Žampovci doplatili na silný vietor: Obrovský slalom v Söldene zrušili

Organizátori zrušili nedeľný obrovský slalom Svetového pohára v rakúskom Söldene. Úvodné mužské preteky sezóny zastavili v 1. kole pre ...

Organizátori zrušili nedeľný obrovský slalom Svetového pohára v rakúskom Söldene. Úvodné mužské preteky sezóny zastavili v 1. kole pre silný vietor hneď po jazde Slováka Adama Žampu a po dlhšej pauze rozhodli, že súťaž už nedokončia.

Fotogaléria

Po odjazdení 47 lyžiarov bol na čele domáci Marco Schwarz pred obhajcom veľkého i malého glóbusu Marcom Odermattom zo Švajčiarska (+0,29 s) a Francúzom Alexisom Pinturaultom (+0,46).

        

Silný vietor robil problémy už pred pretekmi. Usporiadatelia museli posunúť štart nižšie, najlepší lyžiari tak dosahovali časy iba okolo 52 sekúnd. Prvá jazda vyšla Schwarzovi, ktorý získal najviac desatín na Odermatta v spodnej plochej pasáži. Do jednej sekundy sa zmestili ešte aj Nór Henrik Kristoffersen (+0,59) a Švajčiar Gino Caviezel (+0,95).
        

Petra Vlhová sa teší na pódiu z tretieho miesta v obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Söldene
Vlhová po Söldene spokojná: Najlepšie prvé kolo za posledné roky! Zobraziť článok

Súťaž nepriala slovenským reprezentantom. Andreas Žampa, ktorý štartoval s číslom 44, svoju jazdu nedokončil. V hornej časti vyšiel dvakrát mimo línie, v polovici trate sa pokĺzol na vnútornej lyži a do ďalšej brány sa nezmestil. Jeho brat Adam doplatil na zlé poveternostné podmienky. Práve počas jeho jazdy najviac zosilnel vietor, čo sa podpísalo pod jeho veľkú časovú stratu. V cieli sa zaradil na priebežnú nepostupovú 39. pozíciu s mankom 3,62 sekundy na Schwarza. Hneď po jeho jazde preteky pre extrémne silný vietor prerušili. Po niekoľkominútovej prestávke organizátori rozhodli, že 1. kolo už nebude pokračovať a celú súťaž zrušili.

Adam vyšiel na trať so štartovým číslom 47, no počas jeho jazdy najviac zosilnel vietor a v cieli bol na priebežnej nepostupovej 39. pozícii. "Nechcem sa vyhovárať, sme outdorový šport, ale nepridá to človeku. Chcel som ísť naplno, chcel som podať top výkon, ale zrazu mi brány ležali v trati. Mal som ich v stope a musel som to redukovať. Išiel som do toho neskôr, rozhodilo ma to a fúkalo mi celú strminu," povedal v cieli.
        

Hneď po jeho jazde preteky pre extrémne silný vietor prerušili a neskôr ich úplne zrušili. "Na prejazde do strmej časti brány úplne ležali. Ani som nevedel, či mám ísť ďalej. Nedá sa to ovplyvniť. Pre mňa nebola problém hmla, horší bol vietor. Nevidel som ani aký je povrch. Musím si to zanalyzovať. Štart bol v poriadku, ale ako začalo fúkať, tak človek nevie ísť to, čo chce. Brány boli na zemi a ideálnu stopu som musel obchádzať. Tam to končí."
        

Po sobotných pretekoch žien nebola ideálna ani zjazdovka, Adam Žampa uviedol: "Keď sa jazdí po ženách, je to vždy mäkšie, ale dalo sa to. Dva roky nevyšlo babám počasie, teraz nám."
        

Andreas vyšiel v hornej časti dvakrát mimo línie, v polovici trate sa pokĺzol na vnútornej lyži a do ďalšej brány sa nezmestil. Tešilo ho však, že sa po januárovom zranení operácii opäť dostal na trať SP. "Išiel som vyššiu stopu, lebo som mal informácie, že na trati boli ´seky.´ Bol som až veľmi zhora, táto stratégia nefungovala. Som rád, že som za uplynulých 10 mesiacov odviedol takú prácu, že som tu mohol byť. Ale zranenie ma urobilo silnejším, cítim to tak. Sölden mi už pár rokov nevychádza, ale verím, že v ďalších pretekoch už budem v druhých kolách."
        

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej tréner Mauro Pini.
Tréner Pini neskrýval radosť po treťom mieste Vlhovej: Toto pódium si najviac vážim Zobraziť článok

Mladšiemu z bratov nefúkal počas jazdy taký silný vietor. "Musím povedať, že pocitovo to bolo fajn, ale pozriem si video. Adamovi naozaj ležali brány na zemi. Jeho to ovplyvnilo, ale ja sa nemám na čo vyhovárať."
        

Bratov čakajú najbližšie dvoje preteky v obrovskom slalome vo Val d'Isere, na programe sú 9. a 10. decembra. "Desať dní sa budeme pripravovať kondične v Tatrách a potom budeme hľadať niečo, kde sa bude dať lyžovať pred Val d'Isere. Ale v celej Európe je veľmi teplo a nie je to ľahké," uzavrel Adam Žampa.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});