Mirec a Špeciálne olympiády Slovensko majú 30: Rodák z Tlmáč preháňa aj zdravých dospelých

Pochádza z Tlmáč pri Leviciach a patrí k tým športovcom s intelektuálnym znevýhodnením, ktorí počas posledného obdobia prešli veľký kus ...
  • Zdroj: Špeciálne olympiády Slovensko

Pochádza z Tlmáč pri Leviciach a patrí k tým športovcom s intelektuálnym znevýhodnením, ktorí počas posledného obdobia prešli veľký kus cesty. Miroslav Šidlo (30) sa začal na svet z konského chrbta pozerať zhruba pred deviatimi rokmi a aktuálne sa pripravuje ako reprezentant v jazdectve na Svetové letné hry v Berlíne.

FOTOGALÉRIA: Miroslav Šidlo

Tridsať rokov oslavuje organizácia Špeciálne olympiády Slovensko, ktorá patrí do rodiny svetového hnutia Special Olympics. A tridsiate narodeniny ako jediný zo športovcov Špeciálnych olympiád Slovensko oslávil – mimochodom tiež v marci - Mirec Šidlo.

,,Potešil sa z mnohých darčekov, napríklad z reproduktora k telefónu, lebo si rád púšťa hudbu. Radosť mu ale urobilo aj rodinné stretnutie, za takéto zážitky je veľmi vďačný,“ rozpráva Mircova mama Zlatica Šidlová.

V hale Elán si deti vyskúšali rôzne športy.
Organizácia Špeciálne olympiády Slovensko má 30! Veselý deň v Eláne Zobraziť článok

K jazdectvu sa na ranči v Santovke dostal Mirec viacmenej náhodou. „Bolo to zhruba pred deviatimi rokmi. Na ranč chodievali jeho kamaráti, s ktorými sa raz vybral aj on. Tam sme spoznali trénera Feriho Graňa, ktorý nás oslovil, či by Mirec nevyskúšal hipoterapiu. Mal silnú skoliózu, miernu nadváhu, hypotóniu svalstva, bol predpoklad, že táto terapia by mu mohla pomôcť,“ opisuje Zlatica Šidlová. A hipoterapia Mircovi s Downovým syndrómom po všetkých stránkach prospela. Zlepšil sa mu nielen zdravotný stav, ale jazdeniu ho chytilo za srdce.

„Mirec je ukážkový príklad toho, kam sa dá vďaka športu posunúť. Mal väčšiu hmotnosť, nevedel na začiatku vysadnúť na koňa. Tréningami a usilovnosťou sa mu však len ako druhému jazdcovi s intelektuálnym znevýhodnením podarilo dostať na preteky so zdravými dospelými,“ hovorí s hrdosťou tréner Feri Graňo, ktorý je hrdý na svojho zverenca. Teší ho aj to, že neostal len pri koníkoch, ale že sa dobre sa cíti aj vo vode.

KRST: Zlatým a strieborným prachom pokrstili pamätnicu dvaja naši medailisti. Zľava autorka textu Andrea Zererová, strieborná atlétka Lenka Gýmerská, zlatý tenista Daniel Balaščák a grafik publikácie Peter Bučko.
Pamätnica zrodená z nadšenia: Banská Bystrica dostala po letnom chuť aj na zimný EYOF Zobraziť článok

„Plávať sa naučil ešte v materskej škole a keďže v Špeciálnych olympiádach sa športovci venujú viacerým športom, tak sme vybrali plávanie. V zime si zlepšuje kondíciu behom na snežniciach. Vo fitness centre aj v bazéne má individuálneho trénera, ten s ním pracuje a takto nám to dobre funguje,“ vraví mama Zlatica.

Mirca čakajú v júni Svetové letné hry Špeciálnych olympiád v Berlíne. „Ja mu vravím, radšej očakávaj menej a viac sa potešíš. Uži si to. On však jasne hovorí, že si ide po medailu,“ dodáva s úsmevom Zlatica Šidlová.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});