Skokani na lyžiach Hektor Kapustík a Tamara Mesíková už zarezávajú: Bez mostíkov doskočili do Svetového pohára!

Sú príkladom toho, že keď sa chce, tak to ide! Platí to pre slovenský skok na lyžiach, ktorého dvaja zástupcovia svojimi výkonmi doskočili ...
  • Zdroj: Branislav Račko

Sú príkladom toho, že keď sa chce, tak to ide! Platí to pre slovenský skok na lyžiach, ktorého dvaja zástupcovia svojimi výkonmi doskočili do svetovej špičky, hoci na Slovensku nemáme jeden jediný skokanský mostík vyhovujúci medzinárodným pravidlám! Tamara Mesíková a Hektor Kapustík, stále ešte v dorasteneckom veku, už snívajú veľký olympijský sen.

FOTOGALÉRIA: Tamara Mesíková a Hektor Kapustík

Zväz slovenského lyžovania (ZSL), ktorý nedávno hodnotil prvý rok svojej práce, vyzdvihol zo severských disciplín práve skoky na lyžiach, ktoré majú dvoch pretekárov, ktorí v nasledujúcej zime zabojujú v elitnej konkurencii, teda vo Svetovom pohári.

„Skoky na lyžiach nám začali po dlhých rokoch fungovať a rásť. Dovolím si tvrdiť, že najperspektívnejšie juniorské družstvo máme v ZSL práve v skokoch na lyžiach,“ uviedol šéf sekcie severských disciplín Marián Baláž, ktorý potvrdil, že obaja vekom ešte dorastenci už myslia aj na najbližšiu zimnú olympiádu v Taliansku. Za svoje výsledky sa zaslúžia obdiv, keďže doma na Slovensku vlastne nemajú kde trénovať a prípravu oboch z veľkej časti financujú rozpočty ich rodičov!

KONEČNE „DOSTAROL"

Hektor Kapustík svoj veľký talent potvrdil už v dvanástich, keď skončil 120 metrov. Odkedy sa naučil lyžovať, vraj skúšal tie najnebezpečnejšie miesta, lebo len spúšťať sa dolu svahom sa mu málilo. Tento rok obsadil na MSJ vo Whistleri, kde bol najmladším na štarte, 19. miesto v skokoch a 30. pozíciu v sev. kombinácii.

Za svoj väčší úspech považuje to, že zaistil po 12 rokoch pre Slovensko právo štartu vo Svetovom pohári. „Ja som potreboval ,dostarnúť‘ (skokani musia mať 15 rokov, aby mohli na veľký mostík - pozn. aut.)! Konečne sa môžem merať s tými najlepšími,“ spustil sympatický mladík, ktorý sa zo skromnosti nepochválil, že tam, kde získal body pre Slovensko, hneď trikrát prekonal osobné rekordy.

Bývalá slovenská biatlonistka Martina Halinárová-Jašicová sa môže stále pochváliť sexi postavou.
Slovenská biatlonová legenda oslávila jubileum: Zdieľa fotky plné erotiky! Zobraziť článok

V Zakopanom prvý deň skočil 130 m a 128,5 m a na druhý deň pridal 133 m! „Dôležité bolo, že som dostal aj dobré bodové ohodnotenie! To však bolo, teraz sa už sústreďujem na prípravu, keďže my nemáme letné voľno... Letné turné bude rýchlo,“ pokračoval Hektor, ktorý sa už nevie dočkať, že si opäť obuje „skočky“ a spustí sa dolu mostíkom. Tréningy mu problém nerobia, len verí, že bude mať dosť prostriedkov nielen na prípravu, ale aj na náročné putovania z pretekov na preteky.

SKÁČE, LEBO JE MESÍKOVÁ

Viac úspešných zápisov v skončenej sezóne má na konte Tamara Mesíková, ktorej naj úspechom je 9. miesto zo zimnej verzie EYOF-u v Taliansku, no ona si viac cení skúsenosti, ktoré získala pri svojich šiestich štartoch vo Svetovom pohári vrátane prvej edície silvestrovského turné v slovinskom meste Ljubno.

„My sme už rozbehli prípravu na letnú časť ročníka,“ prezradila odvážna Slovenka, ktorú opäť neminie putovanie za mostíkmi v Poľsku, Česku a Rakúsku. Pretekárka Ski Clubu Selce má na konte niekoľko historických zápisov: ako prvá Slovenka skončila vyše sto metrov, jej výkon 110 metrov je slovenský rekord.

Študentka Strednej športovej školy v Banskej Bystrici na vlastnej koži zistila, že preteky sú najlepším tréningom. „Pomaly spoznávam konkurenciu a ona spoznáva mňa. Chcem, aby mi to skákalo stále ďalej,“ dodala s typickým úsmevom na perách Tamarka, ktorá sa za hrdinku nepovažuje.

Skokanské gény majú totiž v rodine... Jej bratranec Martin Mesík je tiež slovenským rekordérom. A ona ho chce napodobniť aj v tom, že si preskáče až na olympiádu. Martin to dokázal na ZOH 2006, ona chce ísť na ZOH 2026, ktoré obe boli, resp. budú v Taliansku.

Lyžiarska hviezda zavítala na tropický ostrov Maurícius.
Petra Vlhová v ďalšom exotickom raji: Po sezóne dobieha zameškané! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});