Českej skeletonistke sa obrátil život na ruby: Po tomto zistení, má iba jedno želanie

Skeletonistka Anna Fernstädtová (26) sa chystá na druhú sezónu po zistení, že trpí cukrovkou prvého typu. Z minulého ročníka si vzala ...
  • Zdroj: instagram/annafernstaedt

Skeletonistka Anna Fernstädtová (26) sa chystá na druhú sezónu po zistení, že trpí cukrovkou prvého typu. Z minulého ročníka si vzala množstvo poznatkov, viac ako na výsledky sa chce sústrediť na postupné zlepšovanie.

FOTOGALÉRIA: Anna Fernstädtová

Počas prípravy pracovala na štartoch a zvládla trénovať aj vo väčšom objeme. Na tlačovej konferencii predstavila nový dizajn prilby, ktorý odkazuje na jej chorobu.

"V minulej sezóne som sa naučila, že si to s cukrovkou veľmi nenaplánujete. Samozrejme to ide mať trochu pod kontrolou, ale keď sa zobudíte s inou hodnotou, vyzerá ten deň úplne inak," povedala Fernstädtová. "Najviac som si z toho vzala, že každý deň je nový. Telo funguje úplne inak, ja tiež, s tým treba pracovať a dať do toho viac pohody. Rada by som sa tento rok sústredila viac na šport ako na cukrovku," doplnila česká pretekárka.

Na snímke hráč Slovana Vladimír Weiss ml. oslavuje gól.
Strelec vyrovnávajúceho gólu Weiss priznal tlak: Byť favorit a prehrávať je zložité Zobraziť článok

Už v minulej sezóne musela Fernstadtová riešiť viac stravu, časový posun, počasie a strážiť si neustále hladinu cukru v krvi. Vplyv na ňu má tiež predpretekársky stres. "Všetky očakávania a ciele chcem už len kvôli tej cukrovke trochu upraviť. Telo nefunguje, ako fungovalo dva roky späť a učím sa všetko nanovo. Beriem to ako svoju druhú sezónu. Rada by som dala dokopy štarty, postupne sa posúvala, doladila materiál a potom si to aj trochu užila," uviedla Fernstädtová.

Motívy cukrovky sú zobrazené aj na jej prilbe. V dolnej časti má namaľované špeciálne krivky, ktoré znázorňujú hladinu glukózy na zariadení Dexcom. "Je to môj návrh. Nie som veľmi kreatívna, ale sadli sme si s tímom a tú cukrovku som tam chcela nejako mať. Je to trochu jednoduchšie, ale dobré," podotkla s úsmevom trojnásobná juniorská majsterka sveta.

Zane Robertson čelí v africkej Keni obvineniu zo sexuálneho napadnutia a nepovoleného ozbrojovania.
Olympionik si opäť zavaril: Najskôr doping a falšovanie dokumentov, teraz basa! Zobraziť článok

S trénerom Jozefom Andrlom pracovala pred sezónou na vylepšení štartov. Zvládla sa pripravovať aj vo väčších intenzitách. "Nebola to veľká zmena. Každý rok tréningu nadväzuje na ten rok predtým. Trénujeme trochu viac, máme väčší objem a viac váhy. Na štarte sme urobili jednu malú technickú zmenu. Všetko na seba nadväzuje," povedala česká reprezentantka.

Počas sezóny s ňou bude nanovo cestovať tiež mamička. "Moja fyzioterapeutka nemôže ísť všetky preteky, má to časovo obmedzené a pôjde asi polku. Mamka povedala, že môže pracovať online a pôjde so mnou. Aj z hľadiska tej cukrovky je to upokojujúce, že nebudem na cestách sama. Keby sa niečo stalo, mám okolo seba niekoho, kto o tom vie," uviedla Fernstädtová.

Martin Kližan ohlásil návrat.
Bývalý tréner Kližana reaguje na jeho návrat: Bude záležať na jednej veci! Zobraziť článok

V najbližších dňoch čakajú rodáčku z Prahy majstrovstvá republiky v štartoch na Olympe, potom sa presunie na tréningy do Šumperku. "Potom pôjdeme ešte s trénerom na sústredenie do Königssee a 11. októbra odletím do lotyšskej Siguldy, kde budem trénovať ďalšie tri týždne," podotkla Fernstädtová.

Nová sezóna sa začne 17. až 19. novembra pretekov Svetového pohára v čínskom Jen-čchingu. Vrcholom zimy budú majstrovstvá sveta vo Winterbergu, ktoré sa uskutočnia od 19. februára do 3. marca budúceho roka.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});