Olympionik si opäť zavaril: Najskôr doping a falšovanie dokumentov, teraz basa!

Novozélandský olympionik Zane Robertson čelí v africkej Keni obvineniu zo sexuálneho napadnutia a nepovoleného ozbrojovania.
  • Zdroj: TASR/AP

Novozélandský olympionik Zane Robertson čelí v africkej Keni obvineniu zo sexuálneho napadnutia a nepovoleného ozbrojovania.

Vytrvalec, ktorý na OH 2016 v Riu de Janeiro súťažil v behu na 5000 m a v lete 2021 na OH v Tokiu absolvoval maratón, si aktuálne odpykáva dištanc na osem rokov za porušenie antidopingových pravidiel Svetovej atletiky. Domovom 33-ročného Robertsona je západokenské mesto Iten, ktoré je známe tréningovým kempom pre vytrvalcov.

Presťahoval sa tam ešte ako tínedžer spolu s bratom, aby pracovali na svojich bežeckých snoch. Novozélanďan je aktuálne za mrežami a pred súdom podal krátku výpoveď. Miestna polícia medzičasom vykonala vyšetrovanie.

Zane Robertson má od marca 2023 zastavenú činnosť, keďže kontrola v jeho tele odhalila zakázané EPO. Za užitie nepovoleného podporného prostriedku z mája 2022 dostal dištanc na štyri roky, ďalšie štyri roky dostal za falšovanie dokumentov pri vyšetrovaní spomenutého prvého prehrešku. Úradom totiž predložil falošné potvrdenia z dvoch kenských nemocníc, že pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 mu lekári namiesto protilátky aplikovali liečbu proti koronavírusu a súčasťou vakcíny bol aj erytropoetín.

V Keni ho teraz zatkli v stredu za sexuálne násilie a za to, že bez potrebnej licencie vlastnil pušku AK-47 a muníciu do nej. Robertson mal sexuálne napadnúť ženu v utorok večer počas oslavy v jeho dome. Za mrežami skončila v súvislosti s tým aj ďalšia osoba, identitu Keňana však nezverejnili. Keď polícia novozélandského vytrvalca zatkla v jeho kenskom dome, pri domovej prehliadke našla spomenutú pušku AK-47 a 23 plných zásobníkov. Domov športovec opúšťal spútaný s dekou cez hlavu.

Keď v marci 2023 dostal trest za doping, obhajoval sa tvrdením, že frustrovaný a nahnevaný zo svojich bežeckých výsledkov a výkonov užil EPO iba raz. Bol vraj presvedčený, že aj ďalší atléti používajú doping.

"Mal som na to mnoho dôvodov a nie len jeden konkrétny. Tak veľmi to neznášam a aj keď som to užil len raz, hneď som sa chytil. Frustrácia a hnev zo samotného športu vo mne rástli už niekoľko rokov," prezradil Robertson v podcaste Runners Only.

Dorothea Wiererová vážne premýšľa nad koncom kariéry.
Najsexi biatlonistka nepotešila fanúšikov: Koniec kariéry? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});