Prvá slovenská olympijská víťazka: Do múzea chcela darovať loď, tú však odmietli

Ďalšia slovenská stopa v Olympijskom múzeu v Lausanne! Ten patrí zvolenskej rodáčke Elene Kaliskej, ktorej nikto nikdy nevezme jeden ...

Ďalšia slovenská stopa v Olympijskom múzeu v Lausanne! Ten patrí zvolenskej rodáčke Elene Kaliskej, ktorej nikto nikdy nevezme jeden primát: ako prvá žena zo Slovenska sa stala olympijskou víťazkou!

Fotogaléria

V jej prípade treba jedným dychom dodať, že Elena je dokonca dvojnásobnou olympijskou víťazkou. Prvý triumf v Aténach 2004 dosiahla vo veku 32 a druhý v Pekingu 2008 dokonca vo veku 36 rokov.

A práve tieto jej úspechy boli výzvou pre našu skvelú športovkyňu, aby jeden zo svojich pamätných artefaktov venovala do svätyne triumfov pod piatimi kruhmi. Ako prezradila, prvým nápadom bola loď, v ktorej vyhrala v Aténach, no tú z Lausanne odmietli. Vraj tam na ňu nemajú dosť miesta.

Dlho ste vyberali veci, ktoré ste tam nakoniec poslali? Je vám niektorej aj ľúto?

Tým, že loď sa nedá dať do múzea z dôvodu veľkosti, tak mi hneď napadlo pádlo a tričko, s ktorými som jazdila na OH v Pekingu. Či mi je to ľúto? Určite nie, lebo si myslím, že tieto artefakty majú dôstojné miesto a patria tam, kam sa už dlhšiu dobu pýtali - a to je v olympijskom múzeu.

Mexický pretekár Sergio Perez.
Jazdecká legenda si poriadne zavarila: Urážlivá poznámka na adresu Péreza Zobraziť článok

Ako to tam prebiehalo?

Na daný deň som mala pripravený celodenný program, ktorý sa skladal z dvoch častí. Najskôr som navštívila centrálu Medzinárodného olympijského výboru, kde som si najprv prevzala certifikát o mojom členstve vo Svetovej asociácii olympionikov. Podpísala som sa na veľkú tabuľu, kde sú autogramy olympijských medailistov. Po obede sme sa presunuli do Olympijského múzea, tam som absolvovala ďalší pekný ceremoniál, ktorého obsahom bolo odovzdanie a podpis mojich športových artefaktov.

Prekvapilo vás počas neho niečo?

Veľmi ma prekvapila videoprojekcia mojich dvoch víťazných, zlatých, olympijských jázd z Atén a z Pekingu. Bolo to veľmi emotívne. Môj pobyt bol perfektne pripravený a časovo zorganizovaný.

Stretávate sa doma často s tým, že vám pripomenú, že ste prvá Slovenka s olympijským zlatom v ére samostatnosti?

Nie, nestretávam sa s tým veľmi často. Na jednej strane je to už dávnejšie a na druhej strane dnešná generácia si to nemá odkiaľ pamätať, že kto, čo a kedy v minulosti vyhral alebo získal olympijskú medailu, iba ak im o tom porozprávajú a olympijské hry priblížia rodičia, pripadne my športovci pri stretnutiach či na besedách.

Cristiano Ronaldo nastúpil proti Švajčiarom až na záverečnú štvrťhodinu.
Prekvapivé slová Ronalda: Proti TOMUTO futbalistovi sa mu hralo najťažšie Zobraziť článok

Ako často sa dostanete na vodu? Na aký výsledok by ste si trúfli v boji o olympijskú miestenku, ktorý pre jej nasledovníčky štartuje v utorok v Londýne?

Priznám sa, že teraz mám menej času na jazdenie na divokej vode, ale keď sa naskytne príležitosť, idem si zajazdiť, aj keď len na zjazdovke na tichú vodu. To je pre mňa super relax, kde si vyčistím hlavu. Čo sa týka boja o miestenku, nedokážem to teraz odhadnúť, keďže už netrávim toľko času na vode ako v minulosti.

Čo hovoríte na novú disciplínu kajak kros a na to, že dievčatá súťažia aj v C1 aj v K1?

Kajak kros je nová disciplína, ktorá sa predstaví prvýkrát na OH v Paríži. Je to veľmi kontaktná a adrenalínová disciplína, pri ktorej môžete prísť aj k zraneniu. Je to dosť náročné na pravidlá, lebo niekedy dôjde pretekár do cieľa ako prvý, no umiestnenie sa môže po rozhodcovskom verdikte zmeniť. A vy neviete vlastne prečo. Mne sa disciplína kros veľmi nepáči.

Kvalifikáciu Veľkej ceny Singapurupoznačila desivá nehoda.
Hororová nehoda v F1: Z týchto záberov behá mráz po chrbte! Zobraziť článok

Dievčatá, ktoré súťažia v K1 a v C1, musia byť veľmi dobre fyzicky pripravené. Samozrejme kategória C1 je dosť náročná z hľadiska toho, že máte pádlo len s jedným listom oproti kajakárskemu pádlu, ktoré ma dva listy a teda musíte vedieť načasovať prehodenie C1-pádla na druhú stranu tak, aby ste loď vedeli dokonale a rýchlo na 100% riadiť.

Samozrejme je tam aj rozdiel v sedení. V C1 kľačíte a to sedenie je labilnejšie a v K1 sedíte, takže v kajaku je to stabilnejšie a ľahšie. Opakovaným tréningom sa to však dá natrénovať. V minulosti to bolo viac o špecializácii pretekára. Súčasné súťaženie je zamerané viac na všestrannosť.

Elenine medaily

2 zlaté olympijské medaily

5 medailí z majstrovstiev sveta (2 – 2 – 1)

16 medailí z majstrovstiev Európy (8 – 4 – 4)

12 triumfov vo Svetovom pohári

1 titul slovenskej Športovkyne roka (2004)

Slovenský hokejista Marek Hrivík.
Hrivík opäť hviezdil: Jeho dva oslabovkové góly tímu body nepriniesli Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk