Obranca Columbusu Kňažko o sezóne v zámorí i repre: Bolo by pekné rozlúčiť sa s Craigom medailou

Má za sebou prvú sezónu medzi mužmi, v ktorej dokonca stihol debutovať v slávnej NHL! Reč je o talentovanom obrancovi Samuelovi Kňažkovi ...
  • Zdroj: TASR

Má za sebou prvú sezónu medzi mužmi, v ktorej dokonca stihol debutovať v slávnej NHL! Reč je o talentovanom obrancovi Samuelovi Kňažkovi (20), ktorý si na dva zápasy obliekol dres Columbusu. Denníku Nový Čas v rozhovore prezradil, v čom vidí najväčší rozdiel medzi profiligou a farmou, ako spätne hodnotí MS a aj to, ako trávi leto na Slovensku.

FOTOGALÉRIA: Obranca Columbusu Kňažko o sezóne v zámorí i repre

Sú takmer dva mesiace po svetovom šampionáte v Rige, čo ste všetko stihli za ten čas?

- Na začiatku júna som bol so Šimonom Nemcom a s Maťom Chromiakom na týždennej dovolenke na Cypre, kde som si potreboval po dlhej sezóne oddýchnuť. A ešte som bol na pár dní v Columbuse, kde sa každoročne po drafte koná Development kemp. Tam sme sa zoznámili s novými hráčmi, ktorí do klubu pribudli, a aj s trénerom, keďže máme nového kouča Mika Babcocka.

Práve do defenzívy pribudli dve nové posily, ako to môže ovplyvniť vašu pozíciu v klube?

- Verím, že vedenie vie, čo robí. Ani minulý ročník som si nemyslel, že si zahrám v NHL, a stalo sa. Mužstvo sa posilňuje, pretože cieľom je po troch rokoch opäť postúpiť do play-off. Ja sa budem snažiť makať najlepšie, ako viem. Keď sa ukážem v dobrom svetle, tak verím, že aj pod novým trénerom príde šanca v prvom tíme.

Vlani ste debutovali v NHL, odohrali ste v závere základnej časti dva zápasy. Ako ste si ich užili?

- Je to splnenie sna, keď nastúpite v NHL. Musím povedať, že som si to užil. Mal som debut o to ľahší, že klub už nemohol postúpiť do play-off a ani kluby, ktoré proti nám hrali, či už Pittsburgh alebo Buffalo, tie boli v rovnakej pozícii. Takže to bolo také uvoľnenejšie.

Juraj Pekarčík obliekal v uplynulej sezóne dres HK Nitra.
Nádejný slovenský útočník spoznal svoje nové pôsobisko: Zahrá si v prestížnej juniorskej súťaži Zobraziť článok

Väčšinu sezóny ste strávili na farme v AHL. V čom je najväčší rozdiel medzi oboma súťažami?

- Myslím si, že rýchlosť sa dá aj porovnať, ale hráči v NHL sú vyspelejší a vedia lepšie pracovať s pukom.

A čo sa týka servisu?

- Tak to už je rozdiel. V NHL máte vlastné lietadlá, svojich kuchárov, viac kustódov a aj oveľa lepšie platy. Vidno, že je to najlepšia liga sveta aj v tomto smere. Na farme je to tak o dve triedy nižšie, ale nie je to najhoršie.

Na archívnej snímke z roku 2021 útočník Adam Ružička.
Posledná šanca pre Adama Ružičku v tíme Calgary Flames? TOTO musí podľa experta robiť lepšie Zobraziť článok

Aj vás z klubu sledovali na májovom šampionáte?

- Vraveli mi, že tam budú ľudia z Columbusu, ale zatiaľ nebol žiadny ohlas.

Ako s odstupom času vnímate účinkovanie slovenského mužstva na svetovom šampionáte?

- Bol som sklamaný, pretože sme rozhodne mali na viac, ale svoj potenciál sme na ľade naplno neukázali, čo je škoda. Boli tam aj určité zranenia, ale na to sa nemôžeme vyhovárať.

Čo vravíte na zotrvanie trénera Craiga Ramsayho na reprezentačnej lavičke?

- Osobne som si myslel, že už kontrakt nepredĺži a nikto by mu to ani nemohol zazlievať. Ale potešilo ma, že zostáva. O rok bude šampionát v Česku, budeme hrať takmer doma. Ak budú všetci zdraví, tak môžeme zostaviť naozaj silné mužstvo, a bolo by pekné, keby sme sa s trénerom rozlúčili medailou. Teda, ak to bude jeho posledný šampionát.

Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.
Šatan pozýva na prestížny turnaj do Trenčína: Uvidíme hviezdy budúcnosti Zobraziť článok

Už naplno trénujete na novú sezónu?

- Áno. Chodím do posilňovne a aj na ľad. Teraz je fáza sezóny, ktorú žiadny hokejista nemá rád, ale treba to odtrpieť, aby som bol na septembrový hlavný kemp v Columbuse čo najlepšie pripravený.

Nedávno ste sa zúčastnili aj na tenisovom turnaji. Aký máte vzťah k tomuto športu?

- Veľmi sa s tenisom nekamarátim (smiech), pretože ho neviem tak dobre hrať. A keď stále prehrávate, tak vás to nebaví. Ale, samozrejme, občas si tenis zahrám. Skôr však preferujem golf, ten ma viac baví.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});