Od džuda k atletike! Ako sa Terézia Vaneková stala športovou obojživelníčkou

Práve sa balila na prvú veľkú medzinárodnú akciu v športe, ktorý je vlastne jej druhou voľbou.
  • Zdroj: A. Galica, fb/atletikasvk.sk

Práve sa balila na prvú veľkú medzinárodnú akciu v športe, ktorý je vlastne jej druhou voľbou.

FOTOGALÉRIA: Terézia Veneková

Ponuku na rozhovor neodmietla. Bardejovčanka Terézia Vaneková (18), ktorá vlani reprezentovala Slovensko na letnom EYOF-e v džude a tento rok reprezentuje Slovensko na Európskych hrách v Krakove v atletike, však mala jedinú podmienku - aby sme ju nenútili hovoriť o tom, ktorý šport by si zvolila, keby sa musela rozhodnúť. 

Vlajku SR ponesú na otvorení Európskych hier 2023 stolná tenistka Barbora Balážová a lukostrelec Miroslav Duchoň.
Na otvorení Európskych hier so slovenskou vlajkou Balážová a Duchoň Zobraziť článok

„Odmietam sa rozhodnúť, či džudo, alebo atletika. Jednoducho to nedokážem. Neskutočne ma bavia oba športy. Kým sa bude dať, budem sa venovať obom,“ vyhlásila rázne, a tak sme sa začali baviť o tom, ako sa žieňa ako ona dostalo k džudu, ktoré patrí medzi bojové športy.

„Chodiť tam z rodiny začal najskôr môj bratanec, ktorého sme potom nasledovali my s bratom. U nás v Bardejove máme skvelý oddiel, v ktorom pracujú s mládežou naozaj skvelo. Mala som päť rokov, keď som začala chodiť na džudo a doma som chcela len a len kimono,“ zaspomínala si mladá športovkyňa, ktorá je viacnásobnou majsterkou Slovenska v džude.

Terezka hneď pridala aj to, ako sa dostala k atletike, presnejšie k skoku do výšky, čo je predsa len šport či presnejšie disciplína z celkom iného súdka.

Starší brat bol pri všetkých úspechoch našej lyžiarskej hviezdy.
Petra Vlhová šokovala zásadnou zmenou v tíme: Prečo Boris opúšťa sestru? Zobraziť článok

„Vyskúšala som to a išlo mi to. Vždy sa mi páčili skokanky do výšky, keď som sledovala ich súťaže v televízii,“ pokračovala mladá Bardejovčanka, ktorá tento rok vo februári vyhrala na halovom slovenskom šampionáte výšku žien, hoci bola najmladšia v štartovom poli! Mala vtedy len 17 rokov (18. narodeniny mala 13. apríla - pozn. autora).

 Zatiaľ čo v džude preteká za Judo Club Bardejov, atletické súťaže absolvuje ako pretekárka Slávie TU Košice. Študentka ekonomického lýcea vo svojom rodnom meste vyhrala v slovenskom výkone roka 173 cm, pričom šesť výšok od svojho základu 150 cm až po víťazných 173 cm, čo bol vtedy jej osobný rekord, prekonala na prvý pokus, neuspela až na 175 cm. Tento a potom aj niekoľko ďalších výsledkov sa postaralo o to, že Teréziu čakajú Európske hry v Krakove, ktoré pre atletiku znamenajú zápolenia európskeho šampionátu družstiev v Chorzówe na Sliezskom štadióne. A nadšenú športovú obojživelníčku čaká súťaž vo výške žien vo štvrtok od 18.25 hod.

Slovensko v 20 športoch

Vo výprave Slovenska je na multišportovom podujatí, ktoré sa dnes začína v Krakove a ďalších desiatich mestách a potrvá do 2. júla, 144 športovcov v týchto športoch: atletika (46), športová streľba (16), rýchlostná kanoistika (13), vodný slalom (12), stolný tenis (8), šerm (7), box (6), kickbox (5), bikros (4), teqball (4), horská cyklistika (3), lukostreľba (3), bedminton (2), letné skoky na lyžiach (2), športové lezenie (2) , thajský box (2), umelecké plávanie (2), karate (1) a taekwondo (1).

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});