OH 2028 budú na najhoršom možnom mieste, mesto má vraj málo policajtov

Bývalý šerif v americkom Los Angeles Alex Villanueva upozorňuje, že toto kalifornské mesto je „najhorším možným miestom“ na usporiadanie ...
  • Zdroj: SITA/AP

Bývalý šerif v americkom Los Angeles Alex Villanueva upozorňuje, že toto kalifornské mesto je „najhorším možným miestom“ na usporiadanie olympijských a paralympijských hier v roku 2028.

Ako referuje web insidethegames.biz, argumentoval tým, že Los Angeles vzhľadom na nedostatok policajtov môže mať problém zaistiť bezpečnosť v čase konania oboch podujatí.

Villanueva, ktorý bol šerifom v rokoch 2018 až 2022, tvrdí, že počet strážcov zákona v meste klesá. Oddelenia sa však snažia prilákať ľudí, aby nastúpili k polícii. Uviedol, že na vine sú politici, ktorých kroky spôsobili pomalé obsadzovanie pracovných miest. Dodal, že polícia v Los Angeles tento rok zamestnala iba 28 nových policajtov.

Policajné oddelenie v Los Angeles v súčasnosti zamestnáva približne 9-tisíc príslušníkov, čo je pokles z rekordného počtu 9 895 v roku 2009. Neskorší policajný šéf William Bratton pritom vravel, že toto číslo nestačí na také veľké mesto, ktoré má približne 3,9 milióna obyvateľov.

Villanueva v súvislosti s olympijskými a paralympijskými hrami v roku 2028 tvrdí, že policajtov v Los Angeles je nielen málo, ale sú taktiež nedostatočne pripravení. „Nebudeme mať pracovnú silu, aby sme vytvorili bezpečné prostredie pre tieto udalosti. Vyžaduje si to veľkú pracovnú silu, no trvá dlho, kým sa táto pracovná sila vybuduje a riadne vyškolí,“ povedal.

Olympijské hry v Los Angeles sa uskutočnia po tretí raz. Predtým sa v tomto meste konali v rokoch 1932 a 1984. Los Angeles má byť taktiež hostiteľským mestom majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2026. Starostka Karen Bassová preto chce, aby mesto zamestnávalo aspoň 9 500 policajtov. Súčasný šerif Michael Moore zasa presadzuje, aby polícia každý mesiac zamestnala 60 nových členov.

Bývalý šampión Joshua knokautoval fínskeho veterána Heleniusa.
Bývalý šampión Joshua knokautoval fínskeho veterána: Diváci ho vypískali Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});