Olympijský víťaz Tóth má pred prvým maratónom jediný cieľ: Prísť do cieľa, pokiaľ možno s úsmevom

Polmaratón i štafetu v rámci Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach už absolvoval, bolo načim sa posunúť. A tak sa náš olympijský ...
  • Zdroj: TASR

Polmaratón i štafetu v rámci Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach už absolvoval, bolo načim sa posunúť. A tak sa náš olympijský víťaz v chôdzi z Ria de Janeiro 2016 rozhodol osláviť jubilejný 100. ročník najstaršieho maratónu v Európe svojím prvým maratónom v živote.

Rozhodol sa tak po tom, čo sa v návale pracovných povinností riaditeľa VŠC Dukla Banská Bystrica Matej Tóth nestihol včas prihlásiť na polmaratón. Keď zistil, že ten je vypredaný, tak urobil rozhodnutie, že zabehne maratón. Teda 42,195 km. 

FOTOGALÉRIA: Olympijský víťaz Tóth má pred prvým maratónom jediný cieľ

Bolo ťažké nabehnúť opäť na tréningovú drinu? Nebolo telo po takej pauze, keďže s vrcholovým športom ste skončili po tokijskej olympiáde na jeseň 2021, proti?

- Aj po kariére som sa hýbal a behával. Ale je pravda, že behávať dvakrát - trikrát do týždňa podľa chuti je niečo iné, ako príprava na maratón. Ale telo to celkom zvládlo, ešte si čo-to pamätalo z chodeckých čias, keď tej driny bolo viac ako dosť.

Radili ste sa s niekým, ako vlastne začať a na čo sa zamerať?

- Nie, skúsenosti s prípravou na 50 kilometrov mám dosť, takže vedel som, ako a čo treba trénovať.

Dalo by sa porovnať, či je ťažšie trénovať na maratón, alebo na 50 km chôdze?

- V princípe je to to isté. Pre mňa bol najväčší rozdiel v tom, že na 50 kilometrov som sa vždy pripravoval ako profík, de facto 24 hodín denne. Na maratón sa pripravujem ako amatér, po 8 - 9 hodinách v kancelárii, prípadne po služobnej ceste. :) Na šport mi tak zostávajú jedna - dve hodinky možno päťkrát do týždňa.

Ján Volka získal pre slovenské farby bronz.
Volkovi sa dostalo veľkej pocty: Zlaté tretry idú do múzea! Zobraziť článok

Boli chvíle, keď ste si povedali - načo som sa na to dal?

- Hlavne v letných horúčavách, keď som dokončil dlhé tréningy (1x týždenne zvyknem behať 20 - 30 km) a uvedomil som si, že ešte musím bežať ďalších 10 a viac km, tak som o svojom rozhodnutí ísť do toho vážne pochyboval.

Vlani na MMM bežala štafetu na maratónskej trati aj manželka Lenka. Behala s vami v príprave na váš prvý maratón?

- Lenka beháva, ale radšej bezo mňa… Tento rok bude len v diváčkou, ale v budúcnosti by chcela opäť absolvovať štafetu.

Pripravovali ste sa sám alebo vám niekto ako sparingpartner pomáhal?

- Príležitostne som si zabehal s chodeckým reprezentantom Mirom Úradníkom alebo už tradične so švagrom, s prezidentom SAZ Peťom Korčokom či s bývalým zväzovým šéftrénerom Maťom Pupišom. Väčšinou som však behával sám.

Mo Farah bol v roku 2017 pasovaný za rytiera pred svojím menom tak nosí titul „sir
Emotívna rozlúčka bežeckej legendy: Ďalší úspech do zbierky už nepridá Zobraziť článok

Čo na toto rozhodnutie povedala rodina? Predsa len, opäť ste s ňou o čosi menej...

- Tak ako v profesionálnom športe, aj teraz ma podporujú. A zase toľko času príprave nevenujem, aby to výraznejšie obmedzovalo náš rodinný život. Navyše, aj ony chodia športovať.

Dali ste si za cieľ nejaký čas alebo „len“ dobehnúť do cieľa?

- Základ je dobehnúť do cieľa, ideálne s úsmevom. Ak sa pôjde dobre, tak by som chcel bežať okolo 4:30 min./km, čo zodpovedá výslednému času 3 hodiny
10 minút.

Gabriela mala z výkonu veľkú radosť.
Slovensko má siedmu miestenku do Paríža: Gajanová takmer prekonala slovenský rekord! Zobraziť článok

Hviezdna štafeta

Pri storočnici MMM sa na štart postaví aj hviezdna štafeta, ktorá pobeží na Magna Maratóne 4 x 1/4 a jej členovia budú mať štartové číslo 6599. Štafetu rozbehne český bežec na lyžiach Martin Koukal, od ktorého kolík prevezme šesťnásobná olympijská víťazka v rýchlostnej kanoistike z Maďarska Gabriella Szabóová. Po nej na trať nastúpi štvornásobný olympijský víťaz v chôdzi Poliak Robert Korzeniowski a ovácie hviezdnej štafety v cieli si užije trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});