Paríž rok pred olympiádou: Čo všetko museli francúzski organizátori pomeniť?

Jeden rok delí športovcov i fanúšikov z celého sveta od ikonického momentu v podobe zapálenia olympijského ohňa nad športoviskami v Paríži, ...
  • Zdroj: TASR/AP

Jeden rok delí športovcov i fanúšikov z celého sveta od ikonického momentu v podobe zapálenia olympijského ohňa nad športoviskami v Paríži, kde sa najväčší športový sviatok vráti do Európy po dvanástich rokoch a kde francúzski organizátori robia všetko pre to, aby bola ich olympiáda jednou z najlepších.

FOTOGALÉRIA: OH 2024

A to aj napriek tomu, že museli z ekonomických, politických i ekologických dôvodov urobiť niekoľko nemalých zmien vo svojich pôvodných plánoch, ktorými vyhrali boj o letnú olympiádu v roku 2024.

Celý športový svet očakáva, že už národná mentalita usporiadateľskej krajiny sa postará o to, že táto olympiáda bude naozaj pamätná. V Riu de Janeiro 2016 sa všetko robilo na poslednú chvíľu, v Tokiu 2021 zasa bolo všetko úplne presne naplánované.

V Paríži je to tak, ako to rok pred začiatkom má byť. Potvrdil to aj designovaný šéf slovenskej výpravy na OH 2024 Roman Buček, ktorý sa pred pár dňami zúčastnil aj so svojím spolupracovníkom Borisom Demeterom vo francúzskej metropole na seminári vedúcich výprav.

21 ŠPORTOV DO 10 KM

„Z 32 športov v programe OH 2024 bude až 21 lokalizovaných v okruhu do 10 kilometrov od olympijskej dediny, čo je pre športovcov dobré. Organizátori hier boli výborne pripravení, vystupovali sebavedome a vzbudzovali dojem, že prípravy majú jasne pod kontrolou. Logistiku prezentovali úplne detailne. Nezaskočili ich žiadne otázky od účastníkov a len výnimočne sa stalo, že na niektoré nevedeli okamžite presne odpovedať,“ zhrnul svoje pocity pre portál olympic.sk po návrate Roman Buček, ktorého najviac nadchol koncept dočasných športovísk na viacerých ikonických miestach či v blízkosti veľmi známych parížskych stavieb.

No vrásky mu robí dejisko streleckých súťaží, ktoré bolo presunuté do 272 km vzdialeného Národného streleckého centra a cesta z Paríža do Chateauroux trvá aj štyri hodiny a miestne ubytovacie kapacity sú tam malé.

Slalomárka Zuzana Paňková.
Paňková zažiarila na juniorských ME: Z čunovského kanála vylovila striebro! Zobraziť článok

ČO ZMENILO KONCEPT?

Organizátori deklarovali kompaktný koncept hier, ktorý poskytne komfortné podmienky nielen športovcom, ale všetkým účastníkom. Všetko však skomplikovala covidová pandémia i vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý sa podpísal nielen pod spory o (ne)účasti ruských a bieloruských športovcov, ale napríklad skomplikoval výstavbu jedného z mála olympijských športovísk, arénu Porte de la Chapelle, ktorú mali vybudovať ako celkom novú. Z dodávok 1 500 ton ocele z ukrajinských oceliarní nebolo nič, museli sa nájsť náhradné dodávky, čo spôsobilo, že arénu nedokončia v lete 2023, ale v marci 2024.

Nárast plánovaných nákladov vyriešili záväzkom, že dosiahnu 10-percentné úspory vo výške 400 miliónov dolárov (asi 360 mil. eur), a tak prišlo k viacerým zmenám. Prvou obeťou bol otvárací ceremoniál. Ten sa namiesto Stade de France uskutoční v centre Paríža na brehu Seiny, po ktorej sa jednotlivé výpravy budú plaviť 7 km na lodiach.

Ďalšie bolo plávanie, ktoré sa tešilo na nové plavecké centrum, no bolo presunuté do dočasného športoviska. Šachovanie so športoviskami sa dotklo aj hádzanárov a basketbalistov, ktorí sa nakoniec okrem Paríža predstavia aj v Lille, vzdialenom 220 km. Napriek všetkému sa experti zhodujú, že OH v Paríži budú nezabudnuteľným zážitkom.

ZATIAĽ TRI

Rovnako ako finišujú organizátori, finišujú aj boje o olympijské miestenky. Rok pred začiatkom má Slovensko isté tri, a to práve v športovej streľbe, ktorej sa úsporné opatrenia dotkli najviac. V Chateauroux si určite zastrieľajú Zuzana Rehák Štefečeková, Vanesa Hocková a Patrik Jány. Ďalších adeptov čakajú v najbližších týždňoch rozhodujúce boje o právo štartu.

Na snímke slovenská reprezentantka v Zuzana Paňková.
Fantastická Paňková zbiera jednu medailu za druhou! Pre Slovensko získala už štvrtý kov Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});