvá ...
  • Zdroj: TASR

Slovenskí futbalisti to dokázali! V kľúčovom zápase proti Islandu zvíťazili 4:2 a ziskom troch bodov si zabezpečili postup na majstrovstvá Európy 2024. Síce nám stačila len remíza, no pred zaplneným Tehelným poľom nenechali naši reprezentanti nič na náhodu. Hrdinom bol útočník Lukáš Haraslín, ktorý strelil dva góly a pridal aj asistenciu.

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Island

Pred úvodným výkopom by sa napätie dalo krájať. Slovákom stačil na definitívny postup z J-skupiny jeden bod. Radosť im však chceli pokaziť islandskí futbalisti. Našťastie sa im to nepodarilo, aj keď skóre stretnutia otvorili práve oni zásluhou Oskarssona.

V 30. minúte ale vyrovnal hlavičkou z rohového kopu Juraj Kucka, čo bol pre mužstvo ten správny impulz. Od tohto momentu bol totiž zápas v našej réžii. Ešte do prestávky nás poslal do vedenia z pokutového kopu Duda a v úvode druhého polčasu sa dvakrát presadil Haraslín - 4:1. „Sokolov" nerozhodil ani nasledujúci kontaktný gól z kopačky Gudjohnsena.

Bývalý brankár Ján Mucha (v strede) bol pri dvoch zbabraných mečbaloch.
Ján Mucha bol pri dvoch zbabraných postupových mečbaloch: Takéto zápasy sú o hlavách Zobraziť článok

Na beznádejne vypredanom Národnom futbalovom štadióne sa fanúšikovia do záverečného hvizdu už len zabávali a oslavovali postup Slovenska na tretí kontinentálny šampionát v rade. O osude duelu bolo rozhodnuté.

Výkonnostný rozdiel sa neukázal len vo výsledku, ale aj v štatistikách. Zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu boli lepší v každom kľúčovom aspekte. Súpera sme celkovo prestrieľali pomerom 18:4, pričom na bránu 8:2. V náš prospech bolo takisto držanie lopty či počet rohových kopov - 12:2. Slovenskí reprezentanti naplno ukázali, čo sa v nich skrýva.

Na snímke vpravo slovenský futbalový reprezentačný tréner Francesco Calzona počas tréningu.
S touto loptou sa bude hrať európsky šampionát: Páči sa vám? Zobraziť článok

V kvalifikačnej J-skupine sme obsadili druhé miesto za dominantným Portugalskom. Súperov v základnej skupine ME (14. júna - 14. júla 2024) spoznáme v sobotu 2. decembra o 18.00 h na žrebovaní v Hamburgu.

SLOVENSKO - Island 4:2 (2:1)

Góly: 47. a 55. Haraslín, 30. Kucka, 36. Duda (z 11 m) - 17. Oskarsson, 74. Gudjohnsen. ŽK: Dúbravka (SR). Rozhodovali: Pawson - Bennett, Betts (všetci Angl.), 21.548 divákov (vypredané).

SR: Dúbravka - Gyömbér, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (79. Bénes) - Schranz (79. Ďuriš), Boženík (89. Polievka), Haraslín (65. Suslov)

Island: Olafsson - Sampsted, Ingason, Palsson, Finnsson - Willumsson (73. Finnbogason), Traustason (25. Thordarson), Hlynsson (46. Johannesson) - Sigurdsson (61. Gunnarsson), Oskarsson (73. Gudjohnsen), Gudmundsson

Victor Osimhen sa dostal do hľadáčika šejkov, ktorí ho chceli silou mocou dotiahnuť na trávniky Saudskej Arábie.
Hviezdny spoluhráč Lobotku o praktikách Saudov: Čím viac som odmietal, tým viac mi núkali! Zobraziť článok

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/

Ondrej Duda, strelec druhého gólu SR: „Je to trochu šialené. Keby nám niekto po prvom zápase povedal, že doma proti Islandu oslávime postup, ťažko by sme tomu uverili. Potvrdili sme progres pod trénerom Calzonom. Takéto momenty sa nemusia opakovať v kariére veľmi často. Slovensko je tretíkrát za sebou na ME a som rád, že som opäť súčasťou tímu. Dostali sme zbytočný gól, ale nezlomilo nás to a ešte v prvom polčase sme otočili skóre. Brankár mi penaltu skoro chytil, ale našťastie to tam padlo."

Martin Dúbravka, brankár SR: „Bol to náročný zápas, výsledok je trochu skresľujúci. Otočili sme nepriaznivý vývoj. Sme veľmi šťastní, že sme to zvládli. Fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru, chceme si to čo najviac užiť. Tréner Calzona dostal čas a dokázal pripraviť mužstvo kvalitne."

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu: „Sú to chvíle, ktoré sa dajú ťažko opísať. Som rád, že sa nám podarilo tretíkrát za sebou postúpiť na ME. Tým, ktorí chcú futbal vidieť, je jasné, čo do tímu priniesol tréner Francesco Calzona. Je to obrovský úspech a skvelá reprezentácia našej malej krajiny. Sme jediný tím žrebovaný z piateho koša, ktorý sa prebojoval na šampionát."

Marek Hamšík, tímový manažér slovenskej reprezentácie: „Sú to skvelé pocity. Fantázia, že sa nám podarilo postúpiť na ME pred domácimi divákmi. Fanúšikov sme dotiahli na štadión. Začali sme pred tromi tisíckami a postup slávili pred vypredaným štadiónom. Obrovská vďaka patrí trénerovi Francescovi Calzonovi, ktorý odviedol skvelú prácu. Mužstvo má tvár a identitu. Je tam správna chémia, taktická aj kolektívna."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});