Zjednotené hnutie vyzýva politikov na väčšiu podporu: Šport chce viac ako len 160 slov

Rázny krok k tomu, aby sa športu na Slovensku dostalo uznania, aké mu patrí, sa rozhodlo urobiť zjednotené športové hnutie pod Tatrami.
  • Zdroj: mh

Rázny krok k tomu, aby sa športu na Slovensku dostalo uznania, aké mu patrí, sa rozhodlo urobiť zjednotené športové hnutie pod Tatrami.

FOTOGALÉRIA: SOŠV

Uvedomujúc si, že teraz, keď sa zvolebnieva, sa môžu športu pootvoriť dvere k tomu, aby Slovensko nebolo na chvoste rebríčka finančnej podpory a investícií do športu v Európskej únii, kde je s 0,18 percentami HDP predposledné, horšie je len Bulharsko. Aby slovenských športovcov a športovkyne nepoznali kompetentní len vtedy, keď ich pred nimi spoznal celý svet.  

Momentka zo 64. VZ SOŠV, ktoré jednomyseľne schválilo Deklaráciu slovenského športu 2023.
Slovenský šport potrebuje pomoc: Vyjadrite svoj súhlas deklarácie slovenského športu Zobraziť článok

Športové hnutie vyzýva politikov, ktorí chcú a budú rozhodovať o budúcnosti Slovenska, aby vrátili šport na miesto, ktoré mu v slovenskej spoločnosti patrí. Deklarácia, ktorá má sedem hlavných bodov, má podľa prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antona Siekela iniciovať komunikáciu s politikmi a „radi by sme sa od predstaviteľov politických strán dočkali nejakého verejného prísľubu, ako chcú po voľbách postupovať smerom k oblasti športu,“ poznamenal prezident SOŠV.

Anton Siekel pripomenul, že májové valné zhromaždenie SOŠV jednomyseľne schválilo Deklaráciu slovenského športu 2023, ktorá je dôkazom, že sa športové hnutie dokázalo zjednotiť.

Prezident SOŠV Anton Siekel (druhý sprava) na historickom rokovaní.
Športovci rokovali s politikmi: Vznikne ministerstvo športu? Zobraziť článok

„Športové hnutie na Slovensku ešte nikdy nebolo také jednotné,“ povedal A. Siekel, na slová ktorého nadviazal šéf slovenského futbalu Ján Kováčik: „Deklarácia slovenského športu 2023 vznikla preto, lebo sme už potrebovali zakričať, že sme tu. Vo funkcii som trinásť rokov a za ten čas sa vo funkcii ministra školstva vystriedalo deväť ľudí. Zároveň môžem povedať, že za tých trinásť rokov športové hnutie nebolo jednotnejšie, než je dnes.“

V súčasnosti naozaj celému športu ide o to, aby sa začal chápať inak. Tak, ako to prináleží 21. storočiu. Aby sa o ňom hovorilo viac, v najbližšom predvolebnom období, ale najmä po ňom. Aby sa mu v programovom vyhlásení dostalo viac priestoru ako dosiaľ. Pre zaujímavosť, v programových vyhláseniach ôsmich slovenských vlád od roku 1994 bolo športu venovaných dohromady 160 slov... V tom najčerstvejšom nie je o ňom ani len zmienka...

Iniciatívu podporili aj úspešní slovenskí športovci. Olympijská víťazka v streľbe Zuzana Rehák Štefečeková priznala, že po každom veľkom úspechu sa jej ušli slová chvály a potľapkanie po ramenách a prísľuby pomoci, o ktorých o dva mesiace neskôr nik nevedel...

„Prísľuby sa nikdy nepremenili v reálne činy,“ povedala. Najlepší slovenský futbalista v novodobej histórii Marek Hamšík sa obáva, že bez systematickej podpory v oblasti detí a mládeže čaká slovenský šport pád. „Nebudú rásť talenty a nebudú prichádzať úspechy,“ zdôraznil. K nemu sa pridal aj kapitán bronzového hokejového tímu z Pekingu 2022 Marek Hrivík, ktorý poukázal na to, že v zahraničí je šport integrálnou súčasťou bežného života.

Deklaráciu slovenského športu môžete podporiť tu.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});